Categories


Authors

TEST av bekledning. Del 1.

TEST av bekledning. Del 1.

Jeg tenkte jeg skulle ta for meg bekledningen vi brukte i Canada og hvordan de fungerte med ekstrem bruk ti måneder i strekk. Det er ikke til å komme unna at noen av plaggene fikk kjørt seg og ble noe slitt, mens annet varte lengre.

Klærne ble brukt i fire sesonger i temperaturer ned til -48. De har vært igjennom slitasje som glør fra bål, hundeklør, rifter fra skarpe gjenstander, lite vask og i grunn “lite forsiktig” bruk.

Det kommer også en serie om noe av utstyret vi brukte i Canada og hvordan det fungerte over så lang tid.

Alle produkter som er merket med *** (tre stjerner) er produkter som jeg synes går under kategorien svært slitesterke og kall det gjerne “heavy duty”.

// Denne artikkelen inneholder produkter jeg har testet for min sponsor Norrøna //

  • Det betyr ikke at mine meninger er kjøpt og betalt.


Vinterstid var det dunjakka “Trollveggen” fra Norrøna som ble mest brukt og skinnlue fra Ravdol Design (egen nettbutikk).

Vinterstid var det dunjakka “Trollveggen” fra Norrøna som ble mest brukt og skinnlue fra Ravdol Design (egen nettbutikk).

Dunjakken blir brukt til isfiske i -30 grader. Under har jeg jakke, ullgenser og ulltrøye! Jakken er blitt skitten etter mange måneders bruk, men det må man regne med!

Dunjakken blir brukt til isfiske i -30 grader. Under har jeg jakke, ullgenser og ulltrøye! Jakken er blitt skitten etter mange måneders bruk, men det må man regne med!

Ytterbekledning

-Jakker-

Trollveggen 850 ***

Denne jakka ble nok mest flittig brukt som et isolerende plagg under oppholdet da den er lett i vekt, kan komprimeres og generelt er ganske varm. Jeg brukte den til lav intensitets aktiviteter på høsten og på vinterstid til aktiviteter med litt mer fart i. Den er romslig slik at man får plass til et tjukt plagg under og den beste isoleringen fikk jeg selvfølgelig ved å kle meg lag på lag. Hetta er stor og kan trekkes godt over ansiktet for beskyttelse og glidelåsen på jakken går godt opp over munnen.

Ingenting å si på slitestyrken. Den har tålt mye og holder fortsatt mål. Dunene i jakka holdes fluffy til tross for ekstrem bruk og uforsiktighet. Jeg har måttet lappe bakenden på jakka da jeg brant et stort hull ved et uhell og det var faktisk svært uproblematisk. Jeg synes jakka holder varmen i i ganske så kalde temperaturer hvis du er flink til å kle deg innerst også. Den er ikke vindtett men det er ikke noe problem det hvis du f.eks bruker en skalljakke under eller softshell lignende plagg.

Bevegelighet er svært bra. Det er viktig å tenke på at en ikke skal ha en så stor og tung dunjakke at den hemmer deg i å bevege deg rundt. Det samme gjelder når man velger størrelse. Velg heller et nummer for stort slik at du har mulighet til å kle deg lag på lag og enda ha varm luft som sirkulerer inni jakke, fremfor at jakka sitter som et pølseskinn utenpå ullgenseren.

Jeg gikk for størrresle XS og jeg kan si at den er normal - litt stor i størrelsen. Jeg fikk plass til tjukk (!!) ullgenser under samt ulltrøye uten at det var trangt.

Link til produkt: TRYKK HER


Per Anders som er mindre frossen av seg synes den var fin å bruke på samme vis som jeg brukte Trollveggen dunjakka. Altså som et ytterligere isolerende plagg.

Per Anders som er mindre frossen av seg synes den var fin å bruke på samme vis som jeg brukte Trollveggen dunjakka. Altså som et ytterligere isolerende plagg.

Jakken var perfekt til høy intensitet aktiviteter på vinterstid før det ble for vårlig i lufta.

Jakken var perfekt til høy intensitet aktiviteter på vinterstid før det ble for vårlig i lufta.

Falketind Primaloft60

Denne jakka ble mye brukt sommerstid som vinter for min del. Jeg er langt mer frossen av meg enn Per Anders og derfor har vi ulike utgangspunkt når det kommer til bekledning. Jeg liker denne som et isolerende plagg til fjellturer sommerstid/høst. Vinterstid synes jeg den kun passer til bruk i høy aktivitet som ytterplagg eller som et mellomplagg - men her må jeg si at jeg heller går for en tjukk fleece / ullgenser da jeg er litt gammeldags sånn sett. Trenger ikke telle gram.

Jakka er utrolig lett og komprimeres ned til ingenting. Tar altså lite plass. Jeg synes kvaliteten er bra for sitt bruk, men den tåler mindre enn f.eks dunjakka Trollveggen som jo er mer slitesterk. Stoffet som er brukt er ganske tynt, så her man må man være litt mer påpasselig med bruken. Per Anders synes den er for varm til sommerbruk, men fin til høst og vinter. Altså - han har en helt annen kroppstemperatur enn meg ;-)

Vi har måttet sy en del rifter på disse jakkene, men så har vi også brukt de litt utenfor dens bruksområde. Den er nok ikke førstevalg til villmarksliv med kvister, hundeklør o.l men det funker hvis man er litt obs. Vi har brukt jakka ganske hensynsløst og har derfor måttet lappe litt her og der. Selv etter ti måneders med bruk mer eller mindre hele tiden - lever den fortsatt videre i mitt klesskap.

Nå har Norrøna erstattet denne modellen med en ny, litt tykkere variant. Denne passer bedre til vinterbruk synes jeg - den isolerer bedre.

Link til tykkere versjon av produkt: TRYKK HER

Link til en annen oppgradert versjon: TRYKK HER


Anorakken “Nansen” er gått ut av produksjon for lengst, men dette er likevel et av mine favoritt plagg fra Norrøna. Jakken er arvet fra mamma. (Les: Jeg lurte den med meg nordover, hehe).

Anorakken “Nansen” er gått ut av produksjon for lengst, men dette er likevel et av mine favoritt plagg fra Norrøna. Jakken er arvet fra mamma. (Les: Jeg lurte den med meg nordover, hehe).

Norrøna anorakk “Nansen”

Selv om denne er gått ut av produksjon vil jeg likevel skryte litt. Den er og forblir en favoritt! Jakken er vindtett, har mesh-stoff innvendig og er svært bevegelig samt at den puster godt med gode lufte muligheter. Ettersom den ikke lenger er til salgs er det kanskje heller en fordel å omtale produktene som har erstattet denne flotte anorakken, og det har den jo blitt også med god margin. Jakka ble forøvrig kun brukt vinterstid da den er akkurat passe varm som en vindtett ytterjakke til høy aktivitet som å gå med truger, ski o.l. Ved skikkelig kulde gikk jeg heller for jakka omtalt ovenfor.

Svalbard bomullsanorakk og Svalbard lettvekter er to anorakker som er gode erstatninger til “Nansen”. Bomullsanorakken er stor i størrelsen og en XS (som er minste størrelse) er dessverre altfor stort for meg. Bomull har jo den fordelen av at det puster godt også er det ganske slitesterkt. Svalbard serien hos Norrøna er generelt plagg for de som trenger ekstra slitestyrke - som meg selv. Jakka er også svært vindtett. Det eneste minuset jeg har med bomulls versjonen er at den er så stor at jeg synes ikke passformen er noe særlig til meg. Jeg er 157cm høy og ganske liten og sped i kroppsbygning.

Svalbard lightweight har jeg ikke testet enda, men har sett den på og jeg synes denne passformen er langt mer tiltalende. Denne skal visstnok tåle mer fuktig vær da den ikke er et rent bomullsprodukt. Denne vil nok ligne mer på “Nansen” men likevel ikke være like slitesterk og tykk i stoffet som den helt gamle versjonen.

Link til bomullsversjonen: TRYKK HER

Link til lettvekts versjonen: TRYKK HER (ligner mest utseendemessig på Nansen)


Jakka er SVÆRT slitesterk. Tåler så og si alt…

Jakka er SVÆRT slitesterk. Tåler så og si alt…

Jakka som tåler spisse kvister og sevje fra tømmer….

Jakka som tåler spisse kvister og sevje fra tømmer….

Trollveggen Gore-Tex Pro ***

Dette er den mest slitesterke jakka Norrøna har i sitt sortiment hvis du spør MEG. Denne tåler seriøst alt. Prisen er også deretter, men denne jakka skal du jobbe hardt for å slite ut. Jeg har bært tømmerstokker med spisse kvister på, fått glør i min vei og tørket kniver av på denne jakka. Det høres kanskje ut som om jeg overdriver, men det er faktisk helt sant.

Denne jakka ble flittig brukt til arbeid som var i nærkontakt med andre elementer, fordi jeg visste at den ville tåle det. Jakka er selvfølgelig vann - og vindtett. Den er kanskje noe stiv sammenlignet med andre skalljakker, men det er jo også slik at den er laget av et mer slitesterkt materiale også. Norrøna har nå oppgradert denne jakken til en litt lettere variant som gjør den hakket mer bevegelig og mer pustende enn den forrige modellen (som jeg har).

Dette er uansett min favoritt skalljakke hos Norrøna ettersom den tåler så og si ALT. Den hadde kraftigere glidelåser på tidligere versjon enn den nåværende. Det kan hende at den er oppgradert til en litt lettere variant fordi bruksområdet og slitestyrken blir mer enn hva folk flest trenger - kanskje?

Passform på gamle versjon er bra, men litt kort i front. Den nye versjonen er gjort lengre i front og har blitt mer romslig. Spesielt i armer og skuldrer føler jeg at jeg har mer plass. Har enda ikke bestemt meg for hvilken passform jeg liker best, men det var et MUST at jakka ble lengre i front.

Link til oppgradert produkt her: TRYKK HER


Kan like gjerne brukes til jakt, men helst til lav intensitet eller ved at det er litt kjøligere i lufta.

Kan like gjerne brukes til jakt, men helst til lav intensitet eller ved at det er litt kjøligere i lufta.

-Bukser-

Svalbard Heavy Duty Bukse ***

Heavy Duty heter den med god grunn. Denne buksa tåler også mye og er fin i bruk sommer og høst. Jeg brukte den i Canada til rolige aktiviteter som vedhogging, vedkapping, kanoturer, bålturer og generelt aktiviteter som ikke var med høy intensitet. Jeg synes buksa blir for varm i barmarkssesongen til å løpe rundt på fjellet i stekende sol, så dette er helt klart buksa for tradisjonelt, rolig villmarksliv. Jeg liker å bruke den i hundegården fordi jeg vet at hundene kan krafse så mye de vil på meg uten at det gjør noe. Den er behagelig og bevegelig på, men den er litt stivere også på grunn av materiale. Dette er noe jeg lever fint med ettersom jeg vet hva bruksområdet er. For å løpe opp fjell på kortest mulig tid ville jeg valgt noe lettere.

Den er passelig i størrelsen og har bra med stretch i rumpe partiet. Det er flott da jeg ikke synes det er noe fint eller behagelig når rumpa blir trykt sammen inn i ei trang bukse. Jeg vil ikke si at buksa er vanntett, men pga det tjukke stoffet så tåler den lett regnvær uten at du skal merke så mye til det.

Link til produkt her: TRYKK HER


Her setter jeg strek for idag. Det vil komme flere innlegg om klær og utstyr som ble brukt i Canada. Jeg føler jeg har rimelig god kontroll på de plaggene jeg velger å omtale fordi de ble brukt såpass mye og såpass lenge. Jeg må også presisere at jeg kun vil omtale merker som jeg har testet selv og derfor blir utvalget kun fra mine sponsorer da jeg naturligvis kun bruker disse produktene på tur. Jeg skjønner hvis det stilles spørsmålstegn ved kredibilitet når en kun velger å omtale visse merker, men samtidig så velger jeg kun å skrive om de produktene jeg bruker mye og er godt fornøyd med.

DEL 2 vil inneholde noen få bukser til, votter og luer samt ullundertøy.

DEL 3 vil ta for seg utstyr som telt, soveposer, sko, brennere osv.

TEST av bekledning del 2

TEST av bekledning del 2

Et oppgjør med friluftsbransjen

Et oppgjør med friluftsbransjen

0