Categories


Authors

Er Malamute riktig hunderase for deg?

Er Malamute riktig hunderase for deg?

Det er idyllisk med store lydige hunder, men det er ikke alltid realiteten.

Det er idyllisk med store lydige hunder, men det er ikke alltid realiteten.

Jeg tenkte jeg skulle slå litt sprekker i den rosa drømmeverden om det å eie og skullel ta vare på fire hunder. Nå er det jo faktisk blitt ganske "in" å ha store fluffy polarhunder som man går på tur med, og jo flere desto bedre! Man ser at det er på en måte blitt en liten trend på sosiale medier og man får lett et par følgere til når man reklamerer for søte, store ulver som bærer og trekker tungt. Og mange lar seg nok bli fristet til å skaffe seg nettopp en slik hund, mye fordi utseende appellerer til sitt egosentriske sinn om å skulle eie noe fint. Noe fint å se på hver dag.

Faktum er at det å eie en polarhund av rasen Alaskan Malamute er noe jeg personlig mener er en stor oppgave. Valpestadiet er rosa tvers igjennom med en søt liten ulldott som løper rundt i huset ditt og gjør farsk, og du er så sjarmert av det hvite hjerteformede ansiktet at du ikke bryr deg om å si "nei" til biting på yndlingsskoene dine. Men de vokser fort til disse malamutene. Du kan regne med 1 kilo i uka fra og med de er rundt 2 måneder og opp til kanskje 5 måneder. Det varierer helt klart det der. Likevel går den lille håndterlige valpen sakte men sikkert om til å bli en stor og sterk hund som både tar og krever sin plass. Her er noen perspektiver du kanskje ikke hadde tenkt på. 

 

Jaktinstinktet

Dette er kanskje det momentet som jeg synes det er vanskeligst å håndtere med rasen. Det er et så inderlig stort instinkt som ligger i disse hundene, og det vil jage og det vil drepe slik en ulv gjør. Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har gått på snørra med trynet først i bakken eller sneen etter at Nanook har rykket meg over i et desperat forsøk på å jage noen rein, sau eller ryper. Det trenger helle ikke være et stort vilt dyr, det kan liksågodt være et lemen eller en kråke de skal ha tak i. Poenget er at du må kunne og du må ville stå imot denne kraften og instinktet hver bidige gang det kicker inn, og det vil det gjøre mange ganger ila hundens liv. 

Det nytter ikke å forsøke å trene bort dette, det ligger i blodet på hunden å jage mat til bordet. Det nytter ikke prate med hunden engang når den har fått los på noe, og det har jeg så uendelig mange videobevis på. Det går en svart rullegardin ned hver gang, og jeg synes det er nettopp dette som er det vanskeligste å takle med rasen. Mye fordi det er slitsomt fysisk å måtte holde igjen med all din kraft og det tærer virkelig på både humør og energilager hvis man allerede har hatt en lang dagsmarsj over fjella. 

Derfor må man alltid stort sett ha malamuten i bånd når man er ute på tur. Jeg liker å ha hundene mine løse og stole på at de er rundt meg til enhver tid, men det kan jeg ikke sommerstider for eksempel. Jeg vet at det er så mange dyr som lusker i skogene som hundene enser, og slipper jeg løs Nanook vil han straks han får snerten av noe - stikke av i full los på dyret uansett om han har pulk etter eller kløv på seg. Derfor er det alltid med en liten risk jeg slipper Nanook fri iblandt og jeg er utrolig obs på alt som skjer rundt oss i tilfelle det skulle dukke opp et reinsdyr eller en sau bak neste fjellkam. Det er faktisk mer slitsomt psykisk å hele tiden må gå å være på vakt enn det det er å holde han igjen i bånd selv når han står fem meter ifra en rein som han VIL HA. 

Plusset med jaktinstinktet er at de klarer seg selv om de må. Jeg har sett Nanook kommet hjem med både rype, fisk og ekorn i kjeften som han selv har klart å skaffet på et særdeles merkelig vis. Men det gir meg den tryggheten i at det er ikke nødvendigvis krise hvis jeg vi skiller lag i fjellet for noen dager eller mer. Jeg har en følelse av at han ville ha klart seg hvis det hadde vært nødvendig. Men dette er jo ikke noe som skal bli en realitet, egentlig. Jeg sier bare hvis...

Det er mye lek mellom Rino og Nanook, men somtid ryker dem ut i full krangel om hvem som skal være sjef!

Det er mye lek mellom Rino og Nanook, men somtid ryker dem ut i full krangel om hvem som skal være sjef!

 

Dominant

Dette er jo helt klart noe som vil være forskjellig fra hund til hund, men jeg opplever at rasen malamute er kanskje mer dominant av seg enn mange andre raser. Spesielt hannhundene. God sosialisering av valper hjelper mye, men samtidig er det ikke fasiten. For uansett hvor mye tid valpen tilbringer med andre hunder og lærer seg å respektere andres grenser, vokser den til og modner til sinns. Nanook har alltid vært underlegen vår andre hannhund Rino frem til én dag det bare sa "poff" i september 2015. Da skulle han plutselig være sjef og valpestadiet var offisielt over. Likevel er han underlegen Nanni i flokken, som hersker over alle de tre andre hundene våre. Hun er den som setter de alle på plass hvorav alle respekterer henne for det uten å skulle utfordre henne. Merkelig er det, men.

Poenget er at mange vil oppleve at det å random hilse på en annen hannhund i parken med din malamute ikke nødvendigvis vil være så lett som man ser for seg. To dominante hannhunder opp mot hverandre kan resultere i mye rart og vi hadde STORE problemer med dette i Alaska i vinter. Nanook og Qiiso (begge malamute hanner) sloss hvis de bare kom for nær hverandre og knurret til hverandre på lang avstand. Det var totalt kræsj uansett hva vi prøvde på, og desverre endte det i flere blodige basketak hvor vi desperat forsøkte å skille dem, og ikke sjeldent uten å få en skramme selv. 

Hvordan type hund du får når du henter en valp kan du aldri vite med sikkerhe, men du kan gjøre ditt aller beste med forarbeid for både din og hundens del. Likevel som jeg poengterer ovenfor, så er det vanskelig å vite om nettopp din hund vil være eksemplarisk selv om far eller mor var det. Ingenting er sikkert i denne verden, det er iallefall sikkert og visst! Nanook har aldri vært spesielt opptatt av andre hannhunder eller hatt markeringsbehov før vi var i Alaska. Møtet med Qiiso som desverre ikke var helt frisk i hodet - resulterte i en endring i adferdsmønsteret som jeg ikke har klart å plukke av han i etterkant. Nå er han mer var, obs og dominant ovenfor andre hannhunder. 

Stor hund, stort ansvar. 

Stor hund, stort ansvar. 

 

Ansvaret

Jeg vil påstå og si at ansvaret du har når du eier en stor polarhund er langt større enn det å eie en liten hund mye pga omfanget av skade en stor hund kan gjøre på kort tid. Det er et stort ansvar å ta hvis hunden din dreper et dyr, angriper en katt eller hund, løper løpsk etter en saueflokk, reinflokk eller kyr på nærmeste jorde. Skaden en liten hund kan gjøre er minimal, mens skaden en stor hund kan gjøre er ofte katastrofale hvis uhellet først er ute. Dette må man være bevisst til enhver tid og det ligger alltid i underbevisstheten min at jeg vet hva som kan skje.

Dette er noe jeg faktisk tror mange glemmer å tenke på før de går til anskaffelse av en så stor hunderase. Er du villig til å alltid tenke på ansvaret og er du villig til å stå for opp for ansvaret hvis det én dag skjer noe uheldig? For å si det rett ut: Er du villig til å avlive din egen hund etter krav fra eksempel politiet hvis hunden har vært så uheldig og stukket av til nærmeste sauebonde og tatt livet av flere dyr? Er du virkelig det? Dette anvaret må du faktisk være inneforstått med og vite at konsekvensene om uhellet er ute - kan være kjipe og vanskelige å svelge. 

 

Hundegård

Det er ingen regel som krever at du har hundegård til hunden din, men det burde ikke komme som en overraskelse at en malamute burde ha nettopp sin egen innhegning. Rasen er skapt for å sove ute i alle slags kalde temperaturer og værforhold som Norge har å by på, og den trives bedre ute enn inne hvis den får muligheten til å velge. 

Å stue en malamute inn i en leilighet eller i et hus med to kvm plen utenfor synes jeg personlig ikke er riktig, selv om jeg forstår at ikke alle har muligheter for småbruk og naturtomt. Men hvis du absolutt vil eller må bo i sentrum av byen, må du da egentlig ha en malamute akkurat der og da? Kan den ikke vente til ting er mer tilrettelagt? Jeg tenker at det vil være best for begge parter om hunden får starte med et miljø som den vil trives i, og den trives aller best utendørs. Selv om du tar den med på helgeturer og sover omså fredag - søndag i telt hver eneste helg, er det fortsatt ukedagene som er i flertall... 

Litt utstyr må nok til ved flere hunder, og jeg ble nå nødt til å bygge en hundehenger for å få plass til alle. 

Litt utstyr må nok til ved flere hunder, og jeg ble nå nødt til å bygge en hundehenger for å få plass til alle. 

 

Trening

Hunder trenger trening uansett rase, men kanskje spesielt for polarhunder er at de skal jo trenes året rundt og de er jo skapt for å belastes mye. Det er arbeidshunder, ikke sofahunder! Trekkhunder fremfor alt, men også utmerkede kløvhunder. Derfor er det jo kanskje (i mellom linjene) en liten forutsetning at du har tid og lyst til å aktivisere hunden. Jeg har ikke en fasit for hvor mye en hund skal trenes, men jeg kan si at jeg har rundt 2-3 økter i uka sommerstid utenom fjellturene med kløv, og rundt 4-5 økter i uka vinterstid. En økt tar meg fort noen timer for å få den type belastning som jeg vil de skal bli gode på. Seige, sterke og utholdende. Best mulig for ekspedisjoner. Den vanlige turgåer vil ikke behøve en så stor arbeidsmengde på hunden, men det er likevel greit å vite at hunden er lagt for store belastninger og fysiske tak, slik at det ville vært synd og ikke bruke den til nettopp det den er ment for; nemmelig å trekke og bære. 

 

Røytinga

Dette må jeg bare fortelle om, fordi det er ikke til unngå at røytesesongen er et evigvarende kaos. Det begynner for mange kanskje allerede i april, her hos oss ikke før juni. Det varer ut august/september. Det blir liksom til et langt prosjekt det der. Det røytes i rykk og napp, og du kan banne deg på at det vil være hundehår og pelsdotter overalt de neste månedene. Dette er jo egentlig en bagatell i den store hundeverdenen, men det er likevel noe en må tenke på. Spesielt om du tenker å ha hunden inne året rundt. Den vil ikke røyte i like store mengder da, men det er fortsatt nok til at en ville ønske å støvsuge huset hver eneste dag for å ikke utvikle pelsallergier...haha. 

 

Overhetet

En annen faktor som jeg synes er verdt å nevne er polarhundens lave toleranse mot varme. Den har lett for å bli overhetet og kan få sjokk hvis den belastet for hardt i varmt vær. Derfor er det ikke gunstig å dra på fjelltur i altfor varmt vær, spesielt ikke hvis den skal kløve. Mange har som hovedregel at dem ikke trener hundene i temperaturer over 12 grader. Da spesielt hundekjørere. Jeg setter en grense på 20 grader ettersom vi driver med lavintensitet aktiviteter, men dette ser man jo helt an. Lav intensitet, lett kløving og mye bading så går det som oftest helt fint. Men man skal bare være litt obs, og aller helst ikke belaste dem i denne varmen. 

 

Trivselsfaktoren er størst på vinterstid når temperaturen er lav, men ikke se bort ifra at det kan blir for varmt i vårsola også... Sola er lunefull!

Trivselsfaktoren er størst på vinterstid når temperaturen er lav, men ikke se bort ifra at det kan blir for varmt i vårsola også... Sola er lunefull!

Oppsummering

Jeg presiserer en gang til at dette er MIN personlige mening jeg ytrer og andre polarhund eiere vil kanskje ikke være enige med meg. Men så er ingen hunder like, heller. Og vi sitter alle på forskjellige erfaringer. Min erfaring med Malmauter er todelt. Jeg har Nanni som ikke eier jaktinstinkt, og Nannok som jager absolutt alt han kommer over. Jeg har opplevd å se rasen komme overens med alle slags type hunder, og jeg har opplevd og se full slosskamp. Men er det én ting jeg ALDRI har sett med egne øyne, så er det underkastelse fra NOEN av mine hunder i voksen alder. 

Når alt dette er tatt i betraktning vil jeg bare si at Malamuten er verdens flotteste hunderase i mine øyne, og jeg er helt hodestups i dem. Til tross for mye ansvar og jobb som må til, så er det ingen annen hunderase jeg ville hatt. Det er ikke meningen at dette skal vinkles negativt om Malamuten, men heller en pekepinn på hva en kanskje kan forvente. Jeg anbefaler dem på det sterkeste til turinteresserte mennesker som ønsker seg en turpartner du aldri vil glemme. Dessuten er de fantastiske familiehunder. Men som sagt, en god dæsj tålmodighet, jobb og kjærlighet - så er du der. Så er det kanskje lurt for meg å poengtere at jeg ikke ville gått til anskaffelse av tre såppas store hunder om det ikke hadde vært for at samboeren min er 100% med på leken. Det blir for mye for meg å holde tre hunder i bånd samtidig og trene de alle samtidig, derfor er det kjekt at man er to på saken når man finner ut at man skal ha såppas mange å hanskes med.

Utstyr og klær jeg bruker SOMMER/HØST

Utstyr og klær jeg bruker SOMMER/HØST

Sponsa rævva og ut?!

Sponsa rævva og ut?!

0