Categories


Authors

Friluftsbøker verdt å lese!

Friluftsbøker verdt å lese!

Her er noen anbefalinger av bøker som handler om skildringer fra reiser i villmarken, friluftstematikker med mer. Det er nok mange fler som kunne kommet seg inn her, men jeg har ikke hatt tid til å lese alt enda, det kommer. Here goes!

 

 Pelsjegerliv av Helge Ingstad 

Dette er min alltime favorittbok! Første gang jeg leste den smeltet jeg helt og fullt for denne mannen og for de fantastiske skildringene hans. Boka handler om hans 4 år på den Canadiske tundra som pelsjeger både med og uten inuittene. Her finnes mange spennende hendelser i villmarken sammen med hundene hans og ikke minst de mange menneskemøtene han støter på. Ingstad forteller på en slik måte at man lever seg ekstraordinært inn i hans verden og de mange gode sitatene man finner i bøkene hans - er verdt å notere seg.

 

 Som trader i Sibir av Olaf Swenson

En bok fra 1951, så denne er ikke så lett å få tak i! Boka tar deg tilbake til 1905 til 1920-tallet hvor handlingsforløpet går ut på at Olaf forsøker iherdig å åpne handelsporten for norsk handel i Sibir. Mye av handlingen foregår på den russiske kysten, og noen på innlandet. Blandt annet da han tok hundespannet fatt inn i den sibirske villmarken. En bok for spesielt interesserte, men her kan man virkelig få et innblikk hvor brutalt livet var før i tiden. 

 

 Winds of Skilak av Bonnie Rose Ward

Bonnie og Sam er et ungt par som flytter ut i villmarken til Skilak Lake, sør i Alaska for å starte et nytt liv som fangstmann og jegere. Vi får bli med helt fra begynnelsen da hytta skal settes opp, og allerede da er dramatikken høy da et uhell forekommer og ting blir satt på vent. Det er en sesong for alt, og her får vi følge dem tett på opp - og nedturer i et isolert liv i ødemarken. Boka er på engelsk.

 

 Hjalmar Dale - Den glemte eventyrer av Randulf Valle 

Hjalmar Dale var Helge Ingstad sin mentor i hans tid som pelsjeger. Dale var selv en fremragende villmarking, jeger og fangstmann og levde mesteparten av sitt liv i Canadas villmark. Her blir vi med på Dales historie fra første stund til hans bitre død, og vi får overraskende detaljer servert i boka. En herlig lesning om en tid vi bare kan drømme om, oss villmarkinger i mellom... 

 

Gullgraver og pelsjeger av Harry MacFie

f3031e43242030c241de67090f91181d5fec34a824515ca69f9a4c6b.jpeg

Boka tar for seg forskjellige eventyr med forfatter Harry på slutten av 1800-tallet. Her kan du lese om alt fra ulveangrep, gullgraving, på flukt fra skogbrann, konflikter med indianere og mye mer! Boka preges av gammelt norsk som flere andre og får derfor et særegent preg. 

 

One Man's Wilderness - av Sam Keith / Richard Proenneke

Richard Proenneke er en legende blandt villmarkinger da han flyttet ut i Alaskas villmark for å bo der alene i nesten 30 år! Her får vi bli med han forskjellige opplevelser opp igjennom årene og han var en særskilt flink tømrer - som vi kan se på bildene som illustrerer hans verk med både å bygge hytte og diverse andre prosjekter. Boka er i dagbokform, men er en interessant lesning av en mann som ikke virket å være for mye påvirket av å bo alene i villmarka med bare seg selv og omgivelsene. 

 

Knipsetips av Kristin Folsland Olsen og Randulf Valle

Denne boka er genial! Rett og slett en manual til hvordan ta bedre turbilder - harru hørt om noe så lurt? Kategoriene er mange; fiskebilder, skitur, landskap, fjellklatring, brevandring, turpotrett osv. Det er tips og triks jeg ikke engang har tenkt på, men som virker helt logisk når du leser om det! 

 

Truls over Grøndland av Truls Svendsen

Denne boka er like bra for de spesielt turinteresserte som de som ikke nødvendigvis liker å lese om turliv. Du kommer til å le mye og høyt av Truls sin fortelling og tolkning av å krysse Grønland på ski med pulk. Sammen er han med sin mentor og guide Cecilie Skog som forøvrig har krysset Grønland x antall ganger før - og attpåtil gravid denne gangen. Boka anbefales på det varmeste!

 

Till fjällens ände av Nicklas Blom

En hinsidig talentet fotograf drar avgårde med sitt Siberian spann på en reise fra Åre til Treriksrøysa. Vi får bli med på hendelser underveis og ikke minst et bildedryss jeg aldri har sett makan til! Boka er en fortelling om hund og mann og deres opplevelser og tanker som florerer. Her kan man bruke opp til flere minutter på bildene, og drømme seg bort... Takk til min sjufsete fjellfantvenn Ola Bromseth for tips om denne fantastiske reiseboka - og fotoalbum all in one!

 

 

Next up er bøker jeg SKAL lese i nærmeste fremtid:

The Final Frontiersman: Heimo Korth

The Long Walk: The true story of a trek to freedom

Into The Wild

Into Thin Air

The Call of the wild

White Fang

Flere av Ingstad sine bøker.

Planlegg en langtur

Planlegg en langtur

Hallo, asfaltfolket - våkn opp!

Hallo, asfaltfolket - våkn opp!

0