Categories


Authors

Q&A - SVAR/ANSWERS

Q&A - SVAR/ANSWERS

tonje_1.jpg
 

1) Blir du å ha foredrag i Finnmark? - NO

Svar: Ja, jeg synes selv at jeg må få til det før eller siden. Har hatt ét i Hammerfest, men stort sett er jeg sørpå på oppdrag. Kanskje en liten turné til høsten i de største byene? Eller har du forslag til ønskede bygd(er)? 


2) Hvordan lader du tlf, kamera etc på langturer? NO/ENG

Svar: Jeg lader tlf og små duppeditter via et mindre, sammenleggbart solcellepanel. Et sånt et du kan ha på ryggsekken, i kanoen, på pulken osv. For å lade storkamera og generelt videokamera må jeg enten ha stort solcellepanel som innebærer at en må ha pulk eller hundeslede. Disse er mer kompakt, veier langt mer og det er mer utstyr som trengs. På turer hvor det er lang forflytning men hvor jeg som oftest skal innom småsteder for å hente depot, der lader jeg opp kamera til neste etappe. Jeg har altså da en HAUG med ekstra kamera batterier. Til eksempel hadde jeg 10 kamera batterier til speilrefleksen på Nordkalott-turen i 2014. 

How do I charge my phone, camera etc on expeditions?

Answer: I charge my phone and little things with a small solar panel that you easily can fold together and strap on your backpack, have in your canoe or strapped on top of your ski pulk/sled.  To charge bigger items like a camera I would have to use a bigger solar panel that is much more compact, weighs more and for that I would have to have a ski pulk or a dog sled. Usually for expeditions there is a leg-to-leg run and I would be able to charge batteries in upcoming village or community. But, I do actually stock up on batteries for the cameras. At least 5-7 batteries per camera for winter expeditions. 


3) Kan du fortelle litt om hvordan du planlegger en ekspedisjon mtp utstyr, mat, rute etc? Og gjerne erfaringer med å ha med hund. NO/ENG

Svar: Her skal du få link til 2 blogginnlegg som slo svært godt an når jeg publiserte de. Det hander nettopp om hund på langtur og hvordan planlegge en langtur! 

http://www.tonjeblomseth.com/blogg/2/2/2017/med-hund-p-langtur

http://www.tonjeblomseth.com/blogg/23/1/2017/hvordan-planlegge-en-langtur

Can you tell me a little about how you plan for your expeditions when it comes to food, equipment, route etc? As well as bringing a dog for such a trip.

Answer: I have written 2 blog posts (linked above) that would be in much help. You can translate them by using the translate button from Google. 


4) Blir du å holde noen foredrag i Telemark? NO

Svar: Det vet jeg ikke enda, hvor i Telemark snakker vi? En turné er under planlegging til høsten. 


5) Har du noe gode tips til å overvinne eller gjøre redsel for mørket lettere på overnattingstur i naturen? NO

Svar: Okei, her tenker jeg at det er fint å ta litt etter litt ettersom redsler ikke er noe en skal undervurdere. Jeg har selv vært mørkredd og utsatte meg selv for eksponeringsterapi, som vil i praksis si at jeg bare "hoppet i det" og sov ute i bekmørket alene bare for å møte min redsel der og da. Det anbefaler jeg ikke. Jeg ville tatt det mer rolig ved å kanskje begynne med å sove ute på verandaen / hagen - alene en natt. Dette ville jeg gjort helt til at det ikke lenger føles så utrygt og deretter prøve meg på en natt i nærmeste utmark. Du kan jo fint ta med deg venner/familie? 

En situasjon som føles usikkert skal etterhvert føles trygt. Du må rasjonalisere tankene dine og tvinge deg selv til å tenke fornuftig fremfor å la hodet gå løpsk med horror scener, lyder i det fjerne osv. Det er mentalt først og fremst, du må kunne styre tankene dine over til noe annet positivt. Når jeg blir mørkredd kan jeg finne på å høre på musikk bare for å styre tankene over til noe annet. Jeg tvinger meg selv til å IKKE analysere mørket, lydene og what not. Hyppig eksponering for mørket vil også gjøre deg mer tilvendt situasjonen, etterhvert skal det mer og mer til for at du føler deg usikker. 

Og for all del - ikke se på skrekkfilmer - ever! Det slutta jeg med i tidlig tenårene... 


6) Tips til en som er nybegynner i friluftsliv, men som gjerne vil komme seg ut i natur, dra på overnattingsturer og lengre turer - men som sliter med dørstokkmila? NO

Svar: Alle må starte et sted, ikke sant? Det gjelder jo det meste, det. Jeg tenker at jeg først og fremst ikke ville utforsket friluftsliv alene første gangen. Det er så utrolig mye mer hyggelig å være TO! Finn en venn du kan dra med deg på den nye epoken av ditt liv som har samme motivasjon. Det finnes også frilufts kurs hos DNT som er ment for de helt ferske og som ikke vet riktig hvor de skal begynne. 

Hvis du vil gjøre dette selv - ville jeg begynt med å utforske nærmarka. Gå lengre turer til hytter, koier og gapahuker som er en halv dagsmarsj eller litt mer. Gå på topptur lokalt eller gå til anskaffelse av sykkel - så du kan dra lengre inn på fjellveier og skogsveier enn du hadde rukket til fots. Start med dagsturer før du gjør realitet av overnattingsturer. Jeg ville uansett hatt med meg en venn til overnatting ute - første gangen. Når du føler deg trygg på nærmarka, dagsturer og at det begynner å bli nesten litt kjedelig - da kan du se deg om etter større utfordringer. Her tenker jeg overnatting en hel helg, hytte-til-hytte tur, mer krevende toppturer osv. Du finner MYE bra på www.ut.no som er en kilde til de fleste turer man kan gå idag både lokalt og nasjonalt. 

Kunne sikkert skrevet mye mer, men prøver å holde det litt kort. Lykke til!! 


7) Hvor får du all energien fra? NO/ENG

Svar: Selv om dette spørsmålet var ment litt spøkefullt, så synes jeg det er litt skøy å svare på det likevel. Jeg regner med at spørsmålet var siktet til hvor mye jeg hadde å gjøre i 2018. Som vedkommende sier selv, så handler det mye om å ha en lidenskap eller en brennende interesse for det man driver med - da føles det liksom ikke så tungt til tross for at man kanskje har en arbeidsuke som ikke ligner grisen. Å jobbe for seg selv gir meg mye energi, det føles ut som at "sky is the limit", til tross for at det en SUPER klisjé å sitere noe sånt.. Jeg vil nok skrive et eget innlegg om tematikken rundt det å leve av sin elskede hobby og største lidenskap. 

Where do you get all the energy? 

Answer: Well, even though this question was just made for fun I still think it's funny to reply to it. I have a lot to do in 2018 and the work amount is huge, but there are few times I feel down when it comes to working with what you love. I get to work with so many different categories when it comes to the outdoors that I never get bored of it. Also, working for your self feels sometimes like "sky is the limit" but we don't want to get too cheesy either... I would want to write a blog post about this subject, making a living out of your hobby and passion. 


8) Gjør du noe med håret ditt? NO

Svar: Ja, jeg striper det kanskje 3 ganger i året. Jeg er naturlig blond, men mer sandfarget enn helt hvit-lys. Tilbringer jeg mye tid i solen får jeg hvitt hår da det blekes naturlig. 


9) Har du noen styrkeøvelser å anbefale i forhold til å bære tung sekk etc? NO

Svar: JA! Jeg trener jevnlig styrke selv og jeg trener disse øvelsene for skuldre, nakke, øvre - og nedre rygg: 

- Schrugs, En-arms roing med manual, Sidehev, Nedtrekk, Skulderpress, Rumenske markløft med manualer, Rygghev m/u vekt.

Alle disse øvelsene er med vekter. For øvelser med kun kroppsvekt - søk opp kjernemuskulatur øvelser. Korsrygg finnes det mange øvelse for! 


10) Hva gjør du mtp mensen på tur - anbefaling av bruk og avfallshåndtering? NO

Svar: Jeg har mensen som vanlig, det er ikke til å unngå på langtur. Jeg synes at det blir litt vanskelig å svare på hva akkurat DU skal bruke, da det finnes mange løsninger du kan snakke med legen din om. Jeg velger å få mensen og ikke utsette den med p-piller, det er ikke lenger noe stress for meg å ha menstruasjon på tur. Våtservietter, dopapir, ob og truseinnlegg er alltid med i sekken. Jeg bruker ikke bind.  

Jeg brenner alt avfall. Vinter som sommer. Må jeg ta med meg noe videre settes det i en dobbel brødpose. 


11) Lurer på hvordan du klarer å ha hundene løse og ha kontroll på de til enhver tid? Anbefaling på sele/halsbånd til tur? NO

Svar: Jeg har de ikke så mye løs som folk kanskje tror, men de får løpe sin andel fritt, det er sant. Under Canada-oppholdet har de gått hele sommeren løs på dagtid. Det er egentlig trening jeg har på de fra valpe stadiet av - at de må komme inn på kommando og jeg lærer inn "vær her" som en kommando. Denne kan de og jeg kan rope "vær her" etter de og de vil snu å holde seg i nærheten. MEN - de vil nok stikke av hele gjengen om de får lukten på noe de synes er interessant, så jeg slipper de alltid på områder hvor det er minimal sjanse for å møte på dyr, mennesker eller kadaver. Dvs her hjemme på tomta, på fjellet hvor samboeren min har sommerbeite for reinflokken sin og enkelte andre steder hvor det stort sett aldri er folk. Det er sjanse jeg tar med hundene, det er jeg veldig klar over.

Anbefaler ManMat sine seler da de er utrolig fleksible og vatterte, men de fleste seler på markedet idag er av god kvalitet. Samme merke til halsbånd. Altså, her skal du nok få god hjelp på butikken til å velge riktig sele til din hund. Jeg bruker vanlig trekksele på tur, men sommerstid har de som oftest kløv på. 


12) Har du tips til et telt som er vanntett og av god kvalitet som passer til vår/sommar/høst? Gjerne en anbefaling til sovepose også sommer og vinter. NO/ENG

Svar: Her anbefaler jeg Helsport sin klassiske Fjellheimen Superlight, som er det teltet jeg bruker mest på sommertid. Du får den i 2 - 3-  og 4-mannstelt. Helsport har fått inn en modell som heter Lofoten som ser meget spennende ut, men jeg har ikke testa denne. Generelt synes jeg tunnel telt er enklest å sette opp! 

Sovepose ja. Sommerstid liker jeg en pose som går til sommer, høst og vår, ettersom sommernettene kan blir nokså kalde her nordpå. Høsten spesielt, det bikker lett -10 i oktober. Så da ville jeg gått for en Rago Down, den går til -5 eller -7 avhengig av modell. Vinterstid ville jeg prøvd en Rago Down X-trem pose som går til -31 grader. Da er du i allefall sikker med mindre du skal til enda mer ekstreme strøk. 

 

Reconmondation for sleeping bag summer/fall and tent for summer?

Answer: Sleeping bag for summer/fall I recommend Helsport Rago Down. Tent for summer I recommend Helsport Fjellheimen Superlight.


13) Har du noe erfaring med kajakk? Eventuelt tips til bra steder? NO

Svar: Jeg har dessverre ingen erfaring med kajakk. Men jeg vet at Lofoten og generelt Nord-Norge er et mekka for kajakk padlere på jakt etter idylliske strender lyseblått vann. 


14) Hvilket sted kan du anbefale en normal turgåer å dra til i Canada? 

Svar: Dra til Yukon i Canada, der finnes mange tilrettelagte stier og nasjonalparker for de som ikke nødvendigvis vil dra lengst borte fra folk og fe. Du kommer ganske så tett på natur, dyreliv og isolasjon i Yukons nasjonalparker også. Eks: Kluane National Park, Chilkoot Trail, Tomstone national park, Nahanni National Park.  


15) Hvordan startet hele sirkuset med sponsing osv? Hvordan klarte du å gå fra å elske friluftsliv til å kunne leve av å elske friluftsliv?

Svar: Når jeg var 17 år søkte jeg for første gang etter sponsorer da jeg skulle gå Norge på langs - og bli den yngste til å gjøre det på det tidspunktet. Jeg dro selvfølgelig kortet med at jeg var den yngste som et klart fortrinn i hvorfor det ville være "kult" å støtte meg.

Sponsorene har jeg opparbeidet meg med tid. Noen har jeg hatt siden jeg var 17 år og noen er bare 2 år ferske. Jeg var generelt veldig på'n selv når det kom til hvem jeg ville samarbeide med, tok kontakt og presenterte meg selv og mitt tur prosjekt. 

Jeg sluttet på skolen i 2012, i jobben i 2013 og har siden aldri hatt noen annen jobb enn hos meg selv og mitt eget selskap. Jeg solgte artikler, bilder, filmmateriale, guidet, holdt foredrag og ga ut min første bok i begynnelsen - som da førte til inntekt og et levebrød. Jeg levde ikke på spesielt mye i 2014. Det løsnet litt i 2015, men det var først i 2016 at jeg fikk til en god norsk årslønn. Du må nok gjøre deg selv til en slags profil skal du kunne leve av friluftsliv - i sosiale medier og gjerne også på TV. 


16) Hvordan får du økonomien til å gå rundt når du er så mye på tur hele tiden? Skjønner at du er mye sponset, men har du noe lønnet arbeid?

Svar: Det er så mange som spør rundt dette at jeg vurderer nesten å lage et eget blogg innlegg om temaet. 

Dette er noen eksempler på lønnet arbeid jeg påtar meg eller har via min bedrift:

- Ambassadør - Foredrag - Bokutgivelse - Tv oppdrag - Tv produksjon  - Egne produkter - Sosiale medier kampanjer m.m

Økonomien går rundt ved at når jeg ikke er på tur - så jobber jeg med nevnte kategorier ovenfor. Jeg holder en god del foredrag rundt om i landet og kommer snart ut med min andre andre bok. Man påtar seg oppdrag man blir tilbudt og man jobber med materiale til sponsorer iht kontrakter. 

Jeg har ikke muligheten til å være på tur året rundt, hele tiden. Da blir det isåfall som et tur prosjekt eller som en ekspedisjon. Jeg sparer til store og dyre ekspedisjoner - som alle andre vil jeg tro. Jeg vil si jeg har normalt høye utgifter til vanlige levevilkår. 

Jeg driver også en nettbutikk med samboer som åpnet november 2016. Den ble midlertidig stengt da vi dro til Canada juni 2017 og skal åpnes igjen i sommer. 

Mitt eget selskap Tonje Blomseth Expeditions AS er hvor jeg fakturerer ifra da jeg ikke er ansatt hos noen av mine oppdragsgivere eller hos sponsorer, forlag, tv-kanal o.l. Jeg er på mange måter en freelancer som gjør litt av alt til forskjellige tider på året. Jeg har ingen fast månedslønn og må være flink til å fordele kronasjer utover et helt år når jeg fakturerer summer 1 gang/året eller 1/gang only som ved f.eks da oppdrag. Samt legge av skatt og moms.


17) Hvorfor reiser ingen eventyrere til Russland? 

Svar: Jeg kan ikke svare for alle, men for min egen del er det logistikk som står i veien. Jeg ønsker stort sett å ha med hund på tur, kanskje gjøre en lengre tur - og det er ikke bare bare å få igjennom alle papirer som behøves for å bevege seg igjennom enkelte deler av Russland. Det står aller høyest på ønskelista å komme seg dit - men språkbarrieren er også noe jeg har i mente. 


18) Hvorfor måtte hytta dere bygde i Canada rives ned? 

Svar: Det kan du lese om i kommende bok! 


19) Hva var den største utfordringen med å være på tur med kjæresten? Og måtte dere ta et par netter alene fra hverandre for å ikke klikke?

Svar: Jeg tror det vanskeligste var at det fantes ingen nye inputs i hverdagen som f.eks musikk, hendelser, nyheter, andre mennesker, nye samtaleemner osv. Alt gikk på en måte i repetisjon ift hv vi snakket om og tenkte på. Det dreide seg kun om jakt, fiske, villmark, dyreliv, vær, kulde, osv. Det blir ganske monotont i lengden, så når vi avsluttet turen var det på høy tid mtp at vi var relativt lei av å prate med hverandre om de samme greiene om og om igjen... 

Vi tok aldri en natt hver for oss - nei. Det var ikke nødvendig. 


20) Hvilket kjønn skal jeg velge når det kommer til rasen Alaskan Malamute?

Svar: Det synes jeg egentlig er litt hipp som happ. Tispa får jo løpetid som kan innebære litt ekstra vakthold for din egen del, samt at det er kjedelig å ha hund innendørs når de har løpetid... Ellers synes jeg ikke det er noen spesielt store ulemper ved det ene eller det andre kjønnet. Hannhunder blir jo større og kan så klart bli mer å håndtere enn en tispe sånn fysisk sett. Jeg opplever at hannhunder kan være hakket mer dominant enn tisper, men de sloss begge kjønn like godt ifra seg når det først smeller. Sørg for å finn en oppdretter med god referanse og spør ut om lynne og adferd på foreldre. 


22) Kommer det ny tv-serie snart?

Svar: Jeg vet for sikkert innen kanskje 1 måneds tid da dette er en langsom prosess det å selge inn til tv-kanaler. Jeg vil si ifra så fort jeg vet noe mer. Serie blir det uansett om det havner på tv eller ikke.


23) Hadde dere noen tanker om hva dere skulle gjøre hvis dere fikk akutt tannproblemer når dere var så langt borte fra folk - og så lenge enda? 

Svar: Ja, vi hadde medisin med oss nok til å drive et lite sykehus, om sant skal sies. Vi hadde morfin og andre sterke smertestillende, samt de kraftigste antibiotika kurer. Men så er det jo sånn at et akutt tann problem ville nok ha kostet oss en tur til tannlegen i nærmeste by - og det hadde vi fått på forsikring isåfall. Vi tegnet god helårs forsikring og dobbelt sjekket mtp hva slags tur vi skulle ut på. 


24) Når fikk du din første hund? Og er du kjent med noen andre raser enn Alaskan Malamute?

Svar: Vi hadde hund i familien fra jeg var liten av, typ par år gammel. Rambo het han, en svær schaefer. Etter det hadde vi en pointer som het Cæsar. Så ble det noen runder med hundekjøring av Alaskan Huskyer i 2009. Deretter ble det til at jeg fikk med meg (for første gang) en Alaskan Malamute på tur i 2010 og siden har det ballet på seg.. 


25) Lure på hvor du har kjøpt det svarte pannebånde ditt med rosa dyrespor på?

Svar: Den er fra Jakt For Livet - søk de opp på instagram eller google. 


26) Jeg har en utfordring som jeg tenker at du kanskje har en løsning på!
Jeg planlegger tur til nord Finnland med kano og hund. Jeg må fly fra Gardemoen til Ivalo med Frost i bur. Så blir retur-reisen fra Kirkenes til Gardemoen. Jeg har undersøkt hos flere flyselskap om leie av transportbur. Det er ikke mulig - må bruke mitt eget. Men jeg kan jo ikke ta med meg buret på kano-tur... Har du vært borti sånne utfordringer når du har vært på tur med malamutene dine? Og isåfall, hvordan løste du det?

Svar: Send det med posten til Kirkenes postkontor, det ville jeg gjort. Ring postkontoret og si at det kommer et hundebur som ikke skal i retur før du henter det. Forklar omstendighetene. Mye mulig du må fortolle den, så sett lavest mulig verdi mtp at det er et brukt hundebur... 


27)  Jeg er 13 år og skal på landsleir i sommer. Dette er min 2 landsleir. Jeg er jo som du sikkert skjønner litt fersk når det gjelder tur og sånt, kan du komme med noen gode tips ?

Svar: Lett sekk hvis du skal gå på dagsturer eller overnatting. Varme klær, vann - og vindtett. Ha alltid en sjokolade eller energibar på lur hvis du får lavt blodsukker på en lengre tur. Husk mat til alle turer, kort som lang. Et godt liggeunderlag er viktig for en god natts søvn. Komfortable sko som du gjerne går litt inn før du reiser på landsleir. 


28) Hvordan trener du hundene i sommer?

Svar: Ved hjelp av firhjuling kan jeg trene de alle sammen samtidig som i et spann. Ellers får de trent seg med kløv på tur, noen ganger dekktrening - men nå har jeg så mange hunder at det er best å trene alle på én og samme gang. Trener ikke hunder hvis temperaturen er over 12 grader. Trener heller ikke hunder i stekende sol.  


29) Hvilke klær og utstyr bruker du selv og på hundene på dagsturer/korte turer om sommeren?

Svar: Jeg bruker ullundertør fra Aclima. Sommerstid går det i LIGHTWOOL-kolleksjonen. Ytterbekledning er fra Norrøna, gjerne fra kolleksjonen Falketind, Svalbard, Bitihorn og Fjørå. På beina går det alltid i lærstøvler fra Crispi eller for helt kort turer så kan jeg ty til gore-tex joggesko.

Utstyr bruker jeg gassprimus fra Primus med tilhørende kjeler. Dagstursekk er en fra Helsport og storsekken er fra Helsport/Arcteryx - på 80L. Telt varierer såklart, men bruker stort sett bare Helsport sine superlight-modeller. 2-mannstelt er stort nok for meg alene på tur. Sovepose fra Helsport - Vestfonna har jeg brukt mest inntil nå. Jeg skal teste Rago posen fra Helsport i sommer. Noen ganger bytter jeg ut telt med tarp/gapahuk - det finner du også hos Helsport. Kjører alltid så lett sekk som mulig når det kommer til utstyr - så jeg kan ha mer tyngre klær og god mat med! 


30) Når åpner dere ravdoldesign og hva kan vi kjøpe?

Svar: Vi HÅPER på å åpne i juni, men vet ikke for sikkert. Der kan man kjøpe reinskinn, knivbelter, samekniven, reinskinnsplagg, skinnluer, skinnvotter, pelskanter til jakker, ullkartanker, ullsåler. Nytt som vi kommer med er under kategorien INTERIØR!


31) Hvilke vintersko anbefaler du - ikke skisko. 

Svar: Til hundekjøring bruker jeg overtrekkssko fra NEOS med ullkartanker i + ullsåler og sennagress. Nesnalobben er også gode sko i ren ull - med kartanker i. Ellers bruker jeg skaller av reinskinn med ullkartanker, sennagress og såler. 


32) Blir det flere sesonger med Eventyrjenter på deg?

Svar: Nei, det blir det ikke. Forhåpentligvis kommer jeg med egne tv-serier!  


33) MANGE SPØRSMÅL om jeg selger reinskinn!

Svar: Ja, via nettbutikken vår ravdoldesign.com som nå er stengt frem til juni. Se på Facebook-siden for å følge med på åpningstider igjen. Online nettbutikk. 


34) Kan du lage forslag til turer i Norge? Fine plasser å besøke samt turer man kan gå?

Svar: Ja, jeg kan skrive et blogginnlegg om det i sommer kanskje? Da har jeg kanskje fått harddisken min tilbake så jeg har bilder jeg kan vise frem til beskrivelsene. 


35) Hva bruker du mot mygg og myggstikk? 

Svar: Jeg bruker vanlig myggolje, noen sterkere enn andre. Fås kjøpt dog bare i utlandet. Bruker ingenting mot myggstikk med mindre det hovner opp - da kan jeg bruke noe salve. Men som oftest må man bare bite i seg myggen - den er der og det er vanskelig å bli kvitt den. God myggolje rekker en lang vei. Caps med myggnett kan også være en ide der hvor myggen er riktig mange. 


36) Forslag til sovepose til -30 grader. 

Svar: Helsport Tempelfjord og Kongsfjord.


 
 

Det var det - og til dere som har stilt spørsmål forresten om foredrag, bok og tv: Boka kommer til høsten. Foredrag blir til høsten, jeg vet enda ikke hvor. Sier ifra mer om det etterhvert. Tv-serie blir det - enten på TV eller på nett. Mer får jeg vite snart. 

Jeg har svart på de aller fleste spørsmål med unntak av de som var sendt mens jeg var på tur, jeg regner med de fleste har funnet svaret på det aller meste innen nå :-) 

land rover explore outdoor phone

land rover explore outdoor phone

Hva nå?

Hva nå?

0