Categories


Authors

Test av vintervotter

Test av vintervotter

Jeg har prøvd ut min andel med votter ila årene og jeg har kommet frem til hva jeg kan anbefale videre og ikke. Ettersom jeg er veldig opptatt av isolasjon og bruksevne på vottene, så har jeg valgt stort sett å gå for velkjente merker som gjerne er litt dyrere enn "billigvotter". Når det er sagt, så har jeg også testet et par fra Clas Ohlson med batteridrevet varmeelement. Jeg deler ut terningkast 1 - 6. Mer om det under!


Haglöfs Expedition Mitten

Pris: 1100-1200 kr

Type: Dunvott

Denne kjøpte jeg for flere år siden, helt tilbake til 2012 tror jeg, og enda holder den god kok! Jeg er faktisk litt usikker på om den fortsatt finnes i sortmentet til Haglöfs, men det er ingeting i veien med å finne den hos nettbutikker ellers i Europa. For det er de faktisk verdt! Varme og behagelige votter som tåler ekstreme temperaturer. Innvendig fleecestoff og dunet strekker seg hele veien opp til midten på underarmen. Godt skinngrep i håndflata og en godt isolert tommel. De er vendbare med litt godvilje til, som betyr at du raskere får tørka de hvis du har svetta de ut innvendig eller at de er på en eller annen måte blitt våte. Kommer også med stramming rundt håndledd for å hindre at snø og vind skal finne veien inn. Hemper er også sydd på, samt innstramming ytterst på vottene slik at en kan dobbeltstramme rundt underarma for å ikke slippe snikkulda inn. Ingenting å utsette på disse vottene enn at de kunne vært hakket eller to varmere for de aller, aller kaldeste dagene...

Terningkast: 5 

 

 

Hestra Fjellvotten

Pris: 595 kr

Type: Gore-Tex skallvott

Den beste fjellvotten som fins! Denne må enhver turentusiast bare ha. Ikke er den altfor dyr og ikke vil den slites på de første syv årene i bruk. Denne kommer med en ullvott-liner innvendig som er passe tjukk. Dette er ikke nødvendigvis votten for de kaldeste dagene i bakken, men det er gode votter å bruke til aktivitet. Jeg bruker nesten ingenting annet enn disse vottene når jeg skal gå på ski, samma om det er full storm eller om det er iskaldt, de holder kulda og vinden utenfor. Når jeg kommer frem til camp skifter jeg bare om til dunvotter og ulliner'n blir med ned i soveposen for evt tørking. Du kan enkelt skifte ulliner selv og jeg anbefaler tovede ullvotter innvendig til de skikkelig kalde dagene på skitur. Den har god stramming, faktisk så kan du stramme så hardt at du nesten mister blodtilførselen til resten av hånda...haha. Vottene er svært behagelige og bevegelige, er vanntett og har et godt grep innvendig i håndflata. 

Terningkast: 6

 

 

Norrøna Trollveggen Dri PrimaLoft 400

Pris: 1199 kr

Type: Primaloft vott

Disse bruker jeg hver dag da jeg stort sett befinner meg på hundesleden fortiden. De er passelig varme for aktivitet i kulde, men ikke til noe kaldere enn ned til -30 har jeg funnet ut. Dette er vottene jeg like gjerne kan gå på ski med, som jeg bruker til hverdagslige ting utendørs, til å stå på hundesleden i seks timer. Passformen samt bevegligheten er utmerket, og det finnes gode strammemuligheter. Lær innvendig i håndflaten gir et godt og gast grep. Egentlig ingenting å utsette på disse vottene. De er vanntette selvfølgelig, til en viss grad. Lurt å ta vare på læret da det etterhvert suger til seg vann, så jevnlig smøring gjør susen! Dette gjelder forsåvidt alle vottene med lær på. Dette er altså ikke votten for stillesittende aktiviteter i ekstrem kulde, men en varm og fleksibel vott for de middels kalde vinterdagene. 

Terningkast: 5

 

 

Norrøna Narvik Dri1 Insulated

Pris: 899 kr

Type: Primaloft

Denne votten synes jeg er noen hakk dårligere isolert enn den ovenfor. Det er den også forsåvidt. Så førstevalget mitt faller sådan. Likevel er dette gode votter for aktive dager, spesielt gode med grep og er nok perfekte votter for en dag i bakken! Tilbyr god stramming og har mulighet for å feste vottene rundt armleddet, og det savner jeg på enkelte andre votter. Det betyr jo at du ikke mister vottene hvis du må ta de av og på med jevne mellomrom. Gamechanger. Er vind - og vanntett. Lær innvendig håndflate og er litt strammere rundt håndledd en Trollveggen vottene. 

Terningkast: 4

 

 

MATT Matollo Mitten

Pris: Ukjent, rundt 400-500 kr

Type: Lett primaloft

Billigvotter av ukjent merke, men likevel meget gode og behagelige. Ikke de varmeste på markedet såklart, men de duger til aktiviteter. Jeg ville ikke brukt disse til stillesitting ute eller til noe som helst som ikke får blodomløpet ditt igang. De tilbyr god stramming og er vind - og vanntett til en viss grad. Med lær innvendig av håndflata har også disse godt grep og selve votten har bra bevegelighet. Behagelig fleece innvendig. 

Terningkast: 3

 

 

Helly Hansen Polvotter

Pris: 199 kr

Type: Vindvott med fleecefor

Et billig alternativ til Hestra sin vindvott da disse kommer med litt för innvendig. Jeg ville brukt disse med en ulliner i tillegg, for uten er de praktisk talt ubrukelige i alt over -5 grader. Det er min mening da. Disse er ikke vanntett, men de tåler litt fukt. De er laget av nylon og innvendig fake saueull. Har ingen stramming what so ever, so her er det lett for snø og vind, samt kulde, å ta seg inn når enn de måtte ville. 

Terningkast: 2

 

 

Ravdol Design reveskinnsvotter (egenprodusert vare)

Pris: 3500 kr

Type: Pels

Selv om dette er votter jeg og samboer produserer selv, så ønsker jeg å skrive en liten review av dem. Dette er vottene jeg bruker på de ekstremt kalde dagene, så de blir ikke brukt så mye som andre votter totalts sett. Disse har en lang, tovet innervott som er tjukk og den må man nesten ha hvis disse vottene skal være noe varme. Innvendig er det jo kun garvet skinn, selve pelsen er jo utenpå. Jeg har sydd mine store nok til at de er bevegelige, men de er selvsagt en del stivere enn en tradisjonell dunvott. De aller dyreste og mest isolerte dunvottene kan måle seg med disse mtp isolasjon. Fordelen ligger i at disse ullvottene innvendig fortsatt holder på varmen ved fukt, mens dunvotten fryser til i de riktig kalde temperaturene. Vottene går godt oppå arma og har lær innvendig i håndflate for fast grep.

Terningkast: 5 

 

 

Springyard Thermo votter m/batterivarme

Pris: 349 kr

Type: Batteridrevet vott

Dette er tidenes verste kjøp! STYR UNNA! Det er verdt å investere i gode votter med varmeelement hvis du først skal ha noe sånt. Ikke kjøp billig skvip som dette. De varmet ikke noe nevneverdig (jeg kunne ikke fysisk føle varme) selv om batteriene gikk og kabelen trakk seg stadig ut fra batteriboksen ved aktivitet. Innvendig fleeceforet revnet ved første bruk pga en skarp negl som resulterte i at fyllmassen som var tynn bomullsull fikk lov å leke fritt fram inni votten. RETT OG SLETT RÆVA!

Terningkast: 1

 

Min konklusjon: Invester i ét par gode dunvotter hvis du vet at du skal være ute i kalde temperaturer eller hvis du sliter med frosne eller forfryste hender. Det er det virkelig verdt! Et par skallvotter med ulliners innvendig er alfa omega for skitråler'n, og med disse to parene så er du egentlig berga for alle slags temperaturer og vær.

Duppeditter til tur

Duppeditter til tur

Den nye drømmen

Den nye drømmen

0