Categories


Authors

Virkeligheten bak kjøttvaredisken

Virkeligheten bak kjøttvaredisken

Høsten er kommet og jaktsesongen er for lengst i gang. I mange næringer er også slaktingen ønsket velkommen og det er en tid for alt. En tid for å leve og en tid for å dø. Blod renner ferskt på fjellet, på gårdene og i skogen. Vi fyller fryseren med selvberga kjøtt og fisk. Nyparterte steiker går i ovnen og til alles store glede er vinteren berget med mat til atter en ny jaktsesong begynner. Selv om vi kan gå i butikken å hente ut hva enn vi trenger til enhver tid, så trenger vi strengt tatt ikke det. For vi har ordna biffen selv! Med egen rifle, hagle, fiskestang eller kniv. Og det er fantastisk å spise egen fangst!

Reinskrottene henger ferske på vidda. Fra helgas slakting.   Foto: Ola Bromseth

Reinskrottene henger ferske på vidda. Fra helgas slakting. 

Foto: Ola Bromseth

Hjertet på reinen er en delikatesse på reinen og jeg synes den er aller best saltet og tørket. 

Hjertet på reinen er en delikatesse på reinen og jeg synes den er aller best saltet og tørket. 

Likevel er det stor motstand generelt i samfunnet rundt nettopp dette med avlivning av dyr og slakting. Det er nesten blitt litt tabu å snakke om i enkelte menneskegrupper, og for all del må man ikke vise frem et dødt dyr og blod på sosiale medier. Jakt er nesten blitt omtalt som noe "bygdetullingene" gjør. De som liksom henger litt etter det moderne samfunn og de som har enorme testestoronlager som må utageres. Eller de som er groteskt egoistiske. "Steinalderfolket" har jeg også hørt som slengbruk om jegere. Til og med "dyremishandlere". Er det mulig...

For hva er vel egentlig mer naturlig enn for mennesket å hente mat fra naturen? Det er blitt gjort i tusenvis av år. Men i 2016 sees det på som noe unødvendig. Faktum er at folk idag har en slik latterlig tilnærming av hvor kjøttet kommer ifra at det er helt på trynet. Dyr skal ikke drepes, men de skal for all del spises. Det henger ikke på grep. Og når jegere og bønder og andre som livnærer seg med drift av dyr dreper for eget bruk - blir de hengt ut. Kun fordi de viser virkeligheten. Og virkeligheten er og vil alltid forbli blodig brutal. 

Det å hente ut en kjøttdeigpakke til taco middagen på fredag ettermiddag er LIKE groteskt. Selv om man ikke har sett dyret blitt avlivet og slaktet, er det likevel et dødt dyr i den middagen. Det er ikke til å unngå med mindre man bestemmer seg for å avstå fra kjøtt. Forskjellen er at den som henter sin egen kjøttdeig på sin egen måte, har håndtert kjøttet fra start til mål. Og la oss ikke bli skremt av avlivning av dyr! Det er slik naturen fungerer i alle ledd. Noe må dø for at annet skal leve. 

Naturen er brutal. 

Naturen er brutal. 

Jeg har personlig aldri hatt et problem med å se verken dyr bli avlivet eller slaktet til fordel for nyttig bruk. Å ha en fot inne i reindrifta via samboer har virkelig fått meg til å innse hvor fjern tilnærming mange har til hvor maten egentlig kommer ifra. Så mange som gråter ved avlivning av dyr, og brekker seg nærmest til spyet spruter ved slakting. Det er tøft å se den første, andre og kanskje tredje gangen for nykommere. Men så blir det til en vanesak. Og dermed blir det nesten litt interessant. Å få lov å hente ut et varmt hjerte fra en reinskrott med bare hender - det er ikke alle forunt. Men det burde det vært. Så man kunne sluppet den offensive holdningen til de som hjelper en å få mat på bordet. Få en forståelse for hvordan alt henger sammen.

Så jakt, slakt og blod ville blitt like normalt som å bytte profilbilde på facebook hvert år. 

Det er det vi må jobbe for! At det som er naturlig uansett hvor fælt det kanskje kan se ut - skal blir tilnærmet normalt. At kunnskapen spres videre til alle som ikke har mulighet til å innhente den på egen hånd. At en forstår seg på dyrets anatomi og hvordan man kan utnytte det til det fulle. Det må være lov å vise frem et bytte på sosiale medier uten at man skal motta bekymringer, trusler og hånlige kommentarer. Ta en jeger eksempelvis - han gjør verden en stor tjeneste tross alt. Han henter maten fra sitt eget spisekammer og ikke fra butikken. 

Rype grillet på bålet! 

Rype grillet på bålet! 

Tørka tunger og kjøtt fra rein.   Foto: Øyvind Nordahl Næss

Tørka tunger og kjøtt fra rein. 

Foto: Øyvind Nordahl Næss

Det er på høy tid at flere åpner øynene! Man burde ikke kritisere, synse eller i det hele tatt beklage seg på vegne av dyret som har blitt drept. Fremfor alt burde man vel heller takke det. Og jeg har og vil fortsette med å vise frem virkeligheten bak biffen jeg spiser på sosiale medier til tross for at det vil sannsynligvis plage noen. Forhåpentligvis bare noen få. Kanskje vil dette med avlivning og slakting av dyr bli mer og mer til alles skue etterhvert. Det er tross alt bare naturens gang. 

I en verden hvor det er like vanlig å vise brystvorta på instagram, burde det bli like vanlig å se hvor maten faktisk kommer ifra. 

#FreeTheBlood

På tur i kulda?

På tur i kulda?

Evig rastløs

Evig rastløs

0