Categories


Authors

Sponsa rævva og ut?!

Sponsa rævva og ut?!

Et lite oppgjøre og en reality check skal jeg nå avgi her. For mange har nemmelig fått for seg et slags inntrykk av at jeg er fullsponset livet ut og inn. At alle ekspedisjonene mine er fullsponset. At alt utstyret mitt er fullsponset. Nesten skulle man tro at regningene mine var sponset også.. Hallo, dette er ikke virkeligheten og jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om jobben som ligger bak og ikke minst om hva det vil si og være sponset i det hele tatt.

Hundene er sponsa med hundefor og litt utstyr, men hundene i seg selv er ikke sponsa, forsikringene og andre utgifter tilknyttet de er heller ikke sponsa.. Livet er sjelden sponsa!

Hundene er sponsa med hundefor og litt utstyr, men hundene i seg selv er ikke sponsa, forsikringene og andre utgifter tilknyttet de er heller ikke sponsa.. Livet er sjelden sponsa!

 

Sponsormerker

Det er ingen hemmelighet at en trenger mye utstyr for å drive på med friluftsliv og og det er derfor jeg bevisst har opparbeidet meg et nettverk med sponsorer siden jeg starta med dette her - som 17 åring. Jeg starta alt selv, jeg har skaffet meg alle sponsorene selv og jeg har skrevet hver en bidige mail og ringt hver en tlf SELV. 

Man er ikke avhengig av å ha sponsorer for å leve ut drømmene sine om proff karrierer, men det er til en stor fordel. Jeg er evig takknemmelig for at disse merkene jeg har vil backe meg opp og ser for seg en fremtid med meg. Samtidig er denne samlingen med gode, faste sponsorer noe jeg har bygget opp over tid. Nærmere sagt 5 år. Jeg starta med én fast sponsor, og så kom det én året etter og slik ballet det på seg. 

Så til jobben som ligger bak det å være sponset. Det er ikke bare å tro at man får utstyr til fritt bruk og ikke behøver å gjøre annet å nikke og si takk for hjelpa. Man må gi noe tilbake, og man må VILLE gi noe tilbake også. Jeg forstår ikke poenget med å ha et langtidssamarbeid hvis man ikke er villig til å jobbe tett sammen og skape noe for begge ender. Enten det er god publisitet, markedsføring, bygging av gode relasjoner og ikke minst hva sponsoren behøver og trenger fra deg. 

Å få noe innebærer med én gang et ansvar som jeg ikke tror så mange tenker over. Så fort jeg mottar en sponsorvare er jeg i hodet mitt obligatorisk pliktig å få til noen bra bilder med produktet som jeg kan sende inn. Det surrer konstant i bakhodet når vi er på tur å skulle ta produktbilder til sponsorene. Det surrer konstant under ekspedisjoner at jeg må filme produkter i bruk slik at sponsoren får sin merkevare på TV. Det er et ansvar man tar på seg. 

Og mine kontrakter med mine sponsorer inneholder mange punkter hvor jeg skal stå for hvert krav som blir gjort. Og jeg liker det, for det er en del av jobben min. Men ikke gå å tro at man "bare" er sponsa og at man ikke trenger løfte en finger for det. Sånne uttalelser irriterer meg grundig, og det er selvsagt sjalusi som er motivet bak sånne utsagn like mye som uvitenhet. Man må jobbe og fortjene et sponsorment, det er ikke noe man bare får og ingenting er gratis uansett hva man tror.

 

Økonomiske midler

Dette punktet er kanskje det vanskeligste å få tak i til ekspedisjoner. Økonomiske sponsormidler. For det er ofte snakk om små summer man kan få ut av små bedrifter, og man trenger ofte store midler for store ekspedisjoner. Dette vet de aller fleste som har prøvd dette et par gang uten hell, meg inkludert. Så det gjelder å spare, spare, spare. Være flink til å ha lavbudsjett på tur og innse at man heller får slite litt med å betale regningene etter tur hvis man går over budsjett (noe man alltid gjør!). Jeg kan ikke se for meg noe bedre enn å ha fullsponsede ekspedisjoner jeg altså, men det er ikke realistisk. Iallefall ikke per dags dato. Jeg betaler stort sett hele summen selv med unntak av når jeg spør pent mine sponsorer om de kan bidra litt. Det gjør de, og noen ganger kan de gi litt ekstra mens andre ganger litt mindre. Uansett er det opp til meg og min økonomi til syvende og sist... 

 

Sponset livsstil?

Et vanlig spørsmål jeg får fra en tid til en annen er - om hvordan jeg har råd til dra på turer i hverdagen og leve et slikt fritt liv. Svare er enkelt. Jeg tjener penger og har minimale utgifter. Jeg prøver å holde regningene mine nede og jeg har ikke et stort behov til å brenne av mange tusenlapper på aktiviteter og ting som festing, shopping hver helg, kafeer og spise ute. Min livsstil er på fjellet, og fjellet er gratis for alle. 

At regningene kommer inn hver måned er et faktum for meg som for alle andre, og ingen sponsorer betaler vel disse?! At bilen skal tankes x antall ganger i måneden, at strømregninga kommer, at forsikringer må betales og at utgifter knyttet til å drive eget foretak skal regnes inn i årsbudsjettet. Jeg er som alle andre. Jeg betaler skatt og jeg betaler for mitt eget livsopphold, naturligvis. 

Man må skille på jobb og livsstil. For selv om jeg er sponset med mye på jobbfronten er jeg ikke sponset på privaten. Jeg har også innkjøp som alle andre som man trenger i det hverdagslige livet, og det er det ingen som sponser meg med. Så flere må begynne å forstå at denne type livsstil egentlig ikke er så altfor lukrativ før du begynner å gjøre seg opp tanker om å bygge et imperium og gjøre business ut av det. For enhver ekspedisjon koster skjorta og det er ofte dit mye av pengene går. Alt koster! Og heldigvis er ikke penger en motivasjon til hvorfor jeg driver med det jeg driver med, da hadde jeg virkelig falt på et helt annet yrke. 

Jeg har ikke tenkt å si hvor mye jeg tjener i året, men jeg kan si at jeg startet ut med å ha fulltidsjobb vedsiden av det å prøve å komme meg på langturer. Så bestemte jeg meg for å satse enda litt mer, sluttet i jobben og senket levekostnadene mine ytterligere. Idag - fem år senere - har jeg god nok råd til å leve et vanlig liv, betale regninger og være mye på fjellet. Det har tatt meg fire år med ekstremt dårlig råd før jeg kom hit. Jeg har alltid jobbet mot det å skulle få ha mye og nok fritid til at jeg trives, og nå har det løsnet for meg slik at det er mulig. Det har ikke vært en dans på roser og jeg har aldri vært fullsponset rævva og ut. Ingen er det. Men endelig har jeg nådd et delmål på min karriere, og ser fram til å jobbe mot nye delmål fremover.

Alltid på jobb - selv om det kanskje ikke fremstår sånn hele tiden. 

 

Sååå.....

Håper dette var oppklarende for de mange der ute. Jeg skjønner at det kan fremstå som om jeg aldri jobber og kun er på fjellet til tider. Jeg skjønner at det høres lukrativt ut å være fullsponset med utstyr og ekspedisjoner for et "ja takk, det høres bra ut". Men det er ikke realiteten. Enhver sponsor er en egen jobb i seg selv, og jeg elsker jobben(e) mine. Selv om det er en kostbar affære å dra på ekspedisjon er det jo det jeg brenner for uansett penger eller ikke. Hadde det vært så lett at alle turene jeg ønsker å ta i fremtiden ville vært gratis, hadde jeg gjort mange flere innen idag! Men man må ta litt og litt når man har råd og tid, akkurat som man bygger seg opp en karriere, livsstil og økonomi litt og litt. 

Er Malamute riktig hunderase for deg?

Er Malamute riktig hunderase for deg?

Nytt samarbeid

Nytt samarbeid

0