Categories


Authors

Med hund på langtur

Med hund på langtur

Gjengen min på tur, før vi ble to hunder rikere ... :) 

Gjengen min på tur, før vi ble to hunder rikere ... :) 

Det er mye å tenke på når vi selv skal legge ut på langtur, men vi må ikke glemme de firbeinte! Våre trofaste venner har også behov under lange vandringer og her forsøker jeg å ta for meg noe av det som jeg har erfart er viktig å tenke på.

MAT

Det vil være behov for mer mat på tur enn hjemme, så her kan man med fordel gå over til høyenergifor. Begynn gjerne tilvenningen før langturen begynner slik at hunden får tid til å tilvenne seg den nye dietten som kan skape en litt løs mage den første uken eller så. Man burde også vurdere hvilket merke man skal gå for. Jeg sier ikke at det dyreste er det beste, men i mange tilfeller er det nok flere produsenter du med fordel kan styre unna. Jeg forer alltid med høyenergi under harde treningsuker hjemme, ved streng kulde over tid og ikke minst på langtur når behovet virkelig er der for at hunden skal få mer næring i hver eneste tørrkule. Det er faktisk lurt å tenke på at jo mer næring du får dytta inn i én eneste kule, desto mindre mat trenger du å ha med deg til hunden. Det sparer vekt og plass! Hvor mye du trenger står anvist på sekkene ift hundens vekt og størrelse. Jeg anbefaler å ta med litt ekstra per dagsrasjon (kanskje 100 g) i tilfelle det skulle bli for lite som det står anvist. Bedre med for mye enn for lite!

Man kan også tileggsfore med fett og kosttilskudd som selolje hvis nødvendig på de riktige tøffe og kalde turene. Det tenker jeg å begynne med på ekspedisjoner f.o.m nå ettersom tørrforet i seg selv ikke gir nok kalorier over tid, så da er det enkelt med fett blandet inn i foret. Dette er stort sett forbeholdt vinter da, ettersom du ikke vil drasse rundt på tint vom i sekken din.... 

 

UNNGÅ DEHYDRERING

Noe jeg lærte nylig av ei venninne var at det er stor forskjell på hunderasene og hvordan de håndterer kaloriunderskudd og dehydrering. Dette må sees an på rasen men jeg har lært og erfart at renraset polarhunder ikke nødvendigvis trenger daglig væskeinntak. For det første spiser den snø når den er tørst og for det andre så har den en helt annen overlevelsesmekanisme innebygd enn mange andre raser. For når jeg tenker meg om - hvor finner f.eks ulven vann om vinteren? Den overlever likevel.

La oss ta for oss malamuten da. Den vil selvfølgelig reagere på lite mat og null væske den også, men i et helt annet tempo enn f.eks alaska huskyer. Min erfaring er at det skal en del til for at den begynner å tære på muskulaturen på tur og jeg har aldri merket noe til vektnedgang ved lite væskeinntak. Hvis en alaska husky får lite mat eller vann over et par dager kan det merkbart sees fysisk på hunden. Nå prøver jeg heller ikke å si at AH er noe dårligere enn AM, men det er en sammenligning som man burde ta til seg mtp planlegging av en hunds dagsrasjoner og om hunden får i seg sitt daglige væskeinntak.

Visste du at en AH vil tære på sitt eget kroppsfett å omdanne dette til væske hvis den ikke får nok vann?

Er det noe bacon til oss også mor?

Er det noe bacon til oss også mor?

Renraset polarhund er tilpasset for overlevelse og trenger ikke like mye vedlikehold som enkelte andre raser. 

Renraset polarhund er tilpasset for overlevelse og trenger ikke like mye vedlikehold som enkelte andre raser. 

 

GENERELT STELL

Jeg ville vurdert om hunden trenger potesokker til f.eks skiturer da noen hunder samler lettere isklumper eller snøklabb under labbene lettere enn andre raser. Det hjelper selvsagt å klippe litt hår hvis hunden er langhåret, men det fungerer jo også som en slags isolasjon på potene. Du får potesokker i alle størrelser, farger og tjukkelser. 

Potestellet er også å huske på negleklipp iblandt, men skal man gå sommerstid bruker neglene å slipes av seg selv på steiner o.l. Man kan også bruke en feit potesalve som er fin til smøre når huden sprekker opp eller på sår. Bjørnefett fungerer også meget bra. 

Pelsstell er vel egentlig ikke nødvendig for de fleste raser på tur, men hvis det er midt i røytesesongen for f.eks polarhunder, kan du gjøre hunden en bjørnetjeneste ved å kamme den jevnlig fri for underull som slipper i sommervarmen. Jeg har alltid med kammen i månedene juni til september da ulla slippes i hytt og gevær og de ser rett og slett skabbete ut om jeg ikke grer de...

Hunder er flinke til å stelle med seg selv, men litt hjelp kan de jo få iblandt :)

Hunder er flinke til å stelle med seg selv, men litt hjelp kan de jo få iblandt :)

 

VÆRFORHOLD

Enhver hund egnet til langtur er som oftest egnet til det meste av vær og vind. Likevel burde man ta bra med hensyn til hundens toleranse mot temperaturer. Det er ikke gitt at pelsen på hunden er god nok til januarkulde. Det er heller ikke gitt at hunden kan gå to mil med kløv på en varm julidag. Hver enkelt hund har sine grenser og dette er jo høyst personlig, det er noe man må finne ut av etterhvert som prøver seg fram. 

Mot varme er skjønn fornuft lurt å ta i bruk. Er det stekende varmt for deg som menneske, er det trolig helt jævlig for hunden. Selv om pelsen også til en viss grad beskytter mot varmen har f.eks en polarhund lett for kollaps i aktiviteter i 30 varmegrader. Mye avkjøling hjelper selvsagt, men man må kanskje legge inn "hviledager" for hunden også når man tror det ikke er holdbart med en dagsetappe for den firbeinte kameraten. For hunder som har badeskrekk kan det være greit å helle vann over den selv, fra nakke og ned. Ikke over hodet. Da får de lett panikk hvis de er skeptisk til vann/bading fra før.

Mot kulde kan man jo ta en dagstur på den kaldeste dagen av året i forkant av langturen, for en test. Det er f.eks ikke bare bare for selv en polarhund å komme fra sommerlige vintertemperaturer til - 30 kalde over natta. Da har den kanskje ikke pelsen til å tolerere temperaturen ved å sove ute da den ikke har hatt behov for en slik pels tidligere. Dette ser jeg titt og ofte på rasen malamute. Du har de som bor inne eller som bor i strøk hvor det kanskje ikke er så kaldt eller vinterlig, og da blir pelsen deretter. Så har du de som bor gjerne på indre strøk med iskalde vintertemperaturer - ta Røros da - da blir behovet for god pels nødvendig for å overleve. Og hunden tilpasser seg stort sett alltid - til en viss grad. Det er jo genetikk inne i bildet såklart, men miljø spiller en STOR rolle for hundens utvikling. 

Man kan jo også vurdere å bruke dekken på hunden eller la den sove inne i teltet/hytta hvis nødvendig :) Kanskje ha et pledd i pulken som underlag for at den skal slippe å bruke unøvendig mye energi på å holde varmen.

Nanni koser seg i snøen!

Nanni koser seg i snøen!

Maddox må avkjøle seg i en snørenne en varm sommerdag! 

Maddox må avkjøle seg i en snørenne en varm sommerdag! 

Litt avkjøling i vannkanten med Maddox.

Litt avkjøling i vannkanten med Maddox.

 

UTSTYR

Det finnes jo et like stort hav av utstyr for hunder som til mennesker idag. Det er gøy! Og dyrt for oss som elsker å shoppe like mye stæsj til bikkjene som til oss selv. På langtur må du først vurdere hvor mange hunder du skal ha med deg og hva de skal brukes til underveis. Skal de bære sin egen kløv? Skal de trekke deg eller pulk? Skal de bare gå i leiebånd hele veien? Spann?

For sommerstid ville jeg anbefalt en kløv for hundene som er store nok og egnet til å bære en. Du får en i alle prisklasser men jeg anbefaler på det sterkeste at du kjøper kvalitet hvis du først skal u ut på langtur. Da slipper du lappverk og helvete! Jeg har alltid brukt Seleverkstedet sine kløver og er strålende fornøyd. De koster men du har de livet ut hvis du steller pent med de. Kløven skal være tilpasset hundens størrelse og ikke etter hvor mye hunden skal få plass til. 

En kløv skal pakkes med like mye vekt i begge lommer hvor det er én på hver side av hundens ryggrad. Jeg bruker faktisk å ta med meg en liten fiskevekt som jeg måler pakkposene som er i kløven med. Dvs én stk kraftig pakkpose per lomme som inneholder like mye vekt - og dette kan du også ta på øyemål hvis du vil. Jeg synes bare det sparer meg for mye tid å gjøre det med fiskevekt, for da er kløven ferdig og stabilisert fra du begynner dagsmarsjen. Jeg slipper å måtte endre på den underveis som jeg ser at den er skjevt lastet. 

Hvor mye en hund kan bære kommer an på dens fysiske form og hvor størrelse/vekt. Jeg laster f.eks Nanni som er rundt 35 kg ved godt trent - ca 9 til 13 kg på langtur avhengig av terreng. Nanook er ca 53 kg nå og kan fint ta rundt 20 kg i kløven. Men greia er at jeg aldri får plass til så mange kilo uansett da det er plassbegrensning. Jeg tenker at en hund burde kunne bære 1/3 av vekta si i en god kløv. 

Skal den ha en pulk etter seg evt trekke deg - så anbefaler jeg tau med grei lengde og med strikk i for å minske belastning på hunden og deg selv hvis det blir et rykk i tauet. Mange velger å bruke pulkdrag på hunden, jeg liker å variere. Skal jeg ha en hund som skal gå med pulkdrag går den selvstendig for seg selv hele turen og jeg med min pulk igjen. Stort sett går jeg med én til to hunder koblet til meg og jeg drar selv pulken. 

Hvor mye en hund kan trekke kommer også an på formen og størrelse. Her er derimot hunden mer enn egnet til å trekke mer enn sin egen kroppsvekt. Nanook trekker greit over 100 kg på skikkelig godt føre og ca 60 kg på dårlig føre. 

Godt seletøy med litt polstring liker jeg aller best og jeg bruker KUN seletøy når hunden skal trekke noe. Så de får stort sett aldri gå med seletøy når vi skal gå i leiebånd, for da skal den gå vedsiden av meg - ikke foran. Det går også an å ha sela på og leie hunden i nakkebånd men jeg foretrekker å kun ta sela på ved trekkjobb så det ikke blir noen misforståelser for hund. 

Er det ikke på tide å bytte til pulk nå mamma...?

Er det ikke på tide å bytte til pulk nå mamma...?

MEDISINER

Et lite førstehjelpsapotek er ikke dumt å ha med til hunden og jeg selv bruker å ha med mye som kan anvendes på begge to. Av veterinær skaffer jeg piller mot hoggormbitt hvis jeg skal i sørligere strøk, smertestillende og beroligende hvis jeg må sy de, nål og tråd fra veterinær, skalpell hvis det blir riktig ille.. Jeg gir også hundene mine en pille jeg får kjøp i Finland mot mygg, et stoff som skiller seg ut i pelsen og gjør de mer "resistable" mot myggen. Ellers går det på ren kreativitet hvis det skulle skje noe som krever spjelking så må jeg ta det jeg har.

Skal vi utenfor Norge har jeg alltid med hundepasset dems og de er chippet og vaksinert mot rabies og tatt ormekur. Dette er viktig å ha på plass om du så bare skal til Sverige eller Finland! Det er heller ikke dumt at hunden kan få en helsesjekk hos veterinær før avreise på tur, så vet du at alt er velstand før du avmarsj!

OPPTRENING

Som med oss mennesker lønnes det å ha litt forarbeid med fysisk aktivitet før man legger i vei på langtur. Man trener på det man skal. Skal hunden trekke - så øver den på å trekke. Skal hunden bære kløv - så øver den på å bære kløv. Det kan også være lurt å innøve kommandoer før man drar så man er forberedt til hindringer som kommer løpende. Akkurat nå f.eks bruker jeg mye tid på kommandotrening med hundespannet (lederne) for at ikke skal komme på tur og havne rett i ei råk eller ta feil veivalg fordi hundene ikke vet forskjell på høyre og venstre...

Mer om trening av hund finner du her!

 


Jeg håper dette var noe logisk og noe til hjelp. Man ser seg fort litt blind på hva som er viktig å skrive om, så kom gjerne med innspill!

Hundehilsen fra 

Nanook, Nanni, Alaska, Rino, Buddy og Elliot 

 

Ny samarbeidspartner!

Ny samarbeidspartner!

Duppeditter til tur

Duppeditter til tur

0