Categories


Authors

Hygiene på tur

Hygiene på tur

Er det så jævla nøye om man blir litt skitten når man er på tur? Er det så viktig at den nyvaska buksa ble tilgriset med fiskeblod den første dagen? Dør du om du ikke vasker hendene dine og smører med antibac i hytt og gevær? Svaret er nei. 

Meg etter 30-35 dager uten dusj og hårbørste! Kaos...

Meg etter 30-35 dager uten dusj og hårbørste! Kaos...

Hadde glidd rett inn på Jamaica med det her håret... dreads all over. Ser ut som jeg har fått meg en skikkelig omgang!

Hadde glidd rett inn på Jamaica med det her håret... dreads all over. Ser ut som jeg har fått meg en skikkelig omgang!

Er det én ting jeg har lært meg å ikke ta noe hensyn til når jeg er på tur - og da spesielt ekspedisjoner - så er det hygienen og utseende. Vinterstid er det absolutt totalforbud å dusje hvis man skal være ute noen uker fordi jeg ikke vil fjerne kroppens naturlige fettlag som beskytter mot kulda. Å komme hespesende ren og nyvasket ut i minus førti kuldegrader er faktisk så ubehagelig at jeg heller holder ut med kroppslukta.

Jeg skjønner meg bare ikke på dette hygienehysteriet. Vi er da skapt for å tåle bakterier og du blir faktisk ikke syk på tur om du bare holder deg unna sivilisasjonen. Under min skivandring igjennom Nordkalotten var jeg aldri syk utenom når jeg tok turen innom bygda. Da ble jeg fort smittet med et eller annet fra en eller annen, og det hjalp ikke uansett hvor renslig jeg prøvde å være. Ute i skogen og på vidda gadd jeg såvidt å vaske hendene, dvs jeg tok en dæsj snø og det var det liksom. Jeg ble likevel ikke syk, forkjølet eller slet med noe annet så lenge jeg holdt meg alene. 

Det mange sier om at det er sunt å være møkkete - ja det er faktisk sant! 

Jeg vil egentlig ta et lite oppgjør med det å være tur og være skitten. At folk skal synes det er ekkelt at man ikke dusjer på så og så mange uker, det synes jeg er merkelig. Ville du ha tatt deg et isbad i den nærmeste åpne råka midt på vinteren - for å deretter krype inn i teltet igjen? Trukke' det vett! Eller ville du ha bært med deg shampoo, balsam, såpe, ansiktsrens, ansiktskrem, bodylotion, antibac, deodrant osv i en sekk som allerede veier 25 kg? Det er for meg et mysterium at det er så NØYE med hygienen når vi er på tur. Når vi er på tur - så er vi på tur - er vi ikke? Vi valser ikke fra vidda og ned til nærmeste pub, gjør vi? 

Dette er jo i bunn og grunn en personlig sak som alle må få bestemme selv, og jeg dømmer ikke noen for å ta med seg 5 kg hygieneprodukter i en allerede stappa sekk. Det er deres valg å bære på det. Men jeg bare skjønner ikke hvorfor man ikke kan godta at man blir litt skitten og svett på tur, og man trenger strengt tatt ikke bry seg så fælt om hvordan man ser ut når man sover dag inn og dag ut i et telt. 

 

La meg fortelle litt om mine hygienerutiner på sommer - og vintertur:

Sommerhalvåret kan jeg være litt mer påpasselig med å bade hvis temperaturen er riktig varm bare for å avkjøle kroppen, men jeg har aldri med noe form for såpe. Jeg har ikke med noe shampoo, noe ansiktsrens, deo og sjelden antibac med mindre vi er flere sammen på tur. Da er det greit å holde det noe renslig hvis man deler fellesutstyr som eks. kjøkkenet. Jeg kan ta med meg et par våtservietter for underlivet only, da man går med mindre klær på sommeren og kroppslukta er mer eksponert for andre enn vinterstid. 

Vinterhalvåret er jeg langt mer nøye med hårbørsten fordi jeg går med lue døgnet rundt, og dette gir meg dreads og store helvettes floker. Disse må jeg ta ila turen, ellers blir saksa som må ta de ved hjemkomst, så børsten blir flittig brukt. Mensen er jo et ork på vinteren da ettersom det er så kaldt, (det er det forøvrig sommerstid også med all den blodsugende myggen!!) men alle kroppslukter er iallefall utenfor rekkevidde for alle andre siden det er så mange lag med klær på. For ikke å snakke om den iskalde lufta som gjør at du ikke lukter noe som helst. Jeg har med meg våtservietter, men synes det er et ork pga at de må tines for hvert bruk. 

Jeg må innrømme at det er vinterhalvåret jeg er på mitt mest skitne. I Alaska gikk vi 40 dager uten en eneste dusj/vask. Det var klart at man dåner jo nesten litt av sin egen lukt når man trekker ned buksa for å gå på do, men man blir fort vant med det. Deodrant har jeg aldri orket å bry meg  om, på tur lukter jeg mitt naturlige jeg - og heldigvis er jeg velsignet med lite eim. 

 

Mine hygienetips er som følger:

- Ikke dusj på vintertur

- Kam håret jevnlig hvis du har langt hår for å unngå dreads og store innvikla floker. Ha håret i fletter for å slippe sammenblanding av hårstrå som igjen skaper kaos.

- Antibac er egentlig kun nødvendig når du er på tur med andre 

- Våtservietter er kjekt å ha; husk å tine de opp på forhånd vinterstid

- Må du ha sjampo, velg tørrshampoo om ikke annet

- Må du rense/scrubbe hud - bruk et grovt håndkle og vann eller rett og slett sandkorn(!)

- Kviser kommer og går på tur - ja vi fyller porene med dritt - dette går over ved hjemkomst

- Solkrem og kuldekrem funker som ansiktskrem. Ikke ta med det i tillegg! Smør på flesk..

- Lypsyl er ALLTIDS kjekt å ha uansett. Jeg sleiker leppene mine tørre hvis ikke.

- Q-tips er must. Ellers så klør det så sinnsykt i øra etterhvert 

- Tannkost og tannkrem er alfa omega. Skal ikke miste tennene i en alder av 42 heller..

- Bruk ull fremfor alt! Polyester/bomull/superundertøy lukter surt etter én gangs bruk

- Vask føttene jevnlig, dette er det eneste kroppslemmet du burde vaske uansett sommer eller vår pga varmetap. Nok sokkeskift er også gunstig, men ikke 365 par.

- Ved mens kan man være litt ekstra påpasselig med hygiene. Å ha nok dopapir, våtservietter, bind/ob og truser forhindrer at det blir skikkelig uggent å være på tur i den perioden.

30-kilo sekk. Prioriterer ikke 1 gram mer enn jeg må. Dopapir kommer ovenfor alt annet, til og med q-tips og tannkrem. 

30-kilo sekk. Prioriterer ikke 1 gram mer enn jeg må. Dopapir kommer ovenfor alt annet, til og med q-tips og tannkrem. 

De største kroppseimene kommer jo gjerne nedentil når du er lenge nok på tur. Dette er en ærlig sak de fleste av oss er klar over. Bare 1 time på gymmen så kan man lukte ballesvetten på lang vei... Deler du telt med andre, og SPESIELT om du deler hytteliv, ta en våtserviett da og sveip av deg den verste eimen. Det gjelder både oss damer og dere mannfolk. Det fins ikke noe verre enn å lukte surt. Dessuten er det ikke så lurt å gå altfor lenge uten å vaske seg litt nedentil mtp soppinfeksjoner og ikke minst - kløe i ræva! Underlivshygienen skal man selvfølgelig ta vare på, men det er ikke nødvendig i mine øyne å måtte vaske seg hver dag. Det gidder ikke jeg iallefall, spesielt på de ekstremt kalde turene. Da kan det fort gå 2 uker før jeg i det hele tatt tenker på å  bytte truse ;-)

Ift bytte av klær så er mitt beste tips - når klærne står av seg selv - da er det på tide å vaske de. Når ulltrøya er så stiv av svette at den henger rett ut, da kan du begynne å vurdere å skylle den opp iallefall. Men går det lett 1-3 måneder uten å vaske klær så går det veldig fint. Det eneste jeg ville vurdert er å vaske sokkene oftere. Føttene er viktig og fotsvette kan være ekstremsport ass! Skallklærne dine tåler å bli skikkelig tilgriset og møkkete. Blir de altfor skitne så mister de litt av pusteevnen, men da skal du rulle i en gjørmebinge også.. Jeg personlig vasker ikke mine skallklær på tur og jeg tørker daglig av matrester på buksa, smør og annet faenskap som jeg ikke vil ha på fingrene.. Rett og slett rene slagmarken er mine skallbukser etter endt tur, men hva gjør vel det? Kommer du hjem fra tur med rene og plettfrie turklær, så foreslår jeg at du snur i døra og kommer deg ut på ny att!

Ta med barna på eventyr

Ta med barna på eventyr

Den perfekte turpartner

Den perfekte turpartner

0