Categories


Authors

Hvilken kategori faller du under?

Hvilken kategori faller du under?

Som på gymmen som i friluftslivet har vi forskjellig type kategorier folk. Noen vil kanskje falle innenfor flere av kategoriene, mens andre kjenner seg soleklart igjen.

 PS! Dette må leses med et lite glimt i øyet, noe er selvsagt overdrevet og humoristisk ment.

Aldri friluftsliv uten hundene...

Aldri friluftsliv uten hundene...

 

Villmarkingen

I ikke altfor fargesprakende klær vandrer du musestille igjennom skogene og viddene, gjerne i mutter ensomhet. Liker deg aller best på fjellet uten å se snevet av folk og kan fyre bål i all slags vær. Fyrer bål både når det er 30 plussgrader og når det er 40 minusgrader. Bål skal det være!

Jakter og fisker gjerne din egen mat, og beregner dette som en selvfølge når du pakker matrasjoner. Du er ørlite sær og liker seg aller best i villmarken hvor det ikke er eller har vært mye trafikk fra før. Sekken er alltid 5 kg for tung, og oppakningen er stor. Ikke nødvendigvis overdrevent mye med i sekken, kun det nødvendigste, men det pakkes fort for noen uker til fjells.

Trenger ikke å snakke så mye, det gode selskap finner du i deg selv eller i bikkja. Synes at halvfarlige møter med ville dyr som bjørn, ulv og andre store pattedyr, hvor man kommer litt for tett på - er rørende. Villmarkingen er barsk og bryr seg ikke om myggen som biter!

 

Adrenalin-fjellfanten

Du bor nærmest i fjellene vinterstid. Det kjøres x antall timer på ski og det kjøres gjerne på de bratteste fjellsidene. Du er svært oppdatert på utstyr og tar titt og ofte en kikk på årets modeller. Prisen for utstyret til denne kategorien er stiv og det spares nøye opp for å få råd til å kjøpe noe nytt til livsstilen.

Sommerstid er det ofte mountain bike ned like bratte fjellsider som gjelder, og det handler alltid om fart, fart, fart. Som oftest drar dere flere sammen på tur, og er sosiale av dere. Du liker å bedrive fotografering og filming av dine syke jumps og triks som du har sett "de store gutta" gjøre på youtube og vimeo i åresvis.

Er veldig opptatt av sikkerhet på tur mtp risikofaktoren i det du driver med, men analyserer ikke alt. Magefølelsen er ofte den sikreste utvei, og denne blir flittig brukt i vurdering av "skal, skal ikke". 

 

Markatråler’n

Det er liksom like bak huset, marka. Så enkelt og tilgjengelig. Inn og ut på samme dag. Du liker at du kan være urban i det ene øyeblikket og i det neste er du i skogen. Du trives i furuskogen og tar gjerne søndagsturen dit. Alle dine treningsturer går til marka og du kan like gjerne finne på å ta med teltet ei natt og fyre bål, bare for å komme deg raskt unna bylivet. Perfekt utgangspunkt for familielivet. 

At det er overbefolket helgetider gjør deg ingenting, det er trivelig å dele et glass saft på en av markastuene som serverer ferske kanelboller til trimmerne og barnevognene. Når det er lett gruslagte skogsveier og godt opptråkkede stier, føler du deg trygg og ikke minst at det er tilrettelagt. De er flere hundre skilt som viser deg vei, forteller hvor langt det er igjen - og det er nettopp denne forutsigbarheten du liker så godt.

Like gøy er det å skrive seg inn i kontrollbøkene om at nettopp DU har vært der, og kanskje vinner du årets premie i år!

 

Fiskeren

Din forkjærlighet for vakende vann og kjente elver kan ikke beskrives med ord. Når sommeren endelig kommer er det takk og farvel til huset og hei og hallo til teltet. Du elsker å kaste og fisker ikke for fangsten. Den kommer som en ren bonus om du er så heldig. 

Du vet stor forskjell på det å fiske de forskjellige fiskeartene og du vet hvilke sluker og fluer som fungerer på hva. Vær og vind spiller en stor rolle, så dette er nærmest alltid forsøkt å tatt hensyn til. God’slukene investerer du nye av hvert eneste år, og du binder fluene selv. 

Som enhver som tilbringer mye tid ved vann sommerstid vet plagen med myggen og knott. Du har derfor gått til drastiske og krative verk for å bli kvitt de bitetende småjævlene. Noen ganger spiller de ingen rolle og du går i ett med myggen og naturen så lenge vakene er store nok på vannflata. Gleden av å dra opp storfisken er lottofølelse og det berømte fiskebildet må man selvfølgelig ha for omverden å se. Tar du ikke bilde er det fordi fisken vokser minst 2 kg ved neste anledning til å fortelle om den, og du trenger ikke bevise det! 

Du kan gjerne gå opptil enorme dagsetapper for å komme til beryktede fiskevann. Fysikken din viser seg ofte å være imponerende da du konstant er på leting etter hemmelige og verdifulle vann, uansett om det er 5 km eller 14 mil innover i fjellet.

 

Hytte-til-hytte-vandreren

Gjennkjennelig med lettvekter sekken din tråler du mange mil av DNT’s rutenett hytte til hytte hver eneste sommer. Du samler kanskje på hytter til og med. Det er ikke til å legge under en stol at du trives med luksusen av å komme frem til tak over hodet, mat på bordet og en sprakende ovn etter en lang dag over fjellet. Du går så og si alltid med en turpartner eller et helt lag, og dette er blitt den nye trenden fremfor bobilferie for flere - hvor også du har blitt bitt av basillen. 

Man skal være forsiktig med å sette aldersgruppe på denne kategorien, men det er ikke vanskelig å se antallet gråtopper som stikker seg ut langs løypene. Spreke besteforeldre som nærmest løper forbi de unge er et flott syn og burde varme ens hjerter! På de betjente hyttene er det ikke rent sjelden at du tar deg et glass vin til fjellutsikta og latteren er mildt sagt rungende i fellesarealene. På sovesalen er det lige så, det runger i snorkende mannfolk som burde fått utlevert egne rom hvor de kan snorke sammen i all sin sjarm. 

På de selvbetjente hyttene tar du gjerne med kjæresten på en romantisk helgetur og håper på å få være alene for en gang skyld. Er du hundeeier irriterer du deg grønn over de manglende tilpasningene for den firbeinte. Selv om mange hytter har egne rom for hund, er det fortsatt mange som henger etter. 

Din best besøkte nettside er ut.no/kart hvor du kan sitte å studere neste sommerens hytte-til-hytte-tur n-ø-y-e. DNT nøkkelen er alltid lagt på en lur plass og du handler så og si alt du trenger til turen din på din lokale DNT-butikk. Du er rett og slett et skikkelig gullmedlem av Turistforeningen!

 

Gjeteren

Du er på fjellet for dyra dine og det er jobben din å holde deg til fjells for oppsyn og gjeting. Du bruker naturen flittig og på en måte som gagner deg i jobb. Du vet mye om naturen som kanskje mange andre naturmennesker ikke har tenkt over. Etter mange år i de samme landskapsområdene kjenner du det meste inn og ut, kan forutse vinden og været utifra små tegn naturen gir deg. 

Du ser ikke alltid på friluftslivet du utarter som noe du frivillig gjør, men ofte på som en jobb. Det skal være effektivt og enklest mulig, dyrene skal følges opp og fraktes i forskjellige retninger. Du bruker ikke unødvendig tid på å somle når du har en jobb du skal gjøre. Ikke minst er du ekstremt retningssikker og løsningsorientert. Du kan lage løsninger av naturen når det er nødvendig, men like mye tar du deg tid til å nyte jobben og omgivelsene du har somtid når jobben går lekende lett og naturen viser seg fra sin aller beste side. 

 

Matauker’n

Du elsker å fylle fryser med ferske råvarer du selv har brukt tid og energi på å finne i naturen. Du bryr deg mye om å spise økologisk og være selvforskynt på mangt. Du tilbringer mange helger ute om sommer og høsten til innsamling av sopp og bær, og dette bruker du flittig i matlagingen din og gir bort i gaver til andre. 

Når du først drar ut på innsamling er du på en måte innstilt på å komme hjem med et x antall kilo råvarer og du er innstilt på å svette litt til fordel for å ha egne råvarer ut vinteren.

 

Jegeren

Du har ALLTID ferie i september og oktober. Du er ALDRI bortreist på denne tiden av året. Brekt finger eller ikke, du er på jakt no matter what! Du venter store deler av året på at nettopp jaktsesongen skal begynne, og du investerer alltid i noe nytt for hvert år. Det være seg nye jakt-dvd’er (som du forøvrig har en imponerende samling av) eller lokk. Det snakkes om jakt 24/7 i slutten av august og vennene dine som ikke har interesse for jakt er byttet ut med denne sesongen kompiser som du vet forstår din lengsel for å snike deg innpå et bytte.

Du har selvfølgelig minst ett sett camodress, du har flere orangsje capser og jaktradioen står i vitrineskapet hjemme i selskap med de fine pynteglassene. Det er en dyr sport du gladelig bruker all dine sparepenger på, og du betaler aldri jegeravgiften forsent. Sommerstid er du titt og ofte på skytebanen og det er ikke til fortrenge at du konkurrerer med de andres treff på blinker selv om du ikke kjenner de engang. 

Våpen kan diskuteres til det uendelige og fryseren er stapfull med viltkjøtt. Hvorvidt du er en sprek og senete jeger eller en som kun vil ligge på post er vanskelig å si, men gleden er like stor av byttet du tilegner deg. 

 

Motordura

Fylket Finnmark vil vel kanskje være fylket i Norge som skiller seg mest ut mtp motorisert frilufsliv. Det er like vanlig å dra på fjelltur med ATV som det er å gå opp til Besseggen sommerstid. Du eier både snøscooter og firhjuling, sleder og henger. En dyr friluftstilværelse med andre ord. Det er selvsagt ingenting feil med beina dine, men du foretrekker å sette deg på hestekrefter som tar deg dit du vil uten at du behøver sløse unødvendige kalorier. Oppakningen kan derfor være voldsom, og antall bacon, pølser og ølbokser som blir med kan være mildt sagt mange. 

Du drar mye på tur for å sanke mat som fisk, bær og kanskje til og med til transport av utstyr på jakt. Det er med god grunn du ikke orker å bære ned all innsankingen ned att, da du tross alt drar for å hente inn store mengder når du først drar. 

Vinterstid er det scooterturer for alle penga og helgene blir flittig brukt f.o.m april av til familieturer på isfiske. Ungdommens sosiale helgeturer er å kjøre 5-9 stk sammen på hver sin scooter uten å gjerne si ett ord på et par timer. Det er kjøringa som står i fokus, og det herjes vilt. Desverre er det ikke til å legge skjul på at du velger det motoriserte fremkomstmiddelet fremfor din egen maskin oftest mulig. 

 

Ekspedisjonsfareren

Det er ekstremt i nesten alle ledd. Ikke livsfarlig, men litt på kanten. Lang tur, ville områder, kanskje ekstrem kulde, tung oppakning og lite mat. Alt dette er du godt vant med, og på en snever måte trives du med ubehaget til fordel for dine små øyeblikkene som veier opp for de mine trivelige. Du liker å være ukesvis på tur, kjenne på presset både psykisk og fysisk, men mer enn alt så elsker du å overvinne deg selv og naturen. Mestringsfølelsen er en av dine hovedsaklige motivasjoner.

Du drømmer om områder hvor Ola Nordmann sjelden farer, utenfor allfarvei og langt ifra komfortsonen. Du holder seg stort sett i form store deler av året for å alltid være klar for nye ekspedisjoner og det er gledelig noe du bruker ferieukene dine på, eller tar permisjon for å fullføre drømmer. 

Penger betyr lite for deg ift valuta av dine mål om å fullføre ekspedisjonene du tenker på, og du prioriterer hardt for å nå de. Ikke så mange prosent av verdens befolkning bedriver denne type tenkning og lyster for det ekstreme, så livsstilen kan fort bli litt ensom om man ikke møter lignende mennesker å sosialisere seg med.

 

Hundekjøreren

Du driver kanskje aktivt med konkurransekjøring med hunder eller du driver med hundespann kun for turing. Du bruker mye tid med dine hunder og friluftslivet er aldri komplett uten at bikkjene henger med. Sjelden drar du avgårde med kun én og store deler av livet i naturen handler om å gi hundene den ultimate livsstilen en enhver hund kan ønske seg. 

Selv om det er mye ansvar og ta seg av så mange hunder, er det ren kjærlighet. I blandt kjenner du kanskje på skyldfølelsen av å dra på tur uten alle sammen med på en gang eller du savner noen gang en tur uten den store forpliktelsen det er med så mange hunder et hundespann krever. Tre hunder eller tjuefem, det er fortsatt langt mer jobb enn å bare dra på tur kun deg og deg selv å tenke på. 

 

 

Hvilken kategori lener du deg mest mot?

Personlig er jeg en salig blanding av ekspedisjonsfarer og villmarking, men på god vei til å bli hundekjøreren også... 

Ca 40% ekspedisjon og 60% villmarking. Eller kaaaanskje 30% og 70%. Noe sånt ;-)

Følg drømmen - ikke strømmen

Følg drømmen - ikke strømmen

Ta med barna på eventyr

Ta med barna på eventyr

0