Categories


Authors

Følg drømmen - ikke strømmen

Følg drømmen - ikke strømmen

Dette er kanskje ikke et tema som berører friluftslivet så veldig mye, men det berører en hel del mennesker likevel. Jeg har noe på hjertet som jeg må få ned på papiret og jeg har en relativt god biografisk historie som går til den også. Det er egentlig en klisjé, og vi har hørt det tusen ganger før; Penger og lykke. Er de enstemmig? 

Når jeg avsluttet skolegangen som 18-åring stod jeg der uten vitnemål og uten fremtidige planer om utdanning. Det var liksom et nå eller aldri valg for meg. Skulle jeg satse på friluftsliv og drømmene mine skulle det skje der og da, og ikke om to eller tre år. Sånn er jeg bygd opp til sinns. Jeg utsetter ikke det som hjertet brenner for. Jeg kaver vei uansett hvor vanskelig det måtte være og uansett risiko hopper jeg alltid i det. Så lenge det føles rett, vel og merke. 

Det var selvfølgelig en skuffelse stor at jeg sluttet på vgs så tidlig og det var selvfølgelig mye dømming opp og ned. Det er det for guds skyld den dag idag også.

"Herregud, har du ikke utdanning? Hva skal du gjøre resten av livet da? Du kan jo ikke gå på tur for alltid heller..." 

Jeg vet ikke HVOR mange ganger jeg har fått slengt den der i trynet. Først ser jeg rødt over den arrogante holdningen enkelte kan ha. Men så må jeg le litt inni meg. For TENK å være så fantasiløs og lite kreativ at man tror man ikke kan leve et fullverdig liv UTEN utdanning. Årsverk med skoletimer på et jævla stykke papir. 

Misforstå meg rett her. Utdanning er HUR viktig som helst for de aller fleste om de skal lykkes i arbeidslivet. Jeg er for utdanning, for all del. Men jeg er ikke stigmatiserende ovenfor emnet. Jeg putter ikke alle under én kam. Jeg tror på at en kan bli en sabla god snekker selv uten fagbrevet og utdanning som tilsier at du har håndtverket i nevene. Kanskje er man bare født med håndtverk i henda som om det aldri var noe annet man skulle bli. For ikke å snakke om at noen av Norges største gründere står uten utdanning og droppet selv ut fra systemet for å gå egne veier. Det er nettopp dette jeg prøver å fortelle. Man må ville det nok, og man kan i sann fornuft gjøre egentlig hva som helst. 

Jeg tror egentlig alle har sine drømmer om hva de vil med livet sitt og hva de vil bli. Hva de egentlig kunne tenkt seg å leve som. For mange står det to ting i veien for å følge drømmene sine; Penger og status. For hva er vel livet uten en dæsj status som tar deg høyere opp på rangeringen i sosiallivet og ikke minst pengene som hjelper deg å vise det? Pøh! Pøh, sier jeg! Hva skal man med det, egentlig? Er det det som er oppskriften på lykke altså? Jeg må nok ha sovet i timen da, isåfall. Jeg trodde lykke var når man fulgte drømmene sine uansett hva andre måtte tenke om deg. Jeg trodde lykke var når man oppfylte disse drømmene etter åresvis med slit. 

Vet du at så mange unge idag velger yrke og utdanning basert på en gjennomsnittlig årslønn som de googler seg fram til. Ikke alle, men mange. Det er både trist og veldig dumt. Man burde velge yrke og fremtidsvalg basert på hva man liker å holde på med. Ikke penger. Ikke status. Se på meg, vel. Jeg har ikke en jobbtittel engang! Jeg har ikke utdanning. Jeg er noe ala en eventyrer... (noen burde seriøst snart lage jobbtittel ut av det her asssss...) Men jeg har klart å lage et levebrød ut av drømmen min og det jeg liker å gjøre aller, aller best; nemmelig å gå på tur. Tenk det da, jeg lever av å gå på tur og av å formidle det videre. 

Ikke akkurat styrtrik på penger, men rik på opplevelser...

Ikke akkurat styrtrik på penger, men rik på opplevelser...

Det har ikke vært en enkel vei å gå. Det har tatt lang tid å bygge opp erfaringer og kunnskap nok til å forstå hvordan jeg skal tjene penger på et yrke som ikke har et navn. Men det er drømmen min, så det var ikke et alternativ å gi opp. Det var bare å bite tennene sammen og tenke smart. Være kreativ og vise alle de dømmende og skeptiske menneskene rundt meg at man KAN hvis man bare VIL. Samtidig er jeg jo klar over hvilke egenskaper jeg innehar som har hjulpet meg dit jeg er idag. Man må vite hvem man er og kjenne sine positive og negative sider for å lykkes med en drøm. Det er iallefall min teori. 

Det handler ikke så mye om hva man tjener eller hvor populær man er. Hvem som liker deg og hvem misliker deg. Verden er bygd opp slik at man vil aldri kunne "please" alle. Det må man bare innse før eller siden og jo fortere du skjønner det, jo fortere blir det lettere å leve. Penger er bare et tall på konto. Selv om penger kan kjøpe deg reiser og ting kan det ikke gi deg indre ro og den type omsorg og kjærlighet et menneske trenger for å være nettopp lykkelig. Status er bare tullprat i mine øyne. For hvem faen bryr seg om du har en mastergrad eller kjører en Audi Q7!? Ikke morra di, for hun elsker deg uansett! Forhåpentligvis ikke kjæresten din, for hun/han liker deg for at du er deg. Og heller ikke kompisene dine som bare liker de latterlige vitsene du kommer med fra en tid til en annen! Så hvem er det for denne spektakulære statusen? Hvis det er viktig for deg - så la gå. Hvis det gjør deg lykkelig - go for it! Hvis du gjør det for alle andre og ikke for deg selv - da har du på godt norsk "driti på draget".

Jeg vil egentlig bruke meg selv som et eksempel for å åpne øynene til kanskje én der ute som leser dette. Jeg er ikke rik, jeg eier ikke status, men jeg er iallefall uhyre lykkelig. For det å velge å få drømmene mine oppfylt fremfor å tenke på hvordan jeg fremstår for alle andre, er så mye mer viktig for meg at det kan ikke sammenlignes engang. Og selv om jeg ikke er blind for samfunnspresset om å ha god økonomi, stort hus og alt det der, så er det ikke mine grunnverdier og derav ikke min første prioritet å tenke på slikt. Først og fremst mitt eget velvære above all. 

Følg drømmen - ikke strømmen, folkens.  

 

Nytt samarbeid

Nytt samarbeid

Hvilken kategori faller du under?

Hvilken kategori faller du under?

0