Categories


Authors

TEST av bekledning del 2

TEST av bekledning del 2

Dette er DEL 2 av serien med innlegg hvor jeg tar for meg klær og utstyr som ble brukt i Canada, med ekstrem testing.

Klærne ble brukt i fire sesonger i temperaturer ned til -48. De har vært igjennom slitasje som glør fra bål, hundeklør, rifter fra skarpe gjenstander, lite vask og i grunn “lite forsiktig” bruk.

Alle produkter som er merket med *** (tre stjerner) er produkter som jeg synes går under kategorien svært slitesterke og kall det gjerne “heavy duty”.

// Denne artikkelen inneholder produkter jeg har testet for

min sponsor Norrøna og min sponsor Aclima //

  • Det betyr ikke at mine meninger er kjøpt og betalt.


Ytterbekledning

- Bukser -

Falketind Gore-Tex Bukse

Denne skallbuksa er min favoritt all year round! Den er lett og bevegelig med gode luftemuligheter som gjør at den er fin å bruke sommerstid til fjells. Samtidig er den ikke SÅ “lettvekter” at den tåler lite og føles for tynn ut til vintersbruk. Etter min mening er den ikke heavy duty som i at den tåler like mye som f.eks Svalbard serien, men funker likevel til ganske røft bruk for folk flest. Jeg har testet den i nærkontakt med hundeklør, krattskog, bålglør og annen type slitasje - min mening er at det går greit men at buksa ikke er laget for ekstrem slitasje som du gjerne får ved f.eks hundekjøring. Dette er nok heller buksa for litt høy aktivitet og ville vært mitt førstevalg hvis jeg skulle gått på langtur med tung sekk eller pulk. Da har jeg både tenkt på vekt, plass og funksjonalitet ved å velge denne buksa. Den er litt for trang og kald til å bruke som “leirbukse” vinterstid, men perfekt for skigåing. Sommerstid fungerer den til alle aktiviteter. Helt ærlig så er dette den mest allround skallbuksa Norrøna har etter min smak.

Jeg synes den er normal i størrelsen. Jeg bruker selv en XS. Den har stramme muligheter ved livet og ved beina. Viktig å tenke på at man skal få plass til en stilongs under hvis den skal brukes på vinteren!

Link til produkt HER!

Jeg har på meg Falketind mens Per Anders har på seg Recon - fra Norrøna begge to.

Jeg har på meg Falketind mens Per Anders har på seg Recon - fra Norrøna begge to.


Svalbard Gore-Tex pants ***

Disse er dessverre ute av produksjon nå, men jeg skriver litt om de likevel! Dette er etter min mening de mest slitesterke skallbuksene Norrøna har, og jeg bruker disse spesielt mye vintertid pga dens tykkere materiale, form og størrelse samt slitestyrke. Jeg synes den tåler ekstremt mye ift hunder og den type slitasje. Den er stor i størrelsen (kanskje litt baggy) som gjør at det er god plass til både 1-2-3 stilongser under. Lag på lag er jo selve essensen i det å kle seg på vinteren.

Den er ikke like “pen” på når den er såpass romslig som den er, men så er det også en bukse som er til sitt bruk. Jeg synes den blir altfor varm og stor sommerstid til å gå lange fjellturer med med mindre det er surt til fjells. Den blir mest brukt som hverdags bukse, til fisketurer eller andre rolige aktiviteter. Vinterstid går jeg på ski, kjører hund, og bruker den mye ute i både høy og lav intensitets aktiviteter.

Ettersom den er ute av produksjon så linker jeg til en god nummer to. Det viktigste er at slitestyrken er noe ala det samme. Lenken jeg viser til har ikke alle de samme funksjonene som Svalbard buksa, f.eks de store kraftige lommene som er gode å ha.

Link til info om Svalbard produkt HER!

Link til tilsvarende produkt HER!

Svalbard buksa har store lommer til å oppbevaring. Digg!!!

Svalbard buksa har store lommer til å oppbevaring. Digg!!!


ULLUNDERTØY

- Baselayer -

Aclima Double Wool serien ***

Dette er ull serien for de som krever ekstrem isolasjon og godt teknisk ull undertøy. Jeg har faktisk prøvd MYE ullundertøy på markedet opp igjennom tidene. Jeg kan med sikkerhet fortelle deg at det er ikke mange ull produsenter der ute som leverer kvalitet og slitestyrke som Aclima har. Det er mye fancy design og mye lever på merkevaren sin uten å faktisk levere!

Double Wool serien er slitesterk, varm, teknisk godt, bevegelig og har et passe nøktern design. Jeg kler meg i Double Wool vinterstid enten som eneste lag med ull, eller som ull lag nummer to. Det er greit å velge en størrelse som er litt romslig hvis du skal ha stilongs under der igjen. Da tenker jeg spesielt på leirliv og rolige aktiviteter i kulda.

Ellers funker det jo som vanlig ull undertøy også, men det er varme klær og jeg mener det skal være rimelig kaldt om du skal kunne bruke dette i kraftig aktivitet som skigåing med pulk/sekk eller generelt bare baske i snøen time etter time.

Double wool serien har netting innerst og tjukkere ull ytterst for å kunne transportere fukt bedre. Denne ble brukt stort sett kun på senhøst og frem til tidlig vår - ellers ble det for varmt! Mer trenger man ikke å vite egentlig! Jo, kanskje en ting: Dette settet kan du bare prøve men vil aldri få til å slite ut. Vi har forsøkt i flere år.

Link til produktet HER og HER

Fungerer fett som mellomplagg på høsten og vinteren! FOTO: SINDRE KINNERØD

Fungerer fett som mellomplagg på høsten og vinteren! FOTO: SINDRE KINNERØD


Lars Monsen Anárjohka polo zip med longs

Okei, dette er desidert det ullsettet jeg bruker mest på tur av den enkle grunn at det er enkelt! Jeg liker at det er tjukt nok og slitesterkt nok til å kunne brukes som innerste lag vinterstid, uke etter uke. Jeg liker at det er litt polo med glidelås som gjør at jeg aldri føler meg helt naken på halsen uansett om buffen / skjerfet skulle vie seg ut eller noe sånt. Jeg liker den lille brystlomma for å oppbevare noe som MÅ holdes varmt som f.eks et ekstra batteri. Longsen går godt opp på rygg og til navlen slik at jeg føler jeg har både støtte og er dekket til. Ullundertøyet puster godt, tåler mye og er varmt.

Link til produktet HER og HER

Dette setter er mest brukt vinterstid! Foto: YNGVE ASK

Dette setter er mest brukt vinterstid! Foto: YNGVE ASK


Woolshell Jakke ***

En allsidig jakke som jeg bruker som lett isolasjon på sommerhalvåret evt som mellomplagg til høy aktivitet vinterstid. Den er ikke varm nok som et isolerende plagg vinterstid, da må jeg ha ullgenser. Den er bevegelig og har samtidig en meget bra slitestyrke. Den tåler mye bruk.

Eneste negative er at hetta er trang og stram - ser ikke helt bra ut på.

Link til produktet HER

13.jpg

Lars Monsen Anárjohka jakke + bukse***

Dette settet er det Per Anders som har testa, og han sier det er svært slitesterkt! Han bruker det i reindrifta, til hundekjøring, snekring og generelt til aktiviteter som krever noe av plaggene. Dette er også ekstremt varme plagg, de puster godt og vi vil si at de kanskje er en smule for varm til sommerbruk. De fungerer utmerket som mellomplagg på vinteren til lav intensitet og dette er førstevalget når Per Anders skal hoppe på scooteren for å gjete sine reinsdyr en hel dag igjennom. Brystlomma er mye brukt og godt plassert. Passformen på skuldrene er romslig og kragen er også romslig hvor man fint får plass til en tjukk buff under - noe som ikke alltid er tilfelle med tjukke fleece - og ullgensere.

Buksa er svært bevegelig og komfortabel å ha på. Likevel god passform, den henger og slenger ikke! Leggene kan være litt vide til å fungere som mellomplagg men der igjen er de vide nok til å kunne tre over jaktstøvler f.eks

Link til produktet HER og HER

173.jpg

HODEPLAGG & HANSKER

Finnskogen dri jakthansker ***

Hansker må man bruke når man skal fikle med ting eller generelt gjøre noe med hendene som krever litt funksjon. Det får man sjeldent til med store votter. Derfor er det jeg bruker disse hanskene med skinn i håndflaten for slitestyrke og ikke minst godt grep. De er greit foret for vintersbruk hvis du er i kontinuerlig aktivitet, ellers blir de nok fort for kalde til å f.eks stå på hundesleden midtvinters. På vårparten passer de derimot helt perfekt!

Disse hanskene er normale i størrelsen vil jeg si. De er bevegelige og er vind - og vanntett. De tåler svært mye hvis du tar vare på skinnet ved å smøre det hele tiden og ikke minst er flink med å tørke de etter bruk. Jeg gikk ukesvis uten å smøre de i Canada og da var det heftig bruk av de hver dag - for å si det sånn. Jeg opplevde ikke at skinnet sprakk noen gang, men ble selvsagt tørt og ikke hadde like bra vann resistens som ved smurning.

Link til produktet HER!

Perfekte hansker til høsten!

Perfekte hansker til høsten!


Lars Monsen lue

Min favoritt lue! Høst som vinter. Dette er lua jeg desidert bruker mest pga passform. Den sitter svært godt på hodet og er passelig lang. Passer til høy aktivitet på vinteren og lav aktivitet på sen sommer/høsten. Det er ikke så mye man kan si om en enkel lue egentlig. Den er varm og har god passform, det er vel egentlig alt man trenger å vite.

Link til produkt HER

Favorittlua!

Favorittlua!


Skinnlue ***

En tradisjonell skinnlue med ekte pels er å foretrekke fremfor falsk pels når man skal oppholde seg ute i ekstremt kalde temperaturer. Dette har med varme egenskaper å gjøre, komfort og ikke minst hvordan ekte pels ikke samler is og snø på samme måte som syntetisk pels gjør.

Lua er selvsagt veldig varm og jeg klarer ikke å bruke denne til annet enn rolige aktiviteter som ved isfiske, scootertur, leirliv, hundekjøring og kanskje svært bedagelige skiturer.

Det trenger heller ikke være så kaldt for å bruke den. Blåser det godt en sur høstdag er det også grunn nok til å bruke en varm og vindtett skinnlue.

Minus med skinnlue er at de koster ganske mye, men så varer de også ganske lenge hvis du tar vare på de ved å smøre skinnet jevnlig. For en vanlig Ola Nordmann vil jeg påstå å si at lua kan vare opp til 10 år!

Link til produkt HER

114.jpg

Fingerhansker!

Noe av det som ble brukt mest i Canada under vinteren var faktisk fingerhansker av den enkleste sort. Disse gikk jeg med stort sett døgnet rundt med unntak av når jeg sov. Når man skal fikle med kamera, hodelykt, hundekjettinger, matskåler og annet - så må man tenke på at man bør unngå direkte kontakt med hud når det er skikkelig kaldt. Derfor var det så genialt å ha disse på til enhver tid for å bare smette av seg vottene og dermed gå til verks med pirkearbeid når enn det var behov. De fungerer også til å holde votten tørr ved at svetten i håndflata omfavner fingerhanskene først og ikke direkte ut i foret. Det er viktig at ikke dunvotter og forede votter blir våte av svette - da mister de sine varmegenskaper rimelig kjapt og kan ise!

Fingerhansker må man ha flere par av igjennom en lang vinter hvis man skal være kontinuerlig på tur. De slites i fingertuppene først ved f.eks lange negler som man glemmer å klippe eller egentlig bare fordi det er der slitasjen er størst. Dette kommer litt an på kvaliteten og tykkelsen på stoffet som er brukt selvsagt. Du kan gå for billige versjoner fra HM som vil slites fort eller du kan gå for litt mer kvalitet som varer lengre hos f.eks Aclima eller Norrøna.

Link til produkt HER og HER

Innerst finger hansker og ytterst ullvotter - funker fett. Det enkle er ofte det beste? Tenk alltid lag på lag!

Innerst finger hansker og ytterst ullvotter - funker fett. Det enkle er ofte det beste? Tenk alltid lag på lag!


DEL 3 vil ta for seg utstyr som telt, soveposer, sko, brennere osv. Det kan hende jeg må dele det opp i to innlegg ettersom det er mye mer omfattende å skrive om.

TEST av bekledning. Del 1.

TEST av bekledning. Del 1.

0