Categories


Authors

Planlegg en langtur

Planlegg en langtur

Ofte er det en hel del logistikk bak det å dra på langtur, og jo lengre borte du skal være - desto mer er det å planlegge. Her skal jeg forsøke å komme med mine beste tips til å planlegge en langtur:

 

Planlegge på nett

Det finnes tusen muligheter på internett idag, her kan du samle mye informasjon. Det er dog ikke alle turdestinasjoner som inneholder like mye info på nett, og tenker jeg spesielt på det store utlandet. Kanskje spesielt Alaska. Det er såppas mange store områder som er uberørte at det blir vanskelig å vite noe som helst før du selv trør foten ut i villmarka. I Skandinavia derimot, hvor vi har stolte tradisjoner med friluftslivet, her finner du en haug med kart på nett, turrapporter, blogger osv. 

Her har du noen gode kartsider som inneholder alt fra nasjonalparker, villmarksområder, turløyper, kanopadlinger til gode, lune hytter. 

På tur i Finland? Planlegg på: http://www.utinaturen.fi/sv/utflyktsmal

På tur i Norge? Planlegg på: https://www.ut.no/kart/

På tur i Sverige? Planlegg på: https://www.geodata.se/GeodataExplorer/  ---> Trykk på GeoPortal

Turkart fra "søta broder" slik som vi har på ut.no

Turkart fra "søta broder" slik som vi har på ut.no

Man kan også finne mye bra på diverse turblogger med gode rapporter fra områder de har ferdes i, eller man kan bruke artikler og forumer som omtaler eksakte turruter til din begeistring!

- Fjellforum.no er en forumside hvor du nærmest kan finne svaret på alt relatert til friluftsliv.

- Ut.no har mange detaljerte artikler om sine turruter og dnt-hytter.

- STF er den svenska turistforeningen med god info om rutenettet og hyttene tilgjenglig i Sverige.

 

Depot

Dette er i de aller fleste tilfeller høyst nødvendig når en skal på langtur. En skal kanskje gå fra A  til Å, og trenger nye forsyninger med mat, kart og annet utstyr underveis. Depot kan sendes ut i forkant til postkontor, hytter, privatpersoner osv. Det er lurt å ringe til postkontorene i forveien for å forsikre deg om at pakken ikke sendes i retur da de kun oppbevares i 14 dager. Du kan evt skrible dette med sprittusj på pakken at den ikke skal sendes i retur, men det er lurt å ringe for å være helt sikker! 

Hytter og offentlige bygg med mottak for post må også avklares på forhånd før du sender pakken. Det er ikke alle hytter med betjening som tar imot pakker.

Nå er prisen for å sende en pakke relativt høy, hele 170 kr for opp til 10 kg. Det kan være lurt å sette opp depoter til et sted hvor du kan få kjøpt inn matvarene dine og kanskje hundefor om du har med hund. Det blir for tunge pakninger å sende om du skal inkludere alt i en pakke. 

TIPS! Hvis du skriver ut postlappene dine på nett hos posten.no sparer du 30 kr per pakke!
Før Norge på langs i 2011 pakket jeg helt enormt med depoter som jeg sendte ut til diverse postkontor.

Før Norge på langs i 2011 pakket jeg helt enormt med depoter som jeg sendte ut til diverse postkontor.

 

Mat

Her skal jeg skrive et detaljert innlegg om turmat som kommer snart, men jeg tar en kjapp og enkel forklaring. Kort sagt så må du beregne hvor mye mat du trenger i forkant av din langtur, og du burde ta hensyn til at jo lengre du skal gå, desto mer mat vil du måtte øke på med etterhvert som ukene går. Naturligvis blir forbrenningen høyere jo lengre du utsetter kroppen for lange dagsmarsjer, og det er kanskje vanskelig å beregne hvor mye du skal starte ut med og hvor mye du må ha etterhvert. En trenger strengt tatt ikke beregne kalorier til langturer etter min mening, dette er heller forbeholdt ekspedisjoner av den ekstreme sort. Men hvis man vil, kan man alltids ta seg tid til det også hvis man har såppas kontroll på hvor mye en trenger for å fungere under fysisk press.

Maten på langtur vil være lettvektere hvis du skal ha lange etapper uten mulighet for å etterforsyne. Da snakker vi mat uten vanninnhold som gjerne har god holdbarhet. Jeg velger å spise mye havegryn, tørrmelk, real turmat, sjokolade, kjeks, tørka kjøtt, nøtter, energibarer, knekkebrød, suppemiks og kakao. Det er liksom basen. Så har vi det som veier litt mer, men som likevel får plass i sekken: Skvise-syltetøy, polarbrød, smør, leverpostei i småpakninger, sukker og mer. 

Jeg går aldri over 1 kg i dagsrasjoner da det blir altfor tungt på langtur eller ekspedisjon, men på kortere turer kan jeg gjerne bære 2 kg i dagsrasjoner fordi jeg unner meg gjerne brus, ferskt kjøtt, pølser, øl osv. 

TIPS! Tenk over hva du spiser på en vanlig dag hjemme og pluss på minst en tredjedel til for sommerturer og opp til dobbelt så mye mer på vinterturer.
Turmaten kan være så mangt, men aldri i verden at jeg legger ut på noe som helst uten sjokkis!!! Her fra 2011, før jeg skulle gå Norge på langs.

Turmaten kan være så mangt, men aldri i verden at jeg legger ut på noe som helst uten sjokkis!!! Her fra 2011, før jeg skulle gå Norge på langs.

Utstyr

Det er viktig å vite hva slags utstyr du skal legge i vei med i god tid i forkant for å virkelig vite at det duger til den store prøven. Jeg ville anbefalt å teste utstyret i minimum 6 mnd før du legger i vei, spesielt om det er turer på vinterfjellet uten tilgang til hytter eller folk. Det kan bli kritisk. Soveposer og telt bør testet under forholdene du skal ut i, så det vil si at soveposen må testet i -40 hvis du skal på skitur i -40. Kun slik vet du på forhånd om du må ta med noe ekstra for å holde på varmen eller om soveposen holder hva den lover. Vi damer trenger ofte litt ekstra for å holde på varmen, så jeg bruker gjerne en ekstra yttersovepose eller kanskje et fleecepledd ekstra inni. 

Teltet må kunne stå ut en vinterstorm og sommerstid må det kunne tåle en skikkelig dose regnskyll uten at det lekker. Det er ikke så kult å finne ut at det ikke funker som det skal eller som det er lovt når en først har lagt i vei. 

Så er det jo det å anskaffe seg utstyret. Det er gjerne dyrt og man bør samle inn litt og litt over tid. Man kan forsøke å få sponsorer eller gode rabatter, men i de aller fleste tilfeller er det lettest å skaffe seg bruktutstyr på finn.no eller på facebooksider under "kjøp og salg av turutstyr". 

Jeg legger ved noen linker:

- Facebook TURUTSTYR salg

- Fjellforum sin kjøp og bytte side

- FINN.NO (Friluftsliv)

 

Kommunikasjon

Det er for mange en nødvendighet og trygghet i det å kunne kontakte noen selv uten vanlig mobildekning. Da trenger man enten en nødpeiler eller en satelitt telefon. En nødpeiler fungerer slik at hvis man utløser den, så kommer det hjelp via et Sea-King helikopter i de aller fleste tilfeller. Det finnes forskjellige nødpeilere, men de jeg har erfaring med er;

- Spot: Denne har tracking og muligheter for å sende ut forskjellige beskjeder som eksempel check in, hjelp, SOS.

- InReach: Her kan du melde over sms og kommunisere via satelitter på din smartphone. Den har også tracking. Du kan også her trykke SOS vil nødtilfelle er ute.

- PLB Fast Find: Denne har kun utløser knapp og ingen andre funksjoner.

Felles for alle disse nødpeilerene er at de krever et abbonement. Enklest er kanskje PLB'n som koster ca 700 kr i året. 

Du kan også gå for en tradisjonell satelitt telefon. Nå idag finnes det mye på markedet, og det koster hvis du skal kjøpe din egen. Det trenger du strengt tatt ikke hvis du kun skal ha den til en langtur i ny og ne. Du får selv vurdere om du kommer til å bruke satelitt telefonen så mye at du får igjen pengene. Prisen ligger pluss minus rundt 10 000 kr. Du kan også leie en satelitt telefon for en fast sum + at du blir fakturert for ditt bruk av tlf. Dvs at jo mer du ringer, desto dyrere blir fakturaen etterpå. Anbefaler ST-UTLEIE for leie og info om satelitt tlf. 

TIPS! Planlegg faste tidspunkter å ringes på med de der hjemme og avtal en taletid slik at du ikke sprenger ditt budsjett.
www.st-utleie.no hjelper meg med satelitt tlf til mine ekspedisjoner, men nå vurderer jeg å anskaffe meg en selv.. 

www.st-utleie.no hjelper meg med satelitt tlf til mine ekspedisjoner, men nå vurderer jeg å anskaffe meg en selv.. 

Drivstoff

Denne er en tricky one! Enten du skal ha en gassbrenner eller en multifuel som går på rødsprit eller renset bensin, så er det vanskelig å beregne hvor mye man trenger å ta med av drivstoff. Uten drivstoff kan det blir vanskelig å tilberede mat til kokkeapparatet, men hvis du har tilgang til ved så er det jo aldri helt krise.. 

Vinterstid krever snøsmelting og alt trenger generelt mer drivstoff enn på sommeren. Beregn gjerne hvor mange liter vann du antar du behøver til alt ila én dag først. 

Jeg bruker å beregne ca 3 dl med renset bensin per dag vinterstid. Da har jeg rikelig. Det holder til å smelte snø og koke opp 0,2 l vann til frokost, 2 l vann til termoser til lunsj, 0,5 l til real turmat middag, 1 l xtra til varmeflaska + smelting av vann til hunder. Vann til bikkjene skal jo ikke koke, men det er likevel selve snøsmeltingen som tar mest drivstoff. Det anbefales å kjøpe en energieffektiv brenner og kjeler til en litt stivere pris for å slippe å dra med seg så altfor mye drivstoff. Den ekstra 500 - eller 1000 lappen vil føles SÅ verdt det. 

TIPS!  Smelt snø i vann for at skal gå raskere fremfor å fylle kjelen kun med snø. 
Vannsmelting pågår...

Vannsmelting pågår...

Sommerstider bruker jeg å beregne ca 1-2 små gassbokser i uken. Steking av fisk kan ta litt tid iblandt, og derfor går det fort litt mye gass. Men alle andre måltider er stort sett uten kokende vann som tilbehør, så sådan brukes det jo ikke mye drivstoff. 

Jeg anbefaler merket PRIMUS og MSR til matlaging og renset bensin til en multifuel vinterstid, turgass til sommerstid. Det har nå kommet vintergass, men det har jeg enda ikke prøvd ut. 

 

Dagsmarsjer og vekt på sekken/pulken

Denne er også veldig vanskelig å tegne ut en mal på. Jeg vet hva som funker for meg, men det er ikke sikkert det funker for andre igjen.. Jeg vil begynne med å si at fysikken bør være nogenlunde god i forkant av langturen så man ikke gå på en smell! 

Man kan som en tommelfingerregel bære ca 1/3 av sin egen kroppsvekt i sekken nogenlunde komfortabelt og uten overdrevent strev. Dette er selvfølgelig høyst individuelt, men det er hva jeg erfarer blandt folk er "innafor" iallefall. 

Meg: 50 kg kan da altså bære 16,6 kg "lett". 

Men du kan også bære mer, men det bør helst ikke overstige 50% av din kroppsvekt. Det er i seg selv utrolig mye å bære halve av sin egen kroppsvekt, men det lar seg absolutt gjøre. Selv bærer jeg MAKS 30 kg på rygg hvis jeg må, og det utgjør 60% av min egen kroppsvekt. Men jeg liker det ikke, og det gjør vondt overalt. Pluss at det utgjør en vesentlig skade på rygg over tid hvis jeg bærer så tungt.. Verdt å huske på!

Pulken blir en annen sak igjen. Da skal det jo trekkes med hele kroppen og ikke kun med rygg, derfor ser jeg ikke på det som noe man trenger å begrense seg på. De fleste klarer fint å dra 50 kg i pulken opp og ned i fjellheimen og 100 kg går også an, med mindre terrenget er rene Himalaya. 

Min sekk på en ukestur ligger nesten alltid på rundt 18-20 kg.

Min sekk på en ukestur ligger nesten alltid på rundt 18-20 kg.

Dagsmarsjer er vanskelig å beregne med mindre du skal gå etter DNT sitt løypenett. Da kan man gå inn på UT.NO å se spesifikke grafer for stigning og tidsforbruk per løype. Det er ikke alltid tilfelle at det er såppas lett. Jeg beregner ca:

2-3 km/t på bratte stigninger med tung oppakning

3-4 km/t i kupert terreng med tung oppakning

4-5 km/t på flatt eller lite kupert terreng med tung oppakning

På ski går det litt raskere på flatt terreng og da kan jeg holde 5-6 km/t på gode dager. 

 

TIPS! Når jeg skal beregne tidsforbruk på langturer så beregner jeg ca 2 mil per dag både sommer - og vinterstid og 1 hviledag/uværsdag i uka.

 

2 mil er greit å beregne ut i fra, for det kan man klare både i tøft terreng så vel som når man trenger en "lett" dag på flatmark. Etterhvert som formen stiger går man kanskje 3 mil om dagen også, men alt er så relativt mtp vær og føre, terreng og oppakning. 


Så det....

Dette var bare litt til å begynne med og jeg håper det er til hjelp for noen. Jeg skal nok lage et innlegg til for dette, men det ble langt nok i denne omgang så jeg. Det er også en helt annen fremgangsmåte om du skal på langtur utenfor Skandinavia. Det er mye dyrere å håndtere logistikken, men det er et annet kapittel jeg tar senere.

 

Mat på tur

Mat på tur

Friluftsbøker verdt å lese!

Friluftsbøker verdt å lese!

0