Categories


Authors

Slik trener jeg hundene

Slik trener jeg hundene

Det er mange måter å holde hunder i form året rundt! Jeg synes det ærlig talt bare blir vanskeligere og vanskeligere å skulle trene alle fire på én og samme gang fordi det er totalt 16 labber det, som man skal holde styr på. Sommerstid er det jo båndtvang også, og da det fort gjort at det blir en klønete affære med så mange hunder. Likevel har jeg gjort meg opp noen favorittøvelser - og aktiviteter.

Bootcamp for doggies ;)

Bootcamp for doggies ;)

 

Dekktrening

Dette er en absolutt favoritt fordi jeg har relativt grei kontroll på hundene da og jeg trenger ikke å ha de i bånd ettersom de trekker et seigt dekk etter seg. Jeg kan koble på eller av flere dekk etter behov og jeg kan velge ut ruta ift vanskelighetsgrad. Eksempelvis så har underlaget mye og si for hvorvidt dekkene glir godt eller ikke. Grus er som regel mye lettere å dra dekk på enn seig asfalt og i snø hvor snøen fungeren som en brems. 

Dekktreninga kan fint være en langøkt som kortøkt. Gjerne bakker med stigning eller med seigt underlag om du kun vil ta en rask økt slik at hunden får kjørt seg litt. Skal du ta en lengre økt er det også helt greit med mye stigning bare at det er jevnt fordelt utover økta. Du kan vel liksågodt trene deg selv med dekk samtidig, så ser dere like rare ut hele gjengen!

For å trene med dekk trenger du:

- 1-2 gamle bildekk (finner du hos bensinstasjoner)

- Borremaskin og tau 

- Mutter og krok til å hekte av og på dekk alt ettersom

- Seletøy til hunden

 

Løpetur

Dette gjør jeg kun med én og én hund mtp hensyn til mitt eget liv! Det er stor trekkkraft i hver enkelt av dem, og derfor må det aller først innlæres at hunden skal løpe vedsiden av eller bak deg før man starter ut på lengre økter. Det har tatt sin tid å innlære dette, og det hjelper selvsagt LITE når man treffer på dyr som elg eller rein langs løypa. 

Med et godt leiebånd med strikk i forhindrer du at både du og hunden får et skikkelig rykk hvis eventuelt noen av dere skulle stikke ifra den andre med stor fart, eller bråbremse. Jeg bruker ikke seletøy på hundene mine når jeg vil at de skal gå bak meg, for seletøyet forbinder de med arbeid og at de skal trekke. Derav gir jeg feil signal, men det har selvsagt hendt seg at de må gå bak selv med seletøy på. Det er bare vanskeligere å nå inn til hunden når den tror på liv og død at den skal gå foran å trekke som en villbass!

 

Kløvtrening

Å trene med kløv er noe jeg gjør på en hverdagslig tur som på langtur med hundene mine. Det er veldig enkelt med kløven, og jeg fyller den med vannflasker slik at det skal bli en nogenlunde turvekt på den. Jeg varierer vekt fra hund til hund. Noen ganger kan jeg ha både kløv og et dekk etter hunden, slik at den virkelig får kjørt seg. Jeg trener ofte systematisk om sommer og høst, og derfor planlegger jeg noen ganger skikkelige økter som gjerne tar et par timer. 

Det viktigste med å trene kløv på hunden er at du fordeler vekta riktig i begge veskene. Like mange vannflasker i begge to. Hunden skal også være 2 år før den begynner å bære kløv etter lærerboka, men jeg har latt Nanook bære kløv tidligere dog med lav vekt. 

Hva trenger du for å trene med kløv?

- En god kløv

- 0.5 vannflasker

Kløvtrening er yppelig trening sommerstid!

Kløvtrening er yppelig trening sommerstid!

Bootcamp i Karasjok!

Bootcamp i Karasjok!

 

Hundekjøring og ATV

Dette er nå den enkleste måten for meg å trene alle hundene på, ettersom jeg har fire stykker. Høsten er det fint å trene de med atv og jeg gir da selv gass for at de skal klare å trekke atv'n. På vinterstid er det fantastisk å kjøre hundespann, og jeg bruker en Oinakka Nome hundeslede av tre. Det er veldig lettvindt mtp at man får trene alle samtidig, samt at jeg får trent de på andre egenskaper enn bare det å trekke. Lederegenskaper, sporing, å gå uten spor, høyre, venstre, adferd i flokk osv. Det er veldig spennende å prøve ut forskjellige hunder til lederposisjoner altså!

Hva trenger du for hundekjøring enten med slede eller atv?

- Hundeslede eller ATV

- Komplett linesett (hovedline, bakliner, nakkeliner)

- Seletøy til hver enkelt hund med "kjeks" bakpå sela til feste av bakline

- Snøanker til hundeslede

Hundekjøring i mørketida / fargetida i nord er magisk!

Hundekjøring i mørketida / fargetida i nord er magisk!

ATV er god trening høsttider for å forberede sledesesongen.

ATV er god trening høsttider for å forberede sledesesongen.

 

Snørekjøring

Det er jo SÅ gøy å snørekjøre med hundene på vinterstid. Kanskje ikke alle fire, men to i slengen går fint. Jeg må ha minimum én rutinert med meg på snørekjøring, ellers kan det fort bli kaos. Det er jo veldig enkelt og banalt, man stiller seg på ski med hundene fast i et magebelte. 1-2-GO så er man igang hvis hundene vet hva de skal gjøre, og man kan bare stå bak på ski og stake! Jeg bruker ikke smørning på skiene mine når jeg kjører med hund, og aller helst burde man bruke ski uten stålkanter. Man kan også evt slipe stålkantene foran. 

Hva trenger du for å snørekjøre?

- Ski og staver

- Magebelte m/karabinkrok

- Seletøy til hundene

- Line med strikk (singel eller dobbel line for to hunder) 

Snørekjøring på Finnmarksvidda i -25 er bare helt nydelig!

Snørekjøring på Finnmarksvidda i -25 er bare helt nydelig!

Å snørekjøre med 3 hunder om gangen gjorde jeg én gang, og aldri mer.... #RettPåTrynet

Å snørekjøre med 3 hunder om gangen gjorde jeg én gang, og aldri mer.... #RettPåTrynet

 

Trening med kommando/adferd spesialisert for tur "hindringer":

På tur kommer vi ofte over hindringer i løypa som hunden setter seg på bakbeina for. Det kan være en stein som blokkerer, en bratt nedoverbakke eller en stri elv. Kanskje ei hengebru som vingler, eller et gjerde i veien. Jeg trener bevisst på at hundene skal vite hva de skal gjøre ved disse hindringene, fordi jeg ORKER ikke å måtte bedrive opplæring når vi først er på langtur eller ekspedisjon. 

Å krysse elver - dette er så individuelt per hund at det går nesten ikke an å gi noen "mal". Nanook og Nanni er som natt og dag når det kommer til elvekrysninger, men jeg har funnet en metode som fungerer for begge to. Jeg simpelthen slipper dem løs og lar dem krysse selv. Jeg krysser elva fritt og ledig og venter på andre siden til sistemann kommer etter, noe som ofte er Nanni. Er elva litt stri kan det fort bli streik på andre siden, men da velger jeg å gå videre innover og forlate henne på andre siden til hun innser at eneste utvei her er å krysse elva! Det har funka hver gang! Jeg kan ikke snu og gå tilbake å hjelpe henne over elva, fordi da vil hun tro at dette er standard praksis hver gang hun nekter å gjøre noe. Så det blir nesten som barneoppdragelse, men en litt annen vri selvsagt.  

Gå rundt - denne er jo bare magisk når de endelig skjønner hva du prøver å si! Jeg trener denne på trær og lyktestolper. Poenget er enkelt, de skal lære seg at de må gå rundt når noe er i veien, hvis de setter seg fast eller hvis de har gått på feil side av foreks et tre. Ofte kommer man over veihindringer som store kampsteiner på tur, eller kanskje et fallent tre eller at stien min går opp og over en fjellvegg og hundene må finne sin egen vei rundt og tilbake til meg. Når jeg har de i bånd er de simpelthen nødt til å gå rundt treet eller lyktestolpen ettersom jeg ikke gir meg, og de blir stående i båndet å trekke hjelpesløse mens jeg instruerer. Til slutt gir de opp og tar veien rundt treet og tilbake til deg ved din side, som er den riktige plassen de skal være. På tur med tung kløv har jeg de ofte løse ved vrient terreng, og i områder med mye steinur og bratte heng bruker jeg bare å gå ifra de og videre innover mens jeg roper bak meg "GÅ RUNDT". Det er alltids litt hyling i begynnelsen før de tretti sekunder etterpå er ved min side igjen. Noen ganger går det minutter, kanskje ti minutter også, men de finner alltid en vei rundt og tilbake til meg. Med mindre den støter på middag underveis på ferden da....

Høyre/Venstre - Dette er greit at de lærer slik at aktiviteter i stor fart som snørekjøring eller hundekjøring blir mer beregnelige ved kryss o.l. Det er jo ikke like enkelt å instruere et hundespann eller to hunder samtidig. Det kan også være en farlig situasjon hvor du er helt avhengig av at hunden tar til høyre når du sier høyre. 

Gå bak og Stå - Hundene skal gå bak i nedoverbakker uansett hva. Aldri får de lov å gå foran med mindre jeg anser bakken for å være såppas slak at jeg holder de igjen hvis de rykker til. Denne har også vært nyttig å bruke ved møter med dyr. Jeg oppdager dyret før hunden, og kan slik sett stålsette meg for et evt rykk. Stå kommandoen er hyppig brukt hos oss. I alle situasjoner. De skal stoppe i både høy og lav fart, uansett.

Rolig og tempo - Jeg regulerer noen ganger tempoet til hundene ved kommando og tonefall. Dette fordi det noen ganger er helt nødvendig at vi går rolig og forsiktig på foreks glatte stier og i bratte urer, mens på flat mark eller på is med ski eller spann vil jeg noen ganger ha dem til å skyte fart over flata mens det er mulig å holde tempo. Det er ikke alltid det fungerer å regulere tempoet til hundene, det varierer på dagsformen dems. Men de kan kommandoene og adlyder de litt sånn hipp som happ, når det passer dem. Typisk Malamute tendenser ;-) 

Nanni finner motvillig veien over vårelva.

Nanni finner motvillig veien over vårelva.

Her er lille Nanooks første elvekrysning kun et par måneder gammel. 

Her er lille Nanooks første elvekrysning kun et par måneder gammel. 

Her øver vi på å gå bak i nedoverbakker.

Her øver vi på å gå bak i nedoverbakker.

Sååå! Dett var dett!

Hvor mye man skal trene hundene sine er vel egentlig opp til eier og hunderasen. Det skal vel egentlig godt gjøres å overtrene en stor og robust hund mtp mengdetrening. Men det er viktig å begynne rolig hvis hunden er totalt utrent, det er jo det samme med oss mennesker. Det er ikke så ofte sommeren her i nord er så spesielt varm, men det hender man får ei uke eller to med tjue-tretti plussgrader, og da er det ikke aktuelt å trene noen hund. Da står de kun i hundegården eller løper litt fritt på tomta. Som oftest vil de kun bade og sove pga varmen. Personlig har jeg dog ingen grense for hvor kaldt det må være før jeg kan trene hundene mine, men jeg bruker sunn fornuft og ser an hundene generelt. 

Vinterstid har jeg heller ingen kuldegrense, men jeg drar ikke hundene ut på en hesblesende affære i -45 grader. Hunder kan også få lungebetennelse og det gjelder i slike temperaturer å holde lav intensitet. Jeg lar de aldri stå på vinteren uansett hvor kaldt det er, men kjører rolig rolig tempo og aktivitet tilpasset temperaturen. 

Jeg trener mine hunder til én ting, og én ting only. De skal være ekspedisjonshunder. Det vil si at de trenger mye mengdetrening for å få en robust fysikk som holdes vedlike selv når det blir lite trening i perioder. Jeg vil at de skal være bråsterke men utholden, så det går mye i tung dekktrening på sommeren for å få styrken på dem. Og vinter en god del utholdenhet med slede og snørekjøring for at de skal klare å trekke en tung pulk / slede i lenger enn én time før de er utslitte og andpusten. Jeg er ikke ute etter raske hunder som løper fort over tid. Selv er jeg seig og treig på tur, og vil at hundene skal ha samme egenskaper som meg selv. Slik blir vi et komplett team fysisk og psykisk! :-)

Jeg begynner som nevnt litt tidligere med både trekk - og kløvtrening. Først tilvenning med ingen vekt eller bare det å føle sela eller kløven på seg. Etterhvert bytter jeg over til bittelitt vekt og litt trening med slede. Alaska er nå godt innkjørt i hundespann og vet at seletøy på betyr at hun skal trekke. Hun skal jo forbinde all trening med noe gøy, så jeg følger godt med at hun ikke henger med verken hodet eller halen under treningsøkta, for da er det noe som det ikke skal være. 

 

 

Hva inspirerer DEG?

Hva inspirerer DEG?

Klær og utrustning til VINTER

Klær og utrustning til VINTER

0