Categories


Authors

På tur i kulda?

På tur i kulda?

Å være ute og sove ute i kalde temperaturer krever mye av en og kroppen forbrenner gjerne det tredobbelte.  

Å være ute og sove ute i kalde temperaturer krever mye av en og kroppen forbrenner gjerne det tredobbelte.  

Jeg tipper det er mange flere enn bare meg der ute som er en skikkelig, skikkelig, SKIKKELIG frysepinne! For det er nemmelig selve beskrivelsen av meg som et individ om du vil. En pinglete frysepinne som skjelver så fort det går under ti grader. Likevel tvinger man seg selv ut på vinterhalvåret når det er som vakrest. Januar er en flott måned å være på tur, men gjerne også en av de kaldere. Her er noen tips for å håndtere streng kulde: 

 

1. Varmeflaske i soveposen

Husker du oldemor som brukte varmeflaske i senga? Det gjør jeg! Bringer frem nostalgiske minner fra barndommen. Denne varmeflaska har faktisk gjort meg titusener av tjenester ila en vinter. Sørg for å ha en flaske som tåler kokende vann - jeg anbefaler merket Nalgene. Dermed fyller man kokende vann i flaska og skrur GODT igjen. Test om flaska lekker før du skyver den ned i soveposen og nyyyyyyyter varmen som brer seg rundt flaska. Ha gjerne to. En i fotenden og en ved mageregion. Slik holder du garantert varmen igjennom natta uansett temperatur. Enda kjekkere - du har ferdig smeltet vann til frokosten neste morgen!

 

2. Invester i et god underlag

En varm sovepose til -40 hjelper deg lite hvis du sover på et syltynt liggeunderlag. Man burde investere i et skikkelig liggeunderlag som har ekstra vattering for beskyttelse mot den kalde luften som sirkulerer inni. Liggeunderlag har også temperaturanbefalinger og jeg kan i stor grad anbefale Exped DownMat 9 med dunisolering innvendig. Eller så kan man gå oldstyle og gå for et reinskinn som også isolerer meget godt. Gjerne med et lett skumliggeunderlag under der igjen. Da er du berga fra den iskalde bakken og kan få full utnyttelse av den varme soveposen.

 

3. Spis feit mat

Dette er en personlig erfaring jeg gjort meg opp, og jeg vet ikke hvorvidt det er forsket noe på eller ikke. Men jeg har lagt merke til at ved å spise veldig feit mat på tur, så holder kroppen bedre på varmen. Det er jo sagt at det å ha et ekstra fettlag for beskyttelse mot kulda fungerer bra. Jeg har testet litt med dette med matinntak og lagt merke til at feit mat gjør at jeg skiller ut et ekstra fettlag på kroppen. Kanskje fordi kroppen svetter mer ved fettrik mat? Ikke vet jeg. Men det har vist seg å funke for meg. Det gjelder å pakke innpå smør, pølser, fløtesauser m.m på tur i vinterhalvåret altså! 

Viktig med ekstra lagret fett før lange kalde vinterekspedisjoner ;-)

Viktig med ekstra lagret fett før lange kalde vinterekspedisjoner ;-)

 

4. Ikke vask deg

Okei, denne har vi alle hørt tusenvis av ganger. Den må likevel med på lista. Ikke vask bort det naturlige fettlaget du har på kroppen, det hjelper deg å holde på varmen. Å gå ut i -30 grader nydusja vs uvaska på 2 uker har en magisk forskjell. Bare prøv det selv! 

 

5. Batterisåler - og hansker

Dette er jo egentlig genialt for den ordentlige frysepinnen. Meg selv inkludert. Batterivotter og hansker er blitt ganske vanlig idag, og man kan få tak i de som går på AA-batterier og de som går på oppladbare. Det finnes flere varianter som lar deg variere varmestyrken, og dette er jo genialt ift om du vil ha lav varme ved mye aktivitet og høy varme ved lite aktivitet. Prisklassene varierer fra kjempebillig til ganske dyre. Alt ettersom. Dette er noe jeg ville anbefalt den som eksempelvis sliter med lite blodtilstrømning til fingre og tær. Mange har kanskje vevsskader uten å vite om det en gang, men merker det raskt på smerteskalaen når det blir kaldt. 

 

6. Ull, ull, ull - kle deg lag på lag

Fremfor ALT så velger man å kle seg i ull på vinteren. Ikke superundertøy, ikke syntetisk noe som helst - kun ull. Ullundertøy, ullsokker, ullbuff, ullue, ullhansker. Dette fordi ull isolerer bra og holder på varmen mye bedre når det blir vått / fuktig. Jeg kler meg lagvis på vinteren med et middels tjukt ullundertøy innerst og et tjukkere ullundertøysett utenpå der igjen. I skiskoene har jeg alltid ullkartanker med ullsåle i. Dun fungerer som ytterlag og dunjakka er kjekt å ha på i pausene, mens en dunvest kan være greit å ha på under aktivitet igjen. Det er viktig å tenke på at en skal kle seg lag for lag med luft i mellom plaggene. Dvs at hvis du kler på deg for mye i altfor trange klær så mister alle klærne litt av effekten sin. Lufta må få lov å sirkulere litt mellom hvert plagg, og jeg anbefaler at man kanskje går opp en størrelse i ullgenser eller jakke for å få plass til alt uten at det føles trangt. 

 

7. Kle av deg for natta

Ja, du leste riktig. Jeg husker jeg brukte å kle på meg alt jeg hadde med meg når jeg skulle ned i soveposen for å sove. Det ble ofte tettpakket med klær og jeg var egenlig bare varm helt innerst under lagene. Kroppsvarmen din får ikke sjangsen til å varme opp luften i sovepoen når man stenger den inne slik med alle disse lagene med klær. Dessuten kan man risikere å våkne opp midt på natta med svettetokter og være fuktig eller våt av svette. Og når en er fuktig på kroppen i kalde temperaturer er veien kort til å begynne å fryse. Det er mye bedre at en tar 15 spensthopp og 10 armhevninger for å få opp blodsirkulasjonen før man legger seg i soveposen. Slik kan du også varme opp soveposen langt raskere enn om du legger deg ned iskald fra før. 

 

8. Pels på huet

Pels er jo på en måte blitt ganske tabu å bruke blandt allmennheten idag, men likevel er det sånn at pels er det eneste som fungerer i sprengkulda eller i en snøstorm. En falsk skinnlue kan aldri gjøre i nærheten av en like bra jobb med å isolerere som en ekte kan. Det samme gjelder pelskanten på jakkene. I en snøstorm er desverre de falske, syntetiske kantene veldig dårlige ift at de samler snø og isklumper i motsetning til ekte pels som ikke vil ta til seg fuktigheten på samme måte. Du skal se forskjell på to stykker med pelskanter rundt hetta i en snøstorm. Den ene vil være gjendekt med snø rundt ansiktet, mens den andre vil trolig ikke ha noe som helst satt fast i pelsen. 

En skikkelig skinnlue for de kaldeste temperaturene på fjellet. 

En skikkelig skinnlue for de kaldeste temperaturene på fjellet. 

 

9. Varm lunsjpause

Når det er dags for lunsj på de iskalde skiturene er det lurt å ha en lett tilgjengelig dunjakke, vattert bukse eller kanskje en vattert duk å ha rundt seg. Da kan du holde på kroppsvarmen du har opparbeidet deg igjennom skigåingen en stund lengre enn om du sitter uten ekstra isolering. Dessuten er en varm lunsjpause bokstavelig talt ingen dum idé! Å drikke og spise varm mat hjelper ekstremt mye på kroppstemperaturen. En Real Turmat å varme hendene på er helt nydelig, og varmt vann er faktisk mye bedre å drikke en kaldt vann på kalde turer.

 

10. Unngå å bli svett eller våt

Det å bli gjennomvåt av svette i -40 kan være livsfarlig rett og slett. Kulda kryper inn fortere enn fortest, og cluet er å kle seg riktig mens mans går. Jeg anbefaler at man kler seg med såppas lite at en fryser før en begynner å gå. Da vet du at du holder den perfekte temperaturen i aktivitet, og at du må kle på deg ved pauser. Det er lurt å justere klærne utover dagen fremfor å la svetten renne. Du vil angre på det senere....

Prøv å holde et tempo som gjør at du ikke blir gjennomsvett, da kulda vil ta deg fortere enn fortest! Foto: Ola Bromseth

Prøv å holde et tempo som gjør at du ikke blir gjennomsvett, da kulda vil ta deg fortere enn fortest! Foto: Ola Bromseth

 

11. Ikke hold igjen dobesøket

Faktisk så stjeler kroppen din veldig mye energi av deg ved å klipe igjen for et dobesøk. Mindre energi som sirkulerer i kroppen betyr mindre kroppsvarme. Derfor - er du i tvil om du skal hoppe ut å tisse eller gjøre i fra deg midt på natta - så ville jeg anbefalt å ta en rask tur! 

 

12. Spise og drikke nok - ta jerntilskudd

Dette er jo egentlig noe alle vet, men det er viktig å spise og drikke nok. Spesielt under de kaldere turene. Du er kanskje allerede i stort kaloriunderskudd pga aktiviteten, men kulda er nådeløs på forbrenningen. Lite energi til overs gjør at kroppen må prioritere hvordan den skal bruke det lille den har, og det å holde varmen på føtter, tær og i ansikt blir ikke førstevalget.  Dessuten er det faktisk et tegn på jernmangel hvis du fryser lett og hele tiden, uansett hvor og når. Kan være en idé å ta en sjekk med legen hvis du er plaget med dette, og kanskje vurdere noe tilskudd å ha med på tur hvis det viser seg å være nødvendig. 

 

13. Fyre primus i teltet

Dette er jo bare midlertid varme da, men det er veldig deilig mens det står på. Å fyre inne i teltet er jo en liten risiko mpt at det er åpen flamme inne i et telt. Husk også å lufte godt så man ikke blir kullosforgiftet. Det er kjekt med en lavvu der man kan ha ovn i, men dette er jo ikke tilfelle med et telt. Skulle det blir nødvendig å fyre for litt varme burde man vise ytterst forsiktighet, men som oftest går det bra. 

 

Kom gjerne med dine egne tips og erfaringer hvis du har noen du vil dele i kommentarfeltet :-)

 

Bildedryss fra opplysningsløypa

Bildedryss fra opplysningsløypa

Virkeligheten bak kjøttvaredisken

Virkeligheten bak kjøttvaredisken

0