Categories


Authors

En fluefiskefrues bekjennelser

En fluefiskefrues bekjennelser

Absolutt én av de vakreste øyeblikkene sommeren 2015. Midt på natta står vi i Váljohka på evig jakt etter laks og myggfri tilværelse. Intet hell med noen av oppdragene.

Absolutt én av de vakreste øyeblikkene sommeren 2015. Midt på natta står vi i Váljohka på evig jakt etter laks og myggfri tilværelse. Intet hell med noen av oppdragene.

Å fiske har alltid vært en kjent aktivitet for meg. Den kjente følelsen av å svinge stanga ut mot et kjempevak i et ellers blikkstille vann, ja den sitter godt plantet i hjerterota. Desverre er jeg født uten et snev av tålmodighet, og fisken bør bite på de første 40 minuttene, ellers trekker jeg inn snøret. Jeg bytter på fiskeplass hvis det går 20 kast uten et eneste napp. Jeg fisker jo for moro skyld, men har alltid hatt i underbevisstheten at fisken skal på mitt eller hundenes matfat. Det er på en måte ikke noe jeg gjør for underholdningen av å kaste stang, som om det kan måle seg med et skikkelig kalas av en fest. Alle disse bemerkningene og tankene om det å fiske, det trodde jeg var generelt det alle fiskere der ute delte med meg. Jeg har jo alltids hørt om sportsfiskere som lever og ånder for elvene, innsjøene og bekkeosene - men det har inntil videre kun vært en sagnomsust myte av et folkeslag jeg aldri selv hadde truffet på. 

...INNTIL JEG FLYTTA TIL KARASJOK.

Min aller første seriøse fisketur forgikk på Finnmarksvidda i 2007, i hele én uke. Det var mygg, midtskille og mye stor fisk. 

Min aller første seriøse fisketur forgikk på Finnmarksvidda i 2007, i hele én uke. Det var mygg, midtskille og mye stor fisk. 

Jeg flytter til Karasjok sommeren 2014 og møter etterhvert samboer Per Anders som jeg skal lære er én av mange i det sagnomsuste folkeslaget; Sportsfiskere. 

Det er ikke sikkert jeg helt forstod hva jeg egentlig meldte meg på ved å innlede et forhold til mannen, men det har gått opp for meg nå en god stund senere. Fotballfruer, pilotfruer og gud vet hva slags fruer som finnes der ute - jeg tror jeg begynner å fatte begrepet. Jeg er jo tross alt blitt en fluefiskefrue - en type gressenke om man kan kalle det for det. Det er jo tross alt jeg som bruker å reise bort på mine turer og ekspedisjoner. Ikke omvendt. Det ble en liten omstilling det å faktisk skulle lære seg å være en på si i tre måneder av året. 

 

FARVEL KJÆRE: SOMMEREN KOMMER

Juni, Juli og august er det like sannsynlig å se typen som det er å se en enhjørning. Han står gjerne 12-timers økter eller mer i elva kveld til natt. Jeg sover som oftest på natterstider som normale folk gjør, og bruker dagen til gjøremål og aktiviteter. Omvendt er det med fluefiskefolket. De sover dagtid og sånn unngår du gjerne å se hverandre så mye i perioden elva er åpen. Man må heller ikke finne på å tro at man skal reise noen plass når storlaksen kommer opp i elva - her i Karasjok - i slutten av juni. Lokke med en million lovnader og eventuelt stille lettkledd i diskusjonen kan man jo alltid forsøke. Men det blir som oftest avfeid med en kongelig hånd. "Storlaksen kommer!!! Alt annet er likegyldig i dette smale tidsrommet!" 

 

INSEKTPRAT

Altså jeg er en friluftssjel av hele mitt hjerte og jeg interesserer meg for naturen og dens dyreliv. Men merk mine ord; Dyreliv. Ikke insektliv. Det har vært til tider en frustrasjon stor å måtte høre på de rareste leksjonene om insektlivet og dens påvirkning på ørretfisket og laksefisket. Jeg burde vel strengt tatt sugd til meg alle denne informasjonen med stor entusiasme, men det er så forbanna kjedelig stoff at jeg heller vil ta T-matte et helt semester på vgs igjen! Men likevel klarer jeg å la meg sjarmere over de elleville øynene til samboer som spretter opp kulerunde hvis det viser seg at insektene på vannflaten er mangfoldige en kveld, eller når døgnflua klekkes. 

Jeg har lært at det er relativt stor forskjell på hvordan en ørretfisker og laksefisker tenker når de skal lage fluer, for dette har jo alt med insektlivet å gjøre. Smak og behag for hver enkelt fiskeart med andre ord. Det er utrolig hvor mye stoff man kan tilegne seg om preferanser til en fisk, og jeg må tidvis be samboer holde pent kjeft (inni meg såklart) når det har gått tre timer på rad med prat om ørretens spisevaner og døgnrytmer....

Dette er én av 3100 ulike arter av DØGNFLUEN. For første gang i mitt liv har jeg tatt et bilde av en flue eller et insekt for den sakens skyld. Jeg måtte le litt når jeg kom hjem å tømte kamera på pc'n. Ca 120 bilder av én flue. Hva skjer med meg!?

Dette er én av 3100 ulike arter av DØGNFLUEN. For første gang i mitt liv har jeg tatt et bilde av en flue eller et insekt for den sakens skyld. Jeg måtte le litt når jeg kom hjem å tømte kamera på pc'n. Ca 120 bilder av én flue. Hva skjer med meg!?

UTSTYRSMANI

Jeg lever av friluftsliv og har opparbeidet meg en god del preferanser når det kommer til utstyr og klær jeg skal bruke på jobb. Jeg har testet MYE. Jeg trodde faktisk ikke at noen ville overgå meg i et parforhold i testing av utstyr - og der tok jeg feil gitt. Som en dedikert fluefisker tre måneder i året er mengden utstyr du tester ut på de TRE månedene av tolv - vesentlig stor. Jeg måtte nesten gulpe opp frokosten min når jeg fikk høre hva enkelte fiskesnører kan koste. Eller nesten le meg ihjel når mannen omtaler enkelte sneller som mer sexy enn den andre. Nesten som om det stod fire nakne damer på bordet. Hvilken er mer attraktiv?

 

FLUEBINDING OG FISKEDVD

Det er Januar og lenge til fiskeseongen begynner. Lenge til isen i det hele tatt minker for å si det sånn. Men da begynner nemmelig kløa i fingrene å komme. Det settes på dvd med fisking fra alle verdens rareste hjørner, med den ene fangsten merkeligere enn den andre. Ut fra kontoret kommer et lass med fluebindeutstyr på stuebordet, og det kan nesten se ut som om det er masseproduksjon. Men det er det ikke. Det er lidenskap og tid lagt ned i hver flue som bindes. Perfeksjon i hver surrerunde og de mengdene med glittertråd som ligger i eskene er nesten til å bli snøblind av. 

Å binde fluer er liksom det koseligste som en kan gjøre som fluefisker, har jeg lært. Ofte må jeg bort å inspisere på en flue under ombygging - som jeg har absolutt null peiling på. Jeg nikker bare som oftest "ja den var fin" i håp om å IKKE få full leksjon i hvorfor den er bundet på slikt vis med sånn type stoff, for da vet jeg at jeg blir mo i knærne før fortellingen er ferdig.

Og er det noe som knytter menn sammen til et tett vennskap, ja så må det være fluebinding. Når gutta samles over hver sin nål og tråd, da er det stille jubel i heimen. De sammenligner fluer, forteller om fiskehistorier, mimrer tilbake til storlaksen og glemmer at det enda er 6 måneder til elva i det hele tatt åpner. Men lindret sin abstinens for fluefisket får de iallefall gjort. Til en viss grad.

Et annet sikkert tegn på at du ankommer en fluefiskers hjem er når et lite stykke minkpels eller ekornskinn henger til tørk like ved inngangen. De henger ikke der til pynt for å si det sånn, de skal det bindes fluer i verdensklasse av, har jeg også lært.

 

SENEBETENNELSE OG VEKTNEDGANG

Når fiskesesongen næmer seg slutten og høsten står for tur, da kjennes det på bein og marg at man har stått store deler av sommeren i elva og fisket. Det kan gjerne gjenspeile seg i senebetennelse i hånd - eller armledd. Vekta har gått drastisk ned etter en matfattig sommer fordi man regelrett som det er ikke har hatt tid til å spise så mye. Laksen venter på ingen! Vaderene som var som pølseskinn i februar etter en feit jul sitter nå løst og baggy.

Den desperate jojo slankingen i mars, april og mai for å komme inn i buksene igjen til juni er vinterens gjøremål og ikke minst motivasjon nok til å tvinge seg selv på noen runder i skiløypa. Det hele er en livsstil I tell you. Alt man gjør året rundt viser resultat i juni, juli og august. 

Konse, konse...

Konse, konse...

NÅR REKORDEN SLÅS

Det er vel ikke rett å si at jaget på å slå sin egen rekord på laks er selve motivasjonen til å kaste omkring 70 000 kast ila en sommer, men at gleden ved å slå sin egen rekord kan stilles på linje med å få sin førstefødte - ja det er ikke langt ifra. Har jeg hørt. Per Anders vet ikke så mye om den saken enda, så han sammenligner det med å vinne Formel1. Noe jeg forøvrig heller ikke tror han har så mye erfaring med.... Men det er enorm glede og mestringsfølelse og som desverre bare skaper enda mer avhengighet og kick. Haha, kanskje man må opprette fluefiskerehab. Jeg kan hjelpe til å stille diagnoser jeg altså, begynner å få erfaring. 

 

I BUNN OG GRUNN..

...så er det helt greit å være en fluefiskefrue og gressenke på si. En mani som heldigvis kun kan utspille seg tre måneder i året og som er på middels håndterbar nivå de resterende 9 månedene. Jeg klager aldri, jeg bare ler høyt og banner inni meg somtid. Det er en livsstil i seg selv å bo med en fluefisker som gjerne vil ta deg med på fremtidig bryllupsreise til Pategonia for å fiske verdens største sjøørret. Jeg må bare gi meg hen. 

Det kan nok også være alt annet enn enkelt å leve med en dame som absolutt skal ha over 100 kg hund i hundegården, og som absolutt må oppsøke -50 grader for å dermed ringe hjem å klage over kulda som nesten tar livet av alt levende. Eller som ALDRI kan sitte i ro uten å ha NOE å gjøre, som alltid må ha minst tre prosjekter på gang på samme tid. Det er en mani det også. Og den går hvert minutt igjennom 365 dager av året. 

Så kjære samboer - jeg lever med og godtar din galskap for fluefiske og alt det innebærer. Jeg kjøper mer enn gjerne fiskeblader til doen selv om de koster 140 kr stykket.

Fordi til syvende og sist kunne det vært langt verre. Jeg kunne vært en "partyfrue" som venter på at typen skal komme seg til helvete hjem fra fest. Å vente på en som står 3 mil oppe i elva og sikler etter laksen er noe jeg så absolutt kan slå meg til ro med. 

En stolt laksefisker en helt vanlig sommerdag. 

En stolt laksefisker en helt vanlig sommerdag. 

Norrøna ambassadør

Norrøna ambassadør

Klassiker: Båldate

Klassiker: Båldate

0