Categories


Authors

TEST: Superlett liggeunderlag

TEST: Superlett liggeunderlag

Hva tester jeg: Exped SynMat Hyperlite Liggeunderlag

Vekt: 415 g (strl m)

Sesong: Vår, sommer og høst

Terningkast: 4

Passer for: For de som skal høyt, langt eller generelt bære tungt. 

Pris: 1779 kr (hos www.addnature.no)

 

Ettersom sekken ofte kan bli veldig tung når man skal på telttur i flere dager med alt som må med - er det fristende å gå for lettere varianter av turutstyr. Jeg har testet ét slik superlett liggeunderlag til den nette vekt på 415g. Selv om det finnes lettere varianter på markedet, synes jeg 415g er til å leve med. Så absolutt! 

Exped er kjent for sine gode liggeunderlag til de fleste årstider og jeg har alltid gått for Exped vinterstid. Det gjenstod å teste noe til sommerhalvåret også. Det falt derfor på SynMat Hyperlite pga den lave vekten, et lite pakkvolum og ikke minst den lovede liggekomforten. Ettersom selve liggerunderlaget oppblåst er på hele 7 cm, burde det være gode sjangser for å få en god natt søvn. Det finnes litt isolasjon i liggeunderlaget, men det er ikke mye det er snakk om. Produsenten lover at det holder varmen til temperaturer ned til -6, men der har jeg mine tvil. Jeg vil først og fremst anse dette til å være et sommer og tidlig på høsten - produkt. 

 

Liggekomfort: Terningkast 5

Tjukk madrass tilsier god liggerkomfort og her scores det høyt! Man kommer ikke igjennom med ryggraden eller hoftene hvis man ligger med trykk på liggeunderladet, som betyr at man heller ikke blir å ligge å kjenne på (den kalde) bakken. Noen liggeunderlag har ekstremt dårlig evne til å tåle trykket hvis man ligger i en bestemt stilling, men det er ingen sak i dette tilfelle. 

Overflatematerialet er noe glatt å ligge på som kan bety at man sklir litt ut sin stilling ila natten, og dette kan for enkelte bli irriterende med tiden. Dette gjelder både under og over av liggeunderlaget, som betyr at den sklir noe på teltduken også. Det er ingen big deal, men kan for noen være en dealbreaker hvis man er avhengig av å sove 110% i samme stilling natta igjennom.

 

Brukervennlighet: Terningkast 2

Å blåse opp liggeunderlaget er tungvindt da det kreves en god del blås før det er helt fullt. Det er en låsemekanisme med flapp som gjør at lufta ikke siger ut ved innblåsning. Det er bra. Men det er fortsatt lett å bli svimmel hvis man har det travelt med å få opp campen. Blås, blås, blås! 

Å rulle sammen og tømme for luft er heller ingen enkel oppgave da liggeunderlaget ikke har en egen ventil for utslipp av luft. Dette er trolig for å spare vekt, men det gjør også at man må slippe ut lufta der hvor man har blåst lufta inn. Der hvor det sitter en flapp som skal hindre lufta i å sige ut. Kanskje litt selvmotsigende? Likevel. Du holder denne flappen inne med fingeren og slik siger lufta sakte men sikkert ut. Den må attpåtil brettes sammen mens du holder fingeren på denne flappen, og det hele kan ende i et basketak med et liggeunderlag! 

En enkel ventil hadde løst dette problemet.

 

Vekt og volum: Terningkast 5

Lett, lite pakkvolum og god passform da den er bredere i overkroppsparti enn den er i fotdelen. Typisk for alle trekk, så er de for små. Man må altså brette den sammen noen ganger før man skjønner akkurat hvor liten den må være for å få plass i trekket. Tar ekstremt liten plass i sekken og er aboslutt en stor plussfaktor for de som skal langt avgårde eller bestige mange høydemeter. 

 

Dette liggeunderlaget fikk jeg av AddNature.no og har i samarbeid med dem testet noe utstyr og bekledning som jeg vil skrive om her på bloggen. Selve liggeunderlaget finner du her.

 

Trene til langtur?

Trene til langtur?

Kjære bygdetrollet

Kjære bygdetrollet

0