Categories


Authors

Turutstyr - hva bør du bruke penger på?

Turutstyr - hva bør du bruke penger på?

Dagens butikker er stappa til randen med turutstyr og det finnes like mange billigversjoner som det finnes dyre, kvalitetsproduksjoner. Det er ikke en nødvendighet i det hele tatt å ha topputstyr for å oppleve friluftslivets gleder. Skal du først og fremst bare bli kjent med naturen og lære deg å bruke den gradvis, trenger du ikke å handle alt av utstyr i begynnelsen. Bruk heller litt tid på å finne ut av hva du er komfortabel med å gjøre og ikke. Jeg har gjort meg opp en mening om hva en BØR tenke på å investere litt ekstra penger i fremfor andre ting. 

 

BØR VURDERES OG INVESTERES EKSTRA KRONER I:

1) Sekken er ét av dine viktigste sjakktrekk når du skal på tur. Hvordan sekken sitter på kroppen din, oppfører seg time etter time på vandring med litt tyngre last og hvordan den tåler tung last har mye og si for turopplevelsen. En burde virkelig tenke på å investere i en god sekk som passer ryggen din og hoftene dine, og heldigvis har det kommer mange gode damemodeller idag for oss med litt kortere og smalere rygg. 

Du bør tenke på at det skal være god polstring over både skuldre og hofter slik at du ikke får gnagsår ved å bære tungt. Det må være mange gode muligheter for å bære sekken forskjellig ved å stramme og løse på forskjellige stropper. En 80 liters sekk er det jeg anbefaler for de som skal bære med seg alt de trenger for overnatting i telt. Da er det såppas mye utstyr i tillegg til klær og mat som skal med at det blir fort litt upraktisk å pakke sekk i noe mindre. En 60 liters sekk er greit for hytte-til-hytte vandreren der man ikke trenger telt og sovepose. 

Jeg anbefaler altså derfor at jo tyngre man tenker å bære - desto mer kan du gi deg seg lov til å investere i en sekk. Dette fordi kvaliteten vil bedres, og det vil trengs når sekken skal testes og slites med last over tid. Samt at opplevelsen av å bære vil kunne endre seg drastisk fra 1500 kr til 3500 kr. DRASTISK. 

Jeg selv kjøpte min aller første storsekk som 16-åring. Har den enda og den finnes ikke slitt selv etter å ha gått Norge på langs og utallige fjellturer. Jeg kommer til å kjøpe eksakt samme modell den dagen den blir slitt. Jeg elsker min Arcteryx Bora 80 L - sekk! Den tillater meg å bære opp til 30 kilo når jeg selv veier såvidt 50 kg uten at den faller sammen og den er ekstremt godt polstret og tillater meg å bære med hele ryggen fremfor bare øvre del. God kontruksjon og bæreevne tilpasset deg er det du skal se etter. Du skal også be selger om å fylle sekken med 15 kilo slik at du får en virkelig følelse av hvordan det blir å gå på tur med denne sekken. Dette er det minste selgen kan gjøre for deg om du skal vurdere en sekk med prislapp 3000 kr ++ 

En tungt lastet sekk skal sitte godt!

En tungt lastet sekk skal sitte godt!

Makset sekken min ut med 31 kilo i Alaska. Ekstremt i mine øyne men fullt mulig med en god sekk.

Makset sekken min ut med 31 kilo i Alaska. Ekstremt i mine øyne men fullt mulig med en god sekk.

 

2) Fjellskoene er ditt andre viktigste sjakktrekk. Her må du virkelig se til å finne et par sko passer din fotsåle og har en type demping som gjør at det ikke blir vondt å bære tungt. Det er ikke bare sekken som skal gjøre jobben, føttene skal jo ta imot støtene time etter time. Selv om fjellstøvlene kanskje ikke er fulldempet som joggesko finnes det mange gode løsninger idag og jeg anbefaler også dempesåler inni støvlene. 

Du skal se etter kvalitetssko som virkelig er vanntette uansett hva og da er det jo ingen tvil om at det er lærstøvler som holder den beste kvaliteten. Høye støvler igjen gir deg bedre stabilitet og mindre sjangser for å tråkker over og vingle med tung bør i ulendt terreng. Minuset er at de er litt tyngre enn lave fjellsko, men til gjengjeld så har du sko som du ofte kan vade i pga høyere skaft. 

Gode lærstøvler ligger gjerne på prislapp 2500 - 4000 kr. Dyrt men en investering verdt og er du flink til å ta vare på de og smøre de inn med skokrem/fett - så har du de lenge før de blir slitt. Jeg bruker Crispi Hunter og har hatt de nå siden 2014. Er storfornøyd samt at de er ganske lette også.

 

3) Vintersoveposen er kanskje vinteren viktigste investering da man skal sove ute i kjølige temperaturer og det er viktig at man får en god og varm natts søvn. Skal man først ut på en ukes vintertur i telt er du faktisk nødt til å skaffe deg en god sovepose og her kommer det meste an på temperatur. Skal du ha pose ned til -40 grader blir det dyrt, men til gjengjeld er du sikret ovenfor alle temperaturer.

Så kommer spørsmålet om du vil ha en pose som er billigere, men veier mer og har større pakkvolum? Da er syntetisk pose tingen for deg. Skal du ha en pose som er langt dyrere men veier halvparten så mye og er halvparten så liten pakket sammen - så er det dunposen som er førstevalget. 

Uavhengig så er vinterposen noe en såppas dyr investering at en bør ikke tenke på hvorvidt det står mellom 1000 kr forskjell på to poser. Spesielt hvis den dyrere posen har ti minusgrader varmere komfort temperatur. Soveposer til vinterbruk ligger på alt fra 4000 kr - 9000 kr. 

En riktig god vinterpose øker komforten. Her sov vi i en hytte hvor tempen var -30 innendørs og -45 utendørs! Brrrrrr!!!

En riktig god vinterpose øker komforten. Her sov vi i en hytte hvor tempen var -30 innendørs og -45 utendørs! Brrrrrr!!!

 

4) Hundekløven er som menneskets ryggsekk. Den må være tilpasset hunden og jeg ville heller ikke gått på bekostning av hunden bæreevne og komfort til fordel for lavere kvalitet. Jeg har testet en del hundekløver opp igjennom og funnet ut at de syntetiske plastikk kløvene skal jeg aldri nærme meg igjen. Det slites fort og den sitter ikke godt over tid når man laster tungt. Det skal være en god arbeidsøkt, ikke en vond en.

Mine hunder brukder derfor kløv fra Seleverkstedet og de er de aller dyreste kløvene jeg har funnet, men også de aller aller beste. Skikkelig kvalitet med lær som varer en mannsalder hvis man behandler de rett. De tåler skarpe steiner og kvister, bading og tung last uten å bli slitt. De er polstret godt på de riktige plassene og har en god bæremekanisme som gjør at hunden kan bære forskjellig ut i fra vekt på kløv. 

Å investere i en bra kløv er ikke nødvendig om du ikke skal bruke den oftere enn til og fra hytta med matvarer eller på en og annen gåtur. Men skal du langt og tar flere ukesturer/lange helgeturer i året bør du seriøst vurdere å gjøre hunden din en kjempetjeneste. Mange kløver er idag gode, men det er ikke alle kløver som er like gode for alle type raser. Små raser vil ikke kunne bære så tungt og da er ikke heller kravene like store som til tung last - akkurat som til oss mennesker. 

En god kløv ligger vel på rundt 1500 kr - 4000 kr for de aller største kløvene. 

Seleverkstedet har de beste kløvene!

Seleverkstedet har de beste kløvene!


Der har du det! Fire ting jeg absolutt ikke ville nølt med å brukt noen ekstra kroner på for å forbedre sin egen opplevelse, og det er merkbar og ganske sjokkerende stor forskjell på enkelte produkter som faktisk forsvarer en del prisklasser idag. 

Det er selvsagt mange turprodukter man idag kan kjøpe topputstyr av og bruke mye penger på, men det viktigste er ikke det nyeste og beste utstyret - men klær og utrustning som er tilpasset deg og ditt behov. 

Jeg vil som mange andre si at kvalitet burde komme foran kvantitet. 

Oppskrift: Energirikt bananbrød

Oppskrift: Energirikt bananbrød

Hyllest til Finnmark!

Hyllest til Finnmark!

0