Categories


Authors

Et oppgjør med friluftsbransjen

Et oppgjør med friluftsbransjen

Først vil jeg beklage på forhånd for overdrevent bruk av ordet “friluftsliv” i dette innlegget.

Jeg har lenge dvelt om hvorvidt jeg skal ta mot til meg å si noe eller ikke. Jeg har sett og ser at frilufts bransjen er på vei til å bli en striglet og til tider kunstig arena på sosiale medier. Dette handler ikke om hvordan type friluftsliv folk utøver da jeg mener at det finnes et type friluftsliv for absolutt alle. Dette handler om den kommersielle delen av bransjen. Både oss som er profiler innad i frilufts miljøet og ikke minst de kommersielle aktørene.

Først og fremst så vil jeg si at jeg er fullstendig klar over at jeg nå tråkker i et vepsebol av forskjellige meninger. Jeg kanskje også kaster stein i glasshus rundt enkelte temaer - men skitt au. Jeg vil også si nå først som sist at dette er ikke ment som noe angrep på noen som helst ei heller fordi jeg er surmaga. Dette handler kun om fremtiden til norsk friluftsliv på sosiale medier og hvordan bransjen må selv ta tak i denne utviklingen vi nå ser.

Ok, hva er det egentlig hun skravler om tenker du nå. Jeg vet faktisk ikke om jeg riktig klarer å formidle det jeg tenker, men jeg skal gi det et forsøk.


Et sminket friluftsliv

Jeg mener at denne bransjen er på vei til å bli noe “rosapreget” med lånt begrep fra “rosablogger - verdenen”. Friluftsliv er på vei til å bli en strigla og glamorøs bransje hvor utseende og matchende antrekk tar mer og mer over. Er det noe friluftsliv ikke skal være - så er det dandert og tilgjort. På sosiale medier ser vi ofte en photoshoppet versjon av virkeligheten som ikke ligner grisen.

Inne i vinden nå er praten om kroppspress hos unge jenter og gutter fordi det tukles med virkeligheten når forbilder opererer seg eller redigerer bildene sine. Hvorfor er friluftsliv noe annerledes her, satt på spissen? Det er mye som ikke er ekte eller som er unaturlig i forbindelse med promotering av friluftsliv idag; Å posere nærmest naken med rifla for eksempel. Eller det å dra på tur med så mye sminke at det er det første du legger merke til i et bilde.

Jeg sier ikke at folk ikke skal få lov til å være seg selv. Men er det naturlig å være sexy på jakt? Er det realistisk å jakte med minimalt av klær på? Jakt er blod, svette og tårer. Det er jo det det er. Det er ikke oppstilte bilder i rosa truse med rifla slengt over skulderen.

En uke på tur innebærer det å bli skitten, sliten og kanskje litt bustete på håret! Det virker til tider som om det er mer viktig å vise den penere og bedre utgaven av oss selv enn å formidle hva natur, vær og vind gjør med oss rent fysisk og psykisk. Det er ikke mulig å opprettholde det glatte utseende på tur med mindre du bare later som om du er på tur…


Gutter og menn eksludert

Mens barske, eldre menn alltid har hatt en plass i villmarka er det nå jenter på tur som har mest kommersiell verdi. Det har skjedd en betydelig endring som selvfølgelig har gagnet meg også - som er en frilufts profil av ho-kjønnet. Det arrangeres egne tilsetninger rettet mot jenter, egne produkter tilpasset kvinnekroppen og det er egne premier som deles ut hvis du er jente og går på tur. Lista er lang over fordeler ved å være en jente interessert i friluftsliv.

Men hva med gutta, da? Det virker som om bransjen til tider ekskluderer denne gruppen ved å tilrettelegge alt for kvinner. Det er ingen premier og kåringer for menn som går på tur. Hvorfor det? Tar man det for gitt at menn er oppvokst i naturen og kan alt fra før? Det er jo ikke tilfelle. Hadde det vært like greit å diskriminere hvis det var omvendt?

-” Ingen damer er tillatt på dette foredraget! ” Folk hadde gått berserk.


Kredibilitet hos merkevare og profiler

Markedsføringen av klær, utstyr, natur og det enkle liv blir i mange tilfeller promotert så jævlig oppstilt og perfekt at det mister sin troverdighet. Når en ekstrem-kolleksjon i form av bekledning blir promotert med sminkedukker som blir fotografert i hagen - så taper merket noe av sin kredibilitet. Er egentlig disse produktene testet i de omgivelser de er laget for, tenker vi som konsumere da. Mange stiller høye krav til utstyr og klær. Det skjønner jeg godt. Prisene er høye og lovnadene mange. Et viktig element her er nettopp hvordan man fremstiller produktene i markedsføringen.

Hvis vi skal dykke litt dypere inn i dette temaet - så har merkevarene mange profiler å velge mellom når de skal velge seg ut ambassadører og samarbeid. En ambassadør skal promotere disse produktene og merket på en troverdig måte. Det å tilknytte seg en profil fordi den har mange tusen følgere er ikke synonymt med verken riktig eller god markedsføring. ALT handler om kredibilitet idag. Forskjellen på å anbefale en lipgloss og en ergonomisk ryggsekk ment for å bære tungt over tid, er at en behøver kunnskap og erfaring for å kunne uttale seg. Det er ikke det at meritt listen behøver å være lang og barsk for at det skal bli troverdig markedsføring. Nei. Men det er faktisk viktig at de man velger som ambassadører kan vise til erfaring og bruksevne og ikke bare til foto ferdigheter...

Hva med de som tilbringer all sin tid ute i felten, men som ikke har Instagram eller facebook side? Ikke alle vil være på nett og ikke alle vil profilere seg selv. Det betyr ikke at disse menneskene har noe mindre å komme med enn de som leverer kvalitetsbilder og godt kommersielt innhold. Ulike type sponsor samarbeid er nødvendig for å få riktig utnyttelse av det å sponse i det hele tatt. Det er kanskje de som har flest døgn ute eller de som er på tur eller opererer i ekstreme miljøer og situasjoner som får testet klær og utstyr på en mest kyndig måte. Det er tilbakemeldinger fra de som er ute “en vinterdag” som betyr mest for utviklingen og/eller forbedringen av et produkt. Ikke de som er på tur for å ta bilder til Insta galleriet.

Til syvende og sist så kan ikke friluftsliv bransjen basere seg på likes og antall følgere, da dette er blitt så lett å jukse til seg idag ved et par klikk og noen hundrelapper. Det er oppsiktsvekkende hvordan denne fremgangsmåten blir tatt i bruk hos profiler på sosiale medier som vil opp og frem. Merkene kan tro at de gjerne sponser noen med ti-tusenvis av følgere med et engasjerende publikum, når dette ikke er tilfelle. Folk kjøper til seg følgere, likes på bilder og kommentarer for å vokse som profil og dermed bli med attraktiv for kommersielle samarbeid. Dette er lureri på høyt nivå og det er ikke vanskelig å finne ut av eller bemerke seg hvem som jukser. Mer om dette lenger ned.


SELVPROMOTERING PÅ HØYT OG SYLTYNT NIVÅ ER:

Falske følgere og kjøpte kommentarer

Jeg vil påstå å si at det er større sjanser idag for å inngå et sponsorat eller samarbeid med noen hvis du har en stor følgerskare fra før. Derfor er det nok så mange profiler “skynter seg” til å kjøpe ekstra tilhengere for å virke mer attraktiv.

Kjøpte kommentarer er ikke like ille, men dette er også helt unødvendig! Hvis man ønsker seg flere kommentarer må man faktisk lage mer spennende og interessant innhold. Å kjøpe seg kommentarer vil øke engasjementet som gjør at det vil se ut som at en har mange responsive følgere som ikke bare ser på bildene. Desto flere likes og kommentarer - desto mer responsivt publikum har du - og det er verdt mye både for ens eget varemerke men også for merker man skal promotere. Du kan forøvrig kjøpe deg likes på bilder også….. Det er etter min mening ikke veldig vanskelig å finne ut av hvem som bedriver med slikt juks da det er laget utallige YouTube videoer og artikler om dette.

PS! Instagram renser til en stadighet ut falske brukere og profiler i sine system. Når du har kjøpt deg 40 000 følgere vil denne følgerskaren ganske fort reduseres med mindre du holder det ved like ved å kjøpe nye. Noen ganger får man ufrivillig falske brukere som følger en og dette vil etterhvert renskes bort uten at du trenger å gjøre noe.

Bot-likes

Du har ikke hørt om denne, nei? Det hadde ikke jeg heller. Dette er en tjeneste hvor du kan betale for at din instagram-profil skal like andres bilder til alle døgnets tider. Du velger deg ut nevnte #-tagger som passer din profil og dermed vil tjenesten du betaler for like bilder over hele Instagram som inneholder disse taggene. Slik gjør du din profil synlig for andre og du vil få følgere ved hjelp av at din profil er “overalt” og markedsfører seg selv. Du ser hvem som har robot-likes da denne liker bilder stort sett hele tiden og gjerne på nattetider når folk flest får i seg noe søvn… Den liker også flere bilder i minuttet og opp til så mye som 60-100 bilder i timen, alt etter hva du er villig til å betale for.

Personlig synes jeg ikke dette er den verste måten å skrape opp nye følgere på, men jeg må si at jeg synes det er litt på kanten. Du har ingen kontroll på hva du faktisk går rundt å liker selv om du velger deg ut noen nevnte #-tagger.

Tagging av alskens profiler

Denne ser jeg hver bidige dag. Bilder blir tagget i hjel med store kontoer og #-tags under bildet for å øke synligheten sin. Det er ingenting galt med det. Men skjønner ikke folk at det ser veldig desperat ut? Det ser ut som om man prøver så veldig hardt! Jeg har forståelse for at man må henvise til sponsorer og eventuelle andre samarbeid man har - men jeg skjønner IKKE greia med å tagge 50 forskjellige tags i håp om å bli oppdaget. Å bli oppdaget på sosiale medier er ikke vanskelig med mindre du har lite eller ingenting å formidle.


Altså.

Hvis det er så viktig å få seg følgere og få engasjement på innholdet sitt, så er det jo i grunn ikke vanskeligere enn å gjøre noe interessant som folk engasjerer seg i.


Hvilke virkemidler bruker jeg?

Når jeg selv har innhold på mine kanaler som jeg synes er bra (f.eks video) eller et blogg innlegg jeg er fornøyd med - betaler jeg gjerne for annonsering slik at flere skal få muligheten til å få med seg det jeg vil vise frem. Det skjer fra en tid til en annen når jeg har noe jeg virkelig ønsker å dele med flest mulig. Så når neste bok kommer ut - vil jeg bruke litt ekstra kronasjer på å annonsere at boka er kommet og at den er til salgs i håp om at flere vil lese den.

Jeg håper dette var interessant lesning samtidig som jeg har forståelse for at ikke alle vil forstå hva jeg egentlig prøver å formidle her. Innad i miljøet av tur profiler og i bransjen selv vet jeg at dette har vært et tema lenge.

Jeg ønsker å avslutte med at dette er et innlegg ment for sunn debatt med forskjellige meninger, men jeg ønsker ikke at noen skal henge ut andre eller gå til personangrep. Dette handler heller ikke om meg på noe sett og vis, jeg tror verken jeg er bedre eller over noen andre. Men dette er helt klart mine meninger om bransjen idag og hvordan jeg mener at den kan forbedre seg på enkelte felt.

TEST av bekledning. Del 1.

TEST av bekledning. Del 1.

land rover explore outdoor phone

land rover explore outdoor phone

0