Categories


Authors

Spørsmålsrunde: Svar

Spørsmålsrunde: Svar

 • Kan du fortelle litt om ruta du følgte når du gikk Norge på langs, samt noen av dine tanker og erfaringer?

Jaaa, jeg gikk Lindesnes til Nordkapp først og fremst, startet i juni og kom frem i desember. Erfaringsmessig synes jeg det var altfor varmt å starte sørpå på sommeren, spesielt med polarhunder. Det ble ofte hviledager pga varmen. Og det å avslutte turen i mørketiden var også litt kjedelig, når jeg strengt tatt bare kunne ha byttet om på startpunktene. Men, men. Rutemessig så fulgte jeg stort sett DNT-sitt rutenett så langt det gikk. Det er først nordpå man må begynne å tenke seg om ift rutevalg da det ikke finnes stier overalt, og er lengre distanser mellom hytter/veier/sivilisasjon. Se gjerne www.norgepaalangs.info for blogger som går NPL. De har gjerne fersk info om rutene som de går.

 

 • Hvordan tar du vare på klærne dine? Synes sport - og ullklær er vanskelig å ta vare på.

Jeg vasker selvsagt alt ull med Milo slik Kari Traa sa jeg skulle gjøre ;-) Jeg vasker det på maks 40 grader slik at det ikke slites sånn, og det samme gjelder sportsklær. Turklær er for meg stor forbruksvare slik at jeg må nesten bytte ut dette ofte, og derfor ikke så altfor forsiktig med klærne mine. Det er jo jobben min å gå på tur. Men husk da å være flink med å tørke av gjørme og skitt etter bruk med en våt klut så det ikke trekker inn i stoffet for godt, for da kan du ende opp med flekker som sitter til evig tid. Har enda tørka blod fra reinslaktinga høsten 2014 på yndlingsjakka mi... Et tips til er å kjøpe KVALITETSKLÆR hvis du ikke ønsker å bytte så ofte.

 

 • Tips til å pakke kløv til hunden?

Jeg bruker aldri å ta mer enn 50% av hundens vekt i kløv, og da skal den enda være godt trent altså. Men du kan jo si at 1/3 av hundens vekt er helt innafor. Kommer litt an på rasen også, ikke sant. Jeg pakker kløven likt i begge sidene slik at hver lomme veier like mye også er det viktig at det er nogenlunde samme volum for at den skal sitte godt på hundens rygg. Ikke glem å pakke alt vanntett og støtsikre ting. Du legger ikke eggene og brusen i kløven altså, da får du deg en overraskelse ved leiren.

 

 • Hvor gammel var du da du bestemte deg for å leve av friluftsliv?

Jeg var 16 år da jeg begynte å tenke tanken og 18 år når jeg tok valget om å slutte på skolen til fordel for friluftslivsatsning.

 

 • Hvordan forbereder man seg til den første lange turen med overnatting ute i det fri? Hva er essensielt å tenke på og ta med seg?

Det verste du kan gjøre er å overtenke. Nå spørs det hvor lang tur du sikter til, men jeg ser for meg at du sikter til en ukestur e.l da kanskje. Det er essensielt med riktig utstyr til riktig årstid. Vinterstid krever langt mer utrustning enn sommerstid. En god sovepose, et vindstødig telt for vinterstid, primus som du VET at fungerer på forhånd. Utstyret trenger ikke være flunka nytt, men du må vite at det holder deg varm og mett. Det er jo dét som er essensielt. Såklart planlegginga er viktig, men ikke overdriv. Skaff deg god oversikt over området du skal vandre i, kjøp oppdaterte kart og sjekk været før du legger ut. Ha iallefall én person som vet hvor du er i tilfelle du hefter med å returnere i rett tid. 

 

 • Hva slags klær anbefaler du til vinterstid på overnattingsturer i telt?

Jeg anbefaler en god dunjakke som man tar på når man ska slå leir, slik taper du ikke så mye varme når du stopper å gå. Ekstra tykke ullongs/tovede ullbukser er gode å ha. En skikkelig god pelslue er gjerne å hige etter hvis du skal ut i sprengkulda. Jeg tror det viktigste er at du har noe tørt å skifte til når du skal ned i soveposen. Men ikke legg deg med altfor mye klær på i posen, da slipper ikke kroppsvarmen din ut til soveposen, men forblir inne i klærne dine og det tar mye lengre tid før soveposen blir lun og varm. Ta heller 40 spensthopp før du kryper inn i teltet...

 

 • Hvilke type telt anbefaler du til sommer - og vinterbruk?

Sommerstid anbefaler jeg Helsport sin Fjellheimen serie. Da kan du velge i mellom hvor mange personer det skal være plass til, og hvor lett det skal være. Du har Fjellheimen og Fjellheimen Superlight.

Vinterstid er mitt favoritt telt uten tvil Helsport sin Svalbard High Camp! Det har alt et vintertelt trenger og stort fortelt for alle sakene man må ha med seg om vinteren. Krysning i stengene gjør det ekstra vindstabilt.

 

 • Plages du noen gang med gnagsår i skiskoene?

Nei det gjør jeg faktisk ikke. Ikke med mindre skiskoene er splitter ny og ganske stive. Jeg bruker Alfa Northpole sine skisko med ullkartank i, og da skal det mye til for å få gnagsår mener jeg. Nye lærskisko burde du gå litt ut først før du setter ut.

 

 • Hvordan bruke magebelte til trekkhund samtidig som man har på sekk?

Enkelt. Du kutter ut magebeltet og bruker sekkens hoftebelte som magebelte i stedet. Bruk en kraftig karabinkrok i magebeltet på sekken for å hekte tauet til bikkja av og på. Hvis ikke hoftebeltet ditt tåler dette er det enten dårlig kvalitet på klipsen eller at du har for svakt magebeltet og da er du nødt til å bruke magebeltet i tillegg. De store sekkene 50L + burde tåle dette. Dagstursekkene derimot er så lette at de må du bruke magebeltet på i tillegg. Du kan du la være å bruke hoftebeltet på sekken tenker jeg.

 

 • Hvilken sovepose bruker du i vintersesongen når det er snakk om -15 til -20 grader?

Jeg bruker Helsport sin Polheim til -31 i komfortemperatur fordi jeg fryser så utrolig lett. Har aldri opplevd at den blir for varm selv i -10 grader. Vil du ha noe langt billigere og mindre varmt kan du prøve en Alta X-trem sovepose til -25. Husk å alltid kjøpe sovepose med komforttemp på litt mer enn det du ser for deg å bruke den i da. Tro meg, det kommer godt med. Vi damer fryser mye lettere enn mannfolka. 

 

 • Anbefaling til sovepose vår og høst?

Litt tricky fordi våren og høsten i nord er som oftest ganske kald, men det er den kanskje ikke helt sørpå? Uansett så anbefaler jeg å kjøre litt varmere pose enn først antatt, så til -15 burde du nok ha da våren kan plutselig skifte om til iskaldt vær og det samme gjelder november og utover.

Helsport sin Alta-serie har egne poser ment for vår og sommerbruk. Personlig bruker jeg faktisk dunpose til -25 på våren da jeg ikke helt stoler på at den nordnorske våren skal holde seg slik YR.no melder...

 

 • Hvordan var din første overnatting alene ute i friluft? 

Ikke for å skuffe deg - men nå husker jeg faktisk ikke hvor og når dette var. Tipper jeg var nokså redd og tissatrengt. Holdt meg nok helt til dagslyset kom igjen... Hvis jeg kommer på historien skal jeg skrive den inn i etterkant.

 

 • Tips til å holde varmen gjennom hele natta når man sover ute?

For det første er det dumt å legge seg i for mye klær, da vil ikke varmluften spre seg i soveposen. Invester i en pose som er ment for litt kaldere temperatur enn det du skal ut i. Det er min første hovedregel. Du kan supplere med et pledd eller dunjakka utenpå posen, kanskje sånn der fleecelaken du får tak i hos Helsport.no

Ikke legg deg iskald, ta 40 spensthopp først før du kryper opp i posen. Og ja!! Kjøp deg to flasker som tåler kokende varmt vann, gjerne de fra Nalgene - og hell kokende varmt vann på de før leggetid. Legg de i soveposen, og du har varme ut natta. Mitt aller beste tips!

 

 • Har du noen gang hatt problemer ift malamute og jakt/drapsinstinktet? Det snakkes mye om hvor voldsomme denne rasen er, og du er jo midt i reinland blandt annet.

Ja, jeg opplever det flere ganger i uka. Jaktinstinktet er veldig stort hos Nanook og han jager det aller meste. Rein er noe han elsker å jage mest, men det får han selvsagt ikke lov til. Det er uansett et problem fordi det er umulig å ikke støte på rein enkelte områder i Finnmark (store deler), slik at man må bare justere seg etter jaktinstinktene rett og slett. Men jeg vil påpeke at dette er ikke rasen for en nybegynner, hvis det er det du spør om mellom linjene. 

 

 • Hvordan holdt du liv i mobilen da du vandret igjennom Lappland i seks måneder i mørketiden? 

Jeg brukte enkelt og greit en nødlader som man får kjøp på Clas Ohlson til 99 kr. Den setter man 4 vanlig AA-batterier i som lader mobilen fulladet opptil 2 ganger. Det gikk mye batteri på den turen for å si det sånn... Batteri til flere tusenlapper.

 

 • Bruker du powerbank og evt hvilket merke? Og hvilken type GPS?

Jeg bruker som oftest ikke powerbank på lengre turer, men kan finne på å gjøre det på små. Jeg bruker isåfall powerbank fra Samsung. Av GPS bruker jeg Garmin sin 62S.

 

 • Anbefaling av 1-2 manns telt til overkommelig pris?

Jeg har kun erfaring med Helsport sine telt da de er en sponsor av meg, og har vært det siden alder 17 år. Jeg liker Ringstind til pris 4995,- som et lite krypinn når man kun trenger for 1-mannstelt. Du får plass til to, men det er trangt. Så mye billigere telt av god kvalitet får du vel ikke som jeg vet på markedet. Greit å investere i noe som holder. Hvorfor ikke spleise med en kompis? Så kan dere bytte på å bruke det? Eller kjøpe brukt?

 

 • Bra mat å ha med seg på vinterekspedisjon? Jeg er student å har ikke råd til Real til alle måltider. Tenker da spesielt frokost og lunsj.

Jeg spiser havregrynsgrøt/riserynsgrøt med fløtepulver/melkepulver til frokost med variert tilbehør som nøtter og tørket frukt. Bare sørg for at det er kaloririkt! Det går for det meste i grøt altså på vinterstid, er ikke vits i å tenke på noe brød når det er kaldt. Det fryser jo.

Lunsjen, da spiser jeg mye sjokolade/kjeks/barer/knekkis med fettrikt pålegg. Jeg spiser sjelden en lang lunsj pga kulda, så jeg spiser som oftest mens jeg går. Men her kan du evt lage egne barer da, langt billigere enn å kjøpe ferdige proteinbarer. De er jo sinnsykt dyre...

 

 • Anbefaling av turmat vinterstid - pålegg?

Jeg anbefaler fettrik mat så du slipper å spise så mye hele tiden for å holde maskineriet i gang. Men også mat uten så mye vanninnhold da det fryser. Du sier du ikke kan spise Real og havregryn. Da ville jeg satser på å spise mye fett og kjøtt. Salamipølser, reinsdyrsnabb, morrpølse og diverse sånne er jo snadder som pålegg da! Ellers ville jeg spise mye fisk og kjøtt hvis du ikke tåler så mye annet, gjerne stekt i mye smør for å få opp kaloriinnholdet. Potetmos er jo en slager til alt type kjøtt egentlig, og enkelt på tur. Tørka grønnsaker funker jo?

 

 • Tips til å dra på tur - hvor som helst i Norge?

Finnmark!! Krysse Finnmarksvidda både sommer - og vinterstid. Også liker jeg hjemtraktene i Sylane da... Mange turer der gitt. Der kan du jo eks gå Norge på tvers ruta - 1 uke.

 

 • Jeg skal gå folkehøyskole friluftslinje og vet ikke hva jeg skal ta med. Tips til hva jeg burde investere i?

Jeg tror altså de leverer deg en slik liste med hva du trenger av utstyr og klær på forkant - i god tid. Men invester fremfor alt i gode, varme klær. Og gode, vanntette klær. Hvis du likevel har pengene, hvorfor ikke kjøpe en skalljakke med bedre vannsøyle slik at du holdes tørr i de skikkelig dårlige regnværsdagene. Skaff deg en skikkelig ullgenser fremfor alt! Det er prima. Godt ullundertøy, ikke superundertøy. Kanskje en skikkelig hodelykt vil gjøre mye. Sovepose og telt tror jeg faktisk dere får lånt på skolen altså. Sekk er jeg derimot usikker på. Gode fjellsko er også PRIMA! Kjøp deg liksågodt jaktstøvler du, så er du sikra i alt slags terreng.

 

 • Ser du har en rosa norrøna jakke med pels på. Hva heter den og hvor er pelsen ifra? Er den sydd på og isåfall hvordan?

Jakka heter Norrona Narvik og er modell fra 2013, så denne finner du nok desverre ikke lenger i butikk. Pelsen er ekte og er usikker hvor den er ifra. Den kom med borrelås slik at det var bare å sette den rett på hetta. 

 

 • Hvordan beskytter du ansiktet mot kulde om vinteren? Sliter med at plaggene blir våte og fryser til is når jeg puster ut varm luft. Ellers lurer jeg på om du er blitt immun mot mygge i Finnmark?

Jeg bruker kuldekrem enkelte dager men som oftest bruker jeg å ha mange skift med buff for å slippe å tre på meg en isete buff hver morgen. Skikkelig (og ekte) pelskant på jakka tar mye av snø og dårlig vær. 

Immun mot myggen nei, herregud - aldri. De blodsugerne elsker meg over alt på jord og det må jeg bare leve med. 

 

 • Tips og erfaringer til hvor man kan feriere med telt i Finnmark? Hunden er med. Hvordan forberede seg til myggen?

Fisk - og telttur er et must på Laksefjordvidda, der er det mye stor og fin fisk hvis du orker gå litt innover. Der er også mye rein, så ha bikkja i enhver tid i bånd.

Ville også prøvd ut kystlinjene i Finnmark for å få litt kontrast, kanskje Porsangerfjorden kan være noe for dere? Eller Sørøya? 

Toppturer så anbefaler jeg Rasttigaisa hvor dere går opp fra Levvajok, og der har dere mange fine fjell å bestige som er hundevennelige. Ikke mange klatretinder i Finnmark akkurat. 

Myggen er ikke så mye å gjøre med. I høyfjellet er det stort sett greit hvis det er litt vind, i skogen, i myrene og over vannene kan det være helt jævlig til tider.

 

 • Foretrekker du stormkjøkken med gass eller rødsprit til både sommer - og vinterbruk?

Jeg foretrekker primus fremfor stormkjøkken. Stormkjøkkenet er tungt, stort og upraktisk i mine øyne. Jeg liker en lett primus og da gjerne en multifuel hvor du enkelt kan skifte dyse til sommer eller vinterbruk. Gass til sommerbruk og renset bensin til vinterbruk. Den er også utrolig mer effektiv enn stormkjøkken.

 

 • Anbefaling av tursekk til ukesturer? Sliter med at den gnager på hoftebeinene.

Jeg sliter med det samme - men et tips er at det går over hvis du går nok med sekk. Du blir på en måte herda. Men til ukestur trenger du minst 50L og 80L er mer enn nok. Jeg ville gått for en 80L sekk og anbefaler Helsport sin Svalbard sekk og Arcteryx sin Bora sekk. Sistenevnte er desidert den sekken som funker alle best for meg når jeg skal bære veldig tungt.

 

 • Hvor mye kan man regne at en Norge-på-langs tur kommer på prismessig? Har hørt at det ligger mellom 50-70k og synes det høres helt absurd ut.

Det ER absurd. Det må isåfall være en luksustur. Med luksusbudsjett. Jeg gikk NPL for rundt 40k og da unna jeg meg mye godt. Overnattinger inne, god mat, kjøpte litt stæsj osv.

Jeg mener bestemt at du kan gå turen på fint 20k om du vil. Det koster jo ingenting å sove i telt, du går for egen maskin. Det eneste du trenger er penger til mat og forsendelse av litt mat/utstyr i bunn og grunn. Ikke glem kart da, haha.

 

 • Hva gjorde at du bestemte deg for å leve av friluftsliv og hva var vendepunktet? Hvor fant du motivasjonen til å komme igang?

Jeg bestemte meg fordi jeg var lei av skole og rutiner og et A4 liv. Vendepunktet var nettopp det jeg skulket for mye på skolen slik at fraværet ble for stort, og det gjorde det mye lettere å bare si "shit au, jeg stikker". Jeg fant motivasjonen til å komme igang ved å lese om heltene mine og finne inspirasjonen til å gjøre det samme. Motivasjonen har egentlig vært der siden tidlig alder, men motet tok tid på seg å finne fram.

 

 • Hvilke turklær anbefaler du som ikke er så altfor dyre? Jeg vil gjerne komme meg ut i naturen, men har ikke de riktige klærne.

Jeg synes det fint går an å være ute uten å må koste på seg nytt. Kjøp brukt? Men tja, du finner mye billig ullundertøy hos XXL. Kjøp nå ull fremfor superundertøy da. Ellers har jo Stormberg noen fine turbukser som er billige og gode å bevege seg i. Du trenger egentlig ikke så mye bare for å starte ute i naturen skjønner du, du trenger bare varme og bevegelige klær. En hjemmestrikket ullgenser er fremfor alt det beste!

 

 • Har du noen tips til vintersovepose som er god og varm til turer som Finnmark/Hardangervidda - som ikke er så trange. Hater å ligge i et "pølseskinn" av en pose.

Jeg anbefaler Polheim fra Helsport på det aller høyeste, synes ikke den er så trang. Men nå vet jeg ikke hva ditt utgnagspunkt er heller da. Helsport har også noen poser som er videre for bredere personer, men de er ikke så varme som opptil -25 som du gjerne trenger en vintersdag på vidda. Du har også Alta serien fra Helsport.

 

 • Har veldig lyst til å starte å gå lengre turer, men lurer på hvordan du startet? Hvordan lærte du det du må kunne for å gå langtur?

Det lærte jeg av erfaring bit for bit. Praktisk erfaring er den aller beste måten å lære seg noe på, teori forblir teori. Det som funker for andre funker kanskje ikke for deg. Så jeg hoppa bare i det, og anbefaler en litt lengre sommertur som den første langturen. Da er det trygt å feile litt, men det er det absolutt ikke på en vintertur. Det kan ende fatalt. For lengre vinterturer ville jeg kanskje gått et kurs hos DNT hvis man er usikker på sine egne skills eller bli med noen som virkelig kan.

 

 • Hva er det viktigste å tenke på når man skal planlegge 1-2 ukers turer? Og har du noen tips i planleggingsfasen?

Viktigst er å glede seg. Klisjé men sant. Tror man bare må gå over at man har det viktigste med seg, og sørge for at man heller bærer med seg litt for mye mat enn litt for lite. Det blir fort kjipe siste tre dager hvis du lever på nødrasjoner. Kanskje huske å beregne hviledager og uværsdager i planlegging av ruta, så man ikke regner på å nå det på eksakte så og så mange dager. 

Tips til planlegging er vel kanskje å ikke planlegge så altfor mye. Jeg er ikke så fan av å overplanlegge noe, det blir ALDRI som man planlegger uansett. Bare husk å lese kartet godt på forhånd. Det kan være 20 km i luftlinje mellom hyttene, men det kan være 20 utrolige krevende km også, og ikke sikkert man klarer det hvis det i tillegg er dårlig vær. 

 

 • Har du noen tips til å håndtere redsler på tur som foreks mørket o.l når man er alene på tur? Liker å tilbringe tiden alene på tur, men redslen ødelegger mye av opplevelsen.

Ja, man må være sin egen herre. Ta kontroll over psyken. Kanskje konfrontere det som man tror man er redd for. Tror du det lusker noen i buskene er det bedre å gå å sjekke enn å lure. Dessuten er det god terapi i å ha med seg rolig musikk og en god bok, det tar opp tankene. Ellers så må man bare være nok ute i det "skremmende" for å bli kvitt redslene. Det er det som funker best. Etter mange nok elvekrysninger blir man vant med det, og ser ikke lenger problemet i å gjøre det.. Ikke sant. HOPP I DET

 

 • Første overnattingstur alene - hvordan gå frem og hva bør en tenke på?

Jo, du skal huske at du er alene og skal bære alt utstyret på egen rygg. Det er det første du må huske. Så er det egentlig ikke vanskeligere enn å pakke meg seg alt en trenger for en natt ute, god mat og fyrstikker så man kan underholde seg selv med et bål - og legge ut i skogen. Du trenger ikke tenke på så mye mer enn det egentlig, bare dra til en plass du vet at du liker deg. Ikke for langt uti skogen tenker jeg.

 

 • Hvilken tursekk bruker du?

Jeg bruker Snota-serien i forskjellige størrelse fra Helsport som dagstursekker.

Jeg bruker Arcteryc sin Bora og Helsport sin Svalbard til lengre turer hvor jeg skal overnatte å pakke mer med meg.

 

 • Sovepose, dun eller syntet?

Helt klart dun i mine øyne pga lettere vekt og pakkvolum. Er mye dyrere å kjøpe men helt klart verd det når man skal bære så mye på ryggen og de små kiloene begynner å telle. Også synes jeg den fortere blir varm enn syntet pose.

 

 • Hvilket telt har du best erfaring med?

Til sommersbruk liker jeg Fjellheimen Superlight fra Helsport. Veier ikke så mye og du har plass til flere enn kun én. Vinterstid er det Svalbard High Camp som er best.

 

 • Du droppet ut av skolen for å satse og leve av friluftsliv, men hvordan fikk du det til å gå rundt i begynnelsen? 

Veldig enkelt, jeg hadde en god del sponsorer allerede fra Norge på langs turen, og de stilte med utstyr og noen kom løpende på bånd like etter. Økonomisk så holdt jeg jo en del foredrag allerede da, solgte tekster og artikler til diverse magasiner og nettsteder. Solgte bilder. Men jeg jobbet jo også litt på si, slik at jeg hadde mer råd til livets opphold.

 

 • Arrangerer du flere turer med andre friluftsinteresserte slik som du gjorde i høst?

Nei, per dags dato så gjør jeg ikke det. Jeg tenker å starte opp å guide noen turer etterhvert, men det blir nå jeg får mer tid for hånden. 

 

 • Har du tips til bra turmat på varme sommerdager?

Tja, det gjelder jo å drikke mye, og gjerne sånn sportspulver da som du blander i vannet. Ellers mye lett mat som går lett ned. Vanskelig å ha med seg frisk mat som frukt på tur da, men jeg spiser stort sett det samme vinter som sommer jeg altså. Det var et vanskelig spm.. hehe.

 

 • Hva bruker du til å lade opp ditt elektroniske utstyr med?

Jeg bruker solcellepanel fra ZERO tror jeg det heter - sommerstid. Nødlader til vinterstid. Powerbank er jo bra men ellers går det mye i å ha med seg mange nok batterier, spesielt til kameraer.

 

 • Når du gikk vgs - hvilken linje gikk du? Hadde du lagt noen planer for fremtiden i begynnelsen av vgs for hva du skulle bli når du ble "stor"?

Jeg gikk Toppidrettslinja Håndball i starten før en dårlig rygg gjorde at jeg byttet over til breddeidrett. 

Jeg skulle altså bli håndballspiller jeg, men så skjærte det seg og jeg fant fort ut at jeg ville satse på min andre lidenskap, nemmelig friluftsliv.

 

 • Har du en stor omgangskrets i Finnmark? Hvordan gikk du frem for å bli kjent meg nye mennesker når du først flyttet dit?

Ja, det er en høvelig stor omgangskrets vil jeg si. Man blir jo kjent med folk når man flytter til en liten bygd som Karasjok - enten du vil det eller ikke. Og jeg ble kjent med folk via folk, og plutselig er man med på både det ene og det andre. Jeg holder enda kontakt med mine nærmeste venner i Trøndelag da, og nå skal han ene kompisen min flytte til Alta. DET ER STAS :)

 

 •  Har du prøvd å ha med Nanni eller Nanook på topptur? Lurer på om rasen blir for tung til å holde tritt på nedoverturen.

Ja, de er med titt og ofte. De får løpe fritt ned fjellet, så de kommer ned i sitt eget tempo og jeg venter på de nede.

 

 • Hvordan møttes du og Moa?

Vi møttes første gang på Gardemoen og vi "møttes" via e-post egentlig. Hun tok kontakt med meg én gang, og jeg kontaktet henne ved en senere anledning. Så ballet det på seg.

 

 • Hvilke av turene du har vært på regner du som "favoritt tur"?

Helt klart Nordkalotten rundt, det var så CHILL.

 

 • Hvilken turopplevelse er det som har satt mest merke i deg? 

Det går ikke an å velge, men nyligst er opplevelsen av solnedgang i Alaska i januar, midt i ingenmannsland. Det var sterkt.

 

 • Har du jegerprøven og driver du med jakt? Isåfall hvilken jaktform?

Jeg har jegerprøven og jeg driver ikke med jakt aktivt idag. Men til høsten kommer jeg til å starte opp som både rype - og harejeger og hvis man er heldig - elgjakt.

 

 • Kan du fortelle litt om din første malamute? Hvordan fikk du den, hvor gammel var du, litt om hunden osv?

Min første malamute som jeg hadde ansvar for het Maddox, han var vel 7 år om jeg husker riktig. Han var en skikkelig kosebamse, men også en ganske hardfør hund. Han var nokså agressiv mot andre hannhunder, men det lærte jeg fort at jeg måtte bare unngå andre møter med andre hunder. Jeg fikk den til å gå NPL med via en bekjent som hadde flere hunder. Jeg var vel 16 år første gangen jeg fikk bruke Maddox. 

 

 • Hva er det ekleste du har opplevd på tur? En hendelse du opplevde som "hæslig"...

Hmm, mye rart som har skjedd, men jeg har hatt en utenlandsk fyr som har villet gifte seg med meg etter fem min samtale på en turisthytte når jeg var 17 år. Det var ekkelt og ubehagelig og han fulgte etter meg hvor enn jeg gikk på den turisthytte de to dagene jeg var der. 

 

 • Hva er det mest komiske du har opplevd på tur?

Huff, vanskelig å velge. Jeg klarer ikke helt å tenke tilbake på alle øyeblikkene akkurat nå, men kan jo skrive det inn når jeg husker noe spesielt.

 

 • Hva er din drømmetur nr 1?

Det er hemmelig inntil videre desverre ;-) 

 

 • Hvis du måtte velge: Sommer - eller vintertur?

Vintertur pga hundene. Enklere å håndtere to-tre hunder på ski med pulke enn å ha alle i bånd. Minuset er kulda som jeg ikke takler så bra lenger mtp frostskader. 

 

 • Hva er den skumleste opplevelsen du har hatt på tur?

Grizzlybjørn med unger utenfor teltleiren i Alaska kommer nok på en solid førsteplass der!!!

 

 • Hva er din største frykt?

Å miste de jeg er glad i.

 

 • Har du planer om å skrive flere bøker?

Ja, jeg holder på å skrive nr 2 nå, og ser allerede at nr 3 kommer fortløpende etter det.

 

 • Har du noen gang vurdert å undervise/veilede? Eks dele dine erfaringer med friluftsliv unge turglade ungdommer?

Ja absolutt! Jeg mener jo at jeg har snakketøyet i orden slik at jeg når frem til ungdommen, samt at jeg er jo ganske ung selv - og kan lettere forholde meg til ungdommens "problemstillinger" anno 2016. Dette er noe jeg tenker å gjøre noe med én gang, jeg vet ikke når men én gang.

 

 • Hvordan tenkte du økonomisk på første langtur? Jeg har lyst å ta en langtur men jobb og penger bekymrer meg.

Jeg fant sponsorer ettersom jeg ikke kunne spare penger selv til turen - da jeg ikke hadde noen jobb som 17 åring. Men man kan jo ta permisjon fra jobb da, og leie ut hus/leilighet. Regningene vil jo alltids komme og dette må man vel legge av penger til på forkant. Det er vanskelig å si så mye om situasjonen når jeg ikke vet hva jobbsituasjonen din er. Økonomisk finnes det alltids løsninger, men man er nok nødt til å ofre litt. Venner og familie kan sikkert også være behjelpelige med tjenester som ellers ville kostet penger. Først må du lage et budsjett for ditt turprosjekt.

 

 • Tips til liggeunderlag sommerstid?

Enkelt oppblåsbart liggeunderlag er min favoritt. Ikke noe spes merke, men at det er lett og enkelt. 

 

 

Dett var dett!

Takk for mange fine spørsmål. Vi kjører nok en spørsmålsrunde til etterhvert.

Håper dere ble LITT klokere... 

Håper dere ble LITT klokere... 

Alaska på tvers i dass og hvorfor

Alaska på tvers i dass og hvorfor

Spørsmålsrunde

Spørsmålsrunde

0